2018. szeptember 4., kedd

Mesés ősz előtt állunk

Forrás
Augusztus utolsó napjaiban elérkezett az ideje, hogy kicsit összeszedjem a gondolataimat, a könyves és blogos terveimet (is) azzal kapcsolatban, mi is férhet bele az őszbe. Gyanítom, hogy ettől függetlenül ebben az évben is jól összekuszálom majd a dolgokat, s a most kialakított négy nagyobb csomópont, ami köré szervezem a következő három hónapot (ebből a blogos-könyves rész az egyik, természetesen), felborul. De nem baj, igazából nem bánom. Mindenesetre, a várólistás új megjelenéseket pásztázva, feltűnt egy aprócska dolog. Az eddigiekhez képest kitűnik egy műfaj, ami ugyan nem újdonság az olvasmánylistámon, viszont előkelő helyet foglal el a "nagyon várom" kategóriában. Ez pedig: a mese! Próbáltam megfejteni, honnan is érkezik ez az érdeklődés, és arra jutottam, hogy idén több klassz kiadvány is a kezembe került, ami magabiztosságot és bizalmat adott számomra, hogy bátran érdeklődjek a mesekönyvek iránt. A legnagyobb hatásúak közül az egyik természetesen Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak kiadványa, a másik pedig Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni c. mesekönyve, és persze idén több más meséhez, ifjúsági történethez is volt szerencsém.
Forrás


Persze, hozzá kell tennem, ezek a mesék is összefonódnak például a kutatásaimmal, valószínűleg ez is plusz értékként "könyvelődött el" a fejemben. Mint ahogy az is, hogy barátnőm, Eszter biblioterápiával foglalkozik, és általa is nagyon sokat megtudtam a mesék hatásáról az életünkre. A lelkesedés ragadós, no! Mit lehet tenni, ilyenek vagyunk :) A Libri Könyvkiadó és a Corvina Kiadó őszi könyvei közül választottam ki néhányat, melyek miatt tulajdonképpen ez a rendhagyó Váróterem bejegyzés született.


Bajzáth Mária (szerk.): Én, senki, segítség - Népmesék a világ minden tájáról 9 éves kortól
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelent: 2018. augusztus vége
Illusztrálta: Maros Krisztina
Terjedelem: 231 oldal
Megrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Bajzáth Mária mesepedagógus nagy sikerű Népmesekincstár-sorozata a várva várt, kiskamaszoknak szóló népmese-válogatással bővül. Az Én, senki, segítség című könyv - címében hordozva az erre az életkorra igencsak jellemző problémákat - meséivel a 9 éves és annál idősebb korosztályt szólítja meg, és nekik kínálja, ha nem is a megoldást, de a mese felszabadító erejét, legyen szó közös mesélésről vagy önálló olvasásról. A Népmesekincstár negyedik kötetébe olyan népmeséket válogattam, amelyek kifejezetten a kiskamaszokat érdeklő témákról szólnak. Ebben az életkorban ugyanis épp olyan nagy szükség van a jókor, jól elmesélt népmesékre és a mesehallgatás semmivel sem pótolható meghitt, örömteli élményére, a mesélő felnőtt személyes jelenlétére, a kölcsönös, fókuszált figyelemre, mint kisgyerekkorban. A kamaszkor küszöbén álló gyerekek már szenvedélyesen vágynak arra, hogy megismerjék és megértsék a világot. Néha azonban eltévednek a kérdések és a rengeteg lehetséges válasz útvesztőjében. Ám ha a felnőtt odafigyel rájuk, pontosan érzi és érzékeli majd, mikor lehet elővenni a mesekönyvet, és elolvasni vagy elmondani egy-egy mesét. Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója.





Disney - Mickey egér - klasszikus mesék gyűjteménye
Várható megjelenés: 2018. november
Kiadó: Kolibri Kiadó
Terjedelem: 176 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Ünnepeld Mickey egér 90. születésnapját igazi klasszikusokkal! Ez a gyűjtemény az első képernyős szereplésének számító Willie gőzhajótól a Mark Twain történetét feldolgozó Koldus és királyfiig nyolc mesén át, gyönyörű illusztrációkkal és érdekességekkel veszi sorra a világ leghíresebb egerének 90 évet átívelő kalandjait.


Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős - Mese arról, hogyan félj bátran
Várható megjelenés: 2018. szeptember 25.
Kiadó: Bookline Könyvek
Illusztrálta: Al Ghaoui Hesna
Terjedelem: 72 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned - teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni! Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való. Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal. Csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!



David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei
Várható megjelenés: 2018. október 5.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Vereckei Andrea
Illusztrálta: Tony Ross
Terjedelem: 272 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Tíz óvatosságra intő mese, tíz elragadóan rémes szereplő – a világszerte népszerű szerzőtől, David Walliamstől! Készen állsz arra, hogy megismerd a világ legrosszabb gyerekeit? Öt gusztustalan fiút és öt borzalmas lányt? Szófa Szófia például álló nap a tévét bámulja, végül annyira odaragad a kanapéhoz, hogy szó szerint elválaszthatatlanok lesznek. Aztán itt van Nyálas Nyikos, a fiú, akit a saját nyála sodor bajba egy iskolai múzeumlátogatáson. De ne feledkezzünk meg Bömbi Bertáról sem, aki megállás nélkül bömböl, és szörnyűséges hazugságokat talál ki. A történetből természetesen Rádzs sem maradhat ki. Az olvasók kedvence azonban ezúttal egészen szokatlan szerepben tündököl… David Walliams évek óta vezeti az angliai gyerekkönyv-eladási sikerlistákat. Legújabb könyve szellemesen rosszmájú mesék gyűjteménye 10 elvetemült gyerekről, akiket a zseniális művész, Tony Ross színpompás illusztrációi keltenek életre.


Csóka Judit (szerk.): Mesék feleségekről és férjekről
Várható megjelenés: 2018. szeptember 18.
Kiadó: Corvina Kiadó
Terjedelem: 364 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
A statisztikák szerint Magyarországon ezer házasságkötésből kb. ötszáz válással végződik. Vajon hol romlanak el a dolgok, és mit tudnak azok a párok, akik együtt maradnak? Ezekre a kérdésekre kerestem választ a népmesékben. Mert ha igaz, hogy bennük sűrűsödik az emberiség bölcsessége és tapasztalata, akkor arról is kell találnom meséket, hogy mi történik a hétországra szóló lakodalom után. Találtam, nem is keveset.  Csóka Judit, meseterapeuta

Ezekről a kötetekről szinte biztosan olvashattok majd az ősz folyamán (vagy a közeli jövőben) a blogon. Nagyon várom, hogy megismerkedhessek a történetekkel. Nem tudom megragadni, melyiket várom leginkább, de az őszi megjelenéseken végigpásztázva (legalábbis, ami már publikus), ezeket mindenképpen előre szeretném venni. Tartsatok velem! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése