2018. június 6., szerda

Elena Favilli - Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

A Móra Könyvkiadó jóvoltából 2017 végén jelent meg az eredetileg közösségi adománygyűjtések nyomán kiadott Esti mesék lázadó lányoknak magyar fordításban. Az Elena Favilli és Francesca Cavallo nevével fémjelzett mesekönyv úttörő fontosságú a lányoknak (és fiúknak) szóló gyermekirodalomban, melyben női példaképek sorakoznak fel a világ minden tájáról, a hivatások és életutak szabadságának szellemében.

Elena Favilli-Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2017.
Kiadó: Móra 
Fordította: Todero Anna
Téma, műfaj: mese, életrajz
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 212 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli? Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön? A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített. Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.



2017 végén felcsillant a szemem, mikor megláttam a Móra Könyvkiadó kínálatában a könyvet, azt pedig még nagyobb örömmel láttam, hogy sok anyuka (köztük közszereplők is) úgy döntöttek, meglepik a kötettel lányaikat. Huszonhat-hét évem ide vagy oda, én bizony az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet kértem a Jézuskától, és gyermeki örömmel bontogattam a karácsonyfa alatt a csomagom (noha jól emlékeztem, pár nappal azelőtt én segítettem be a születésnaposnak az ajándékvásárlásban). Ha rövidre szeretném zárni a soraimat, azt mondanám: mindenki olvassa el az impozáns könyvecske bevezetőjét, és egészen biztosan nem tudja majd visszatenni a könyvesbolt polcára.

Még karácsonykor
Instagram: @szembetuno_blog
De komolyan, mit is lehetne írni Elena Favilli és Francesca Cavallo sorai után? Szerencsére, vagy éppen sajnos van még mit hozzáfűzni a témához. Először is hihetetlenül üdvözlendő, hogy ez a könyv, telis-tele példaértékű női életutakkal hazánkban is megjelent, és hogy ilyen tanulságos mesék kerülhetnek a kislányok (és valamivel nagyobb lányok) kezébe. A közbeszédben – és nem csak a hazaiban – a női témáknak, a nők jogaival, a nők hivatásával és a női princípiumokkal kapcsolatos beszélgetéseknek, megnyilatkozásoknak finoman fogalmazva is kétélű a megítélése. Vannak, akik egyenesen férfigyűlöletnek nevezik, ha a nők érvényesülési lehetőségeiről, helyzetéről esik szó, s a feminizmust is (roppant tévesen!) a férfigyűlölet, a férfiak elnyomásának, a nőuralom szinonimájaként értelmezik. Pedig, alapesetben erről szó sincs. A feminizmus olvasatomban a nemek egyenlőségét hordozza magában. A nők helyzetével foglalkozó tudományok, beszélgetések és témafelvetések nem a férfiak ellen irányulnak, hanem velük együtt zajlanak, ugyanannyira vannak a férfiakért, mint a nőkért. Nem a nemek háborújáért kiáltanak, hanem a nemek egyenlőségéért szólnak. A konfliktus forrása pedig jelentős mértékben az oktatásban keresendő, melynek 8-12/13 éve alatt férfi hősök, királyok, írók, költők, feltalálók és tudósok által „képeződik le” a világ működése. Pedig férfiak és nők együtt alkotják a történelmet,  a nők között is éppúgy ott vannak az úttörők és példaképek, akik nem csupán a lányok, de a fiúk számára is jelentőssé válhatnak.

A lemenő nap fényében
Instagram: @szembetuno_blog
Bár az irodalmi és történelmi női alakok nem állnak messze tőlem, a könyvben felsorakozó száz különleges nő közül sokuk történetével most ismerkedtem meg először. Nehéz megfogni, a fentieken kívül miért is különleges számomra ez a kötet. Egyrészt hihetetlenül kreatív ötletnek találtam, hogy a mesék nem követik a kronológiát, tehát nem a klasszikus ókortól napjainkig sémát nyálazzuk végig. Az ABC-sorrendet azért is tartom nagyon előrevezetőnek, mert így sem az idő, sem a tér, sem pedig a hivatás és/vagy történelmi jelentőség nem szab gátat a szabad szárnyalásnak. Így, ha több mesét olvasunk is el egyszerre, az bizony nem fog unalmassá válni, mert mindig új világot, új kort ismerhetünk meg. A meséket pedig, melyek a barátságos egy oldalas tematikát követik, igazán gyermekközpontú, gyermekekre szabott nyelvezetben közlik a szerzők. Ha már a terjedelmet említettem, muszáj azt is hozzátennem, hogy olykor azt éreztem, ez az egy oldal (ami tulajdonképpen az egyetlen korlát a kötetben) nagyon megköti az elbeszélők kezét, és érezhetően ők sem bánták volna, ha még legalább egy fél oldallal megtoldhatják mondandójukat. Összességében viszont nem éreztem, hogy ez a minőség rovására ment volna.

Nyáriasan :)
Instagram: @szembetuno_blog
Az Esti mesék lázadó lányoknak c. kötetnek abszolút helye van minden leányzó könyvespolcán. A mesék terjedelménél és szedésénél fogva alkalmas önálló olvasásra is, de érdemes anyának/apának is megismerkednie a kötet szereplőivel, és átadni magukat a gyermekkel való felfedezés örömének. Érdemes továbbá az illusztrációkra is figyelmet fordítani (melyeket szintén a világ különböző tájairól származó illusztrátornők vittek papírra) és szemezgetni a közölt mottók, idézetek közül. A beválogatott nők, lányok, hölgyek és asszonyok köre nagyon széles palettát ölel fel (a magyar jelenlétet viszont hiányoltam), Jane Austentól Serena Williamsig, Malalától Fridáig - talán nem tökéletesek, nem feddhetetlenek (noha néha az elbeszélők ezt igyekeznek a jótékony homályban felejteni) és sokan bizonyos szempontból megszegték koruk normáit. Mindazonáltal az életükkel példát mutattak, érvényesültek olyan világokban és korokban, melyeket többnyire nem az ő érdekeiknek megfelelően alakítottak, megmutatták, hogy ők is ugyanolyan hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak, ugyanúgy helyt állhatnak több fronton is, s ugyanolyan előrevezető gondolataik és képességeik lehetnek, mint férfi társaiknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése