2018. november 6., kedd

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei

A Kolibri Kiadó elhozta nekünk David Walliams gyűjteményét, amelyben a világ legrosszabb gyerekeiről ír, akik egyszerre szörnyűek és viccesek. Még szerencse, hogy elképesztően csodás köntösben jelennek meg: színesen illusztrálva és kemény kötésben. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink ezekről a gyerekekről, tartsatok velünk, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a kiadó által felajánlott három könyv egyikét!

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei
Hazai megjelenés: 2018. október
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Vereckei Andrea
Illusztrálta: Tony Ross
Téma, műfaj: mese, gyermekkönyv
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 272 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Tíz óvatosságra intő mese, tíz elragadóan rémes szereplő – a világszerte népszerű szerzőtől, David Walliamstől! Készen állsz arra, hogy megismerd a világ legrosszabb gyerekeit? Öt gusztustalan fiút és öt borzalmas lányt? Szófa Szófia például álló nap a tévét bámulja, végül annyira odaragad a kanapéhoz, hogy szó szerint elválaszthatatlanok lesznek. Aztán itt van Nyálas Nyikos, a fiú, akit a saját nyála sodor bajba egy iskolai múzeumlátogatáson. De ne feledkezzünk meg Bömbi Bertáról sem, aki megállás nélkül bömböl, és szörnyűséges hazugságokat talál ki. A történetből természetesen Rádzs sem maradhat ki. Az olvasók kedvence azonban ezúttal egészen szokatlan szerepben tündököl…David Walliams évek óta vezeti az angliai gyerekkönyv-eladási sikerlistákat. Legújabb könyve szellemesen rosszmájú mesék gyűjteménye 10 elvetemült gyerekről, akiket a zseniális művész, Tony Ross színpompás illusztrációi keltenek életre.

David Walliams és Tony Ross

Ha David Walliams, akkor igazi gyermekvilág, csínyekkel, játékokkal és játékossággal, szeretettel és vidámsággal. Nagyon kedvelem a szerző történeteiben, hogy alapvetően bármelyik korosztály örömét lelheti bennük, mégis mindvégig azt érzem, az elbeszélő összekacsint a gyerkőcökkel. A Walliams-mesék nekik szólnak. S íme, rögtön egy vallomás: még sosem éreztem ennyire, hogy mennyire jó volna egy kispajtással olvasni egy mesekönyvet, mint A világ legrosszabb gyerekei történeteit lapozgatva.

Szerző és könyve
Az eddigi Walliams-kötetekkel ellentétben, A világ legrosszabb gyerekei kevésbé vaskos, s nem egy történetet tartalmaz, hanem rögtön tíz kölyökkel ismerkedhetünk meg – ahogy a cím mutatja, a világ legrosszabbjai közül. A könyv kivitelezése lenyűgöző. A keménytáblás borító mögött színes oldalak és Tony Ross csodálatos illusztrációi lapulnak. Élénk színek és érzékletes rajzok, a már megszokott játékos betűkkel, kiegészítő és hangulatfestő szövegekkel. A kötet felütésében a szerző a köszönetnyilvánítás mellett rögtön le is leplezi a könyv elkészülésében segédkezők gyermekkori turpisságait, ami mindjárt meg is alapozza a könyv hangulatát, amit az előszóban Rádzs gondolatai tovább fokoznak. A Walliams-kötetekből már jól ismert újságárus azonban nem csak itt, hanem a mesék végén is rendre felbukkan, csakúgy, mint a mesekönyv zárásában. A tartalomban pedig megbizonyosodhatunk róla: semmi jóra ne számítsunk a továbbiakban. Ross tablókon illusztrálja, kikkel találkozhatunk. Figyelem, a nevek beszédesek: Nyálas Nyikos, Bömbi Berti, Serke Ferke, Izgága Iméne, Turka Gyurka, Szutykos Szirka, Csen-bong Beni, Szeles Szandra, Savanyú Szilárd, Szófa Szofi.


Ki lenne a 11.?
Ne reménykedjünk abban, hogy főhőseink apró csínytevésekkel vívták ki helyüket a világ legrosszabbjai között, ezek a kölykök valóban rosszak, nem kedvelhetőek, rosszindulatúak. Sőt, olykor még a gonoszság határát is súrolják (vagy át is lépik?). Walliams pedig nem finomkodik, a maga nyers valójában tárja az olvasók elé az elvetemültebbnél elvetemültebb, undorítóbbnál undorítóbb gaztetteket és létformákat. Nálam Turka Gyurka sztorija érte el, hogy inkább továbblapozzak. Kíváncsi vagyok, nektek melyik mese lesz sok(k). Meg persze arra a válaszra is, ami sok irodalmi alkotásnál felmerül kérdésként: ki ihlette a karaktereket? :D Szóval, az elbeszélő olykor még a gyomorforgató leírásoktól sem riad vissza, s elsősorban emiatt írtam fentebb, hogy nagyon hiányzott mellőlem valaki az elsőszámú célközönség soraiból. Ezeknél a meséknél nagyon hiányzott egy-egy gyermeki felhorkanás, az amolyan „fúúhhhuuuhuuujj, de uuhhundiii” felnevetés. Így nem mehetünk el amellett, hogy bár főhőseink meglehetősen visszataszítóan tudnak viselkedni, valahol viccesek is, és megmutatják, milyen nem akarsz lenni soha. Azt mondanám, ha felnőttként mi magunk is igazán jót szeretnénk szórakozni a meséken, akkor ültessünk magunk mellé egy gyerkőcöt. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

10.29. - Spirit Bliss
10.31. - KönyvParfé
11.04. – Olvasónapló
11.06. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Mivel David Walliams rossz gyerekekről írt, a játék is róluk fog szólni. Minden állomáson találtok egy szereplőt, akire tényleg ráillik ez a jelző, de legalábbis a felnőttek annak tartják. Feladatotok, hogy a Rafflecopter-be írjátok bele a képeken szereplő csintalannak tartott csemeték nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése