2018. június 16., szombat

Antoine Laurain: A piros notesz

A Park Könyvkiadó gondozásában került a magyar könyvesboltok polcaira Antoine Laurain: A piros notesz című könyve, mely a szerző második hazánkban is megjelent kötete Az elnök kalapja után. A Blogturné Klub három bloggere szegődött Laurent mellé, hogy együtt kutassák fel az utcán talált női táska rejtélyét. Tartsatok, s játsszatok ti is velünk, s a turné végén lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyv egyikét!

Antione Laurain: A piros notesz
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Kiss Kornélia
Téma, műfaj: romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 192 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Egy szép párizsi reggelen Laurent Letellier épp a könyvesboltja felé igyekszik, amikor az utcán elhagyott női táskát talál. Nincs benne semmi, amiből kiderülhetne, kié, ám annál több személyes holmit rejt: fotókat, hajcsatot, egy üveg parfümöt, dobókockákat, mobiltelefon-töltőt, Patrick Modiano egyik regényét és egy feljegyzésekkel teli, piros noteszt. Miközben Laurent a noteszt lapozgatja és az ismeretlen nőtől származó feljegyzéseket olvasgatja, egyre erősebbé válik benne az elhatározás: meg kell találnia a táska tulajdonosát. Kitartó nyomozása szép lassan szerelmi fogócskává alakul, amely nemcsak az ő, de a titokzatos ismeretlen életét is fenekestül felforgatja…

@szembetuno_blog

A francia ifjúsági regények (mint Marie-Aude Murail vagy Anne Percin), a romantikával szőtt krimik (mint Guillaume Musso) után a kortárs francia irodalom műfajai közül Antoine Laurain által is képviselt könnyed romantikával ismerkedhettem meg a – Musso könyveit is megjelentető – Park Könyvkiadó jóvoltából. Ha röviden szeretném összefoglalni, miért érdemes megismerkedni a történettel, azt írnám: ha egy könnyed párizsi sétára vágysz egy igazi lokálpatrióta társaságában, akkor bizony A piros notesz tökéletes választás.

Sütivel olvasunk
@szembetuno_blog
A történet tulajdonképpen egy bűntényből indul ki: az esti órákban hazafelé tartó Laure táskáját elrabolják, a dulakodás közben a nő megsérül. Hogy a rendőrség helyett miért a szomszédos szállodát választja, talány ugyan (ugyanakkor sokat sejtet a kötet realitástartalmával kapcsolatban) – viszont egy egészen kalandos történet kezdete. Mindeközben megismerkedünk Laurent-nel is, aki egy könyvesbolt (figyelem: a Piros Füzet!) tulajdonosa Párizsban, s egy szép napon egy női táskát talál az utcán. Miután a rendőrségen nem kapja meg az általa várt segítséget, úgy dönt, felderíti a táska tulajdonosának kilétét. Itt meg kell jegyeznem, hogy a „milyen benyomást kelt a férfi női táskával” okfejtés kifejezetten szórakoztató és emlékezetes jelenetként marad meg számomra. Közben pedig az a gondolat is átfutott a fejemben, hogy mit árul el rólam a táskám tartalma – amit általában a piros (!) hátizsákom testesít meg. Mi is van benne? Helyesebben: mi nincs? Minden van benne, a két héttel ezelőtti bevásárlás blokkjától a cuki határidőnaplómig. Meg persze tollak összevissza. Ennek következtében a napokban minden tiszta tinta lett a táskámban (ez annyira friss és bosszantó élmény, hogy feltétlenül itt a helye). Vissza A piros noteszhez: Ha eddig nem lett volna elég szürreális a sztori, a táskából előhulló holmik között Laurent talál egy piros noteszt, ami a nő mindennapjaiba (agymenéseibe) és álmaiba enged betekintést. Ebből kiderül, hogy Laure (nem teljesen százas) egyik kedvenc szerzője Modiano, akivel egy ízben találkozott is – bizony, kitaláltátok: Laurent még az írót is „becserkészi” a nyomozáshoz – aki ráadásul még segíteni is tud neki. S hogy mindeközben mi történt Laure-ral? Már így is sokat fecsegtem.

@szembetuno_blog
Antoine Laurain fantasztikus elbeszélő, s annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem sok valóságalapja van a némileg megszállott Laurent eszement nyomozásának, a két főhős közti kapcsolatnak és úgy egyáltalán: az egész alapszituációnak, tökéletesen élővé varázsolta számomra a történetet – annak minden szürreális és néhol groteszk eleme ellenére is. A könyvben számomra a naiv és kellemes hangulat volt a legmegkapóbb, és a csilivili romantikusok enyhe (?) kigúnyolása, a tipikus romantikus elemek szarkasztikus kezelése. Persze, lehet, hogy olyan dolgokat látok a történet mögé, amik nincsenek is. Viszont tény, hogy számomra az okozta a legnagyobb élvezeti faktort, hogy kellően komolytalanul kezeltem a sztorit, így pedig hihetetlenül jól működött. A két főhősünk egymásra talál, mert Párizsban mi más történhetne velük, mert Laure és Laurent úgy összeillik, mint piros notesz a piros füzettel. A történetvezetés magával ragadó és szórakoztató. Mindezt pedig lágyan átöleli az idillikus párizsi és könyvesbolti környezet. Az egész kötetet átszövi egyfajta báj, ami tökéletes kikapcsolódást nyújtott számomra.

Blogturné Klub


A turné állomásai

06 16. - Szembetűnő
06. 18. - Olvasónapló
06. 20. - Spirit Bliss

Nyereményjáték

Laurent Letellier könyvesbolt-tulajdonos Párizsban. Ennek apropóján nyereményjátékunkban olyan történetek után nyomozunk, melyekben fontos szerepe van a könyvesboltnak. Az állomásokon található képek/jelenetfotók alapján találjátok ki az adott film címét, s írjátok azt a Rafflecopter megfelelő sorába. Kalandra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése