2017. január 28., szombat

Akkor és most: Büszkeség és balítélet 1995.


A Büszkeség és balítélet, Jane Austen 1813-ban megjelent, azóta is talán legnagyobb rajongással körülvett regénye az irodalmat és a filmvilágot is több ízben megihlette az elmúlt évtizedekben. Az adaptációk mellett modern feldolgozások, átiratok és továbbgondolások is sorra bukkannak fel a mai napig. A történet - szerintem - legikonikusabb feldolgozása a BBC 1995-ben bemutatott hatrészes minisorozata. De mi történt azóta a színészekkel? A bbcamerica.com a sorozat huszadik évfordulója alkalmából közölt összefoglalását (mely elsősorban a főbb szereplők 2010-es évekbeli szerepeire fókuszál), apró változtatásokkal hoztam a regény megjelenésének évfordulóján.



Jennifer Ehle

Fotó: BBC/Getty Images

A Lizzy Bennetet alakító Jennifer Ehlét 2015-ben Alan Rickman filmjében, A virág románcában láthattuk Madame De Montespanként. De szerepelt A szürke ötven árnyalatában is. A Büszkeség és balítélet forgatásán nem csupán a vásznon jött össze partnerével. Colin Firth-szel, a Büszkeség és balítélet után 15 évvel, A király beszédében játszott újra együtt.


Colin Firth

Fotó: BBC/Getty Images

Colin Firth a klasszikus és modern idők Mr. Darcyja! 1995-ös alakítása után, a Büszkeség és balítélet modern feldolgozásában, a Helen Fielding regényéből forgatott Bridget Jones naplójában is Mr. Darcyként találkozhattunk vele. Legutóbb tavaly, a Bridget Jones babát vár c. filmben láthattuk (figyeljétek meg, milyen névre keresztelték Bridget és Mark kisfiát).


Susannah Harker

Fotó: BBC/Hamilton Hodell

A legidősebb Bennet-nővért, Jane-t alakító Susannah Harker máig leghíresebb szerepe a Büszkeség és balítélethez kötődik. 2012-ben csatlakozott az Új trükkök sorozat csapatához, illetve felbukkant a Feljegyzések az egérlyukból adaptációjában is.



Julia Sawalha

Fotó: BBC/Getty Images

Julia Sawalha 1995-ben Lydia Bennetet alakította. A Büszkeség és balítélet mellett a '90-es években a Pusszantlak, drágám! c. vígjáték-sorozatban is szerepelt. 2013-ban vendégszerepet kapott egy Agatha Christie-adaptációban, a Miss Marple: Greenshow bolondvára c. krimiben.


Alison Steadman

Fotó: BBC/Getty Images

Alison Steadman Mrs. Bennetet alakította. 2015-ben a Sötét árvák (Orphan Black) krimisorozatban játszott, illetve szerepet kapott a Michael Gambon, Bill Nighy, Toby Jones és Mark Gatiss főszereplésével készült Ükhadseregben is.


Benjamin Whitrow

Fotó: BBC/Getty Images

Benjamin Whitrow-t Mr. Bennetként láthattuk a Büszkeség és balítéletben. A színész Warham érseket személyesítette meg a 2015-ös Farkasbőrben c. minisorozatban, illetve ugyancsak ebben az évben szerepelt a Man Down c. amerikai filmdrámában. 2013-ban pedig az 1953-ban bemutatott A fehér szegfű c. darabban játszott. Benjamin Whitrow 2017. szeptember 28-án hunyt el.

Crispin Bonham-Carter



A Mr. Bingley-t alakító Crispin Bonham-Cartert (aki egyébként nem testvére Helena Bonham-Carternek, csupán távolabbi unokatestvérek) legutóbb a Casino Royalban láthattuk 2006-ban (fent, jobb oldali fotó), ezt megelőzően pedig a Rosemary & Thyme (2004), Az elveszett ereklyék fosztogatói (2001-2002) sorozatokban szerepelt, illetve 2001-ben feltűnt a Bridget Jones naplójában is. Utóbbira nem emlékeztem, úgyhogy rákerestem. Sajnos, itt nem játszott olyan fontos szerepet Mr. Darcy életében, mint 1995-ben. De nézzétek, tényleg ott van! Jelenleg egyébként angoltanárként dolgozik.


Polly Maberly

Fotó: BBC/Getty Images

Polly Maberly Kitty Bennetet alakította a Büszkeség és balítéletben. A színésznő 2015-ben Doctors c. filmben kapott szerepet, előtte pedig több sorozatban is szerepelt (Holby City, Hollyoaks, Foyle háborúja). Maberly 2015-ben a Tribeca Filmfesztiválon tűnt fel Gerard Johnson oldalán (jobb oldali fotó).


Lucy Briers

Fotó: BBC/Getty Images

Lucy Brierst Mary Bennetként ismerhettük meg 1995-ben, legutóbb pedig egy brit sitcomban, a (Count Arthur Strong) alakította Sheila szerepét 2013-2015 között. 2013-ban Alan Partridge vígjátékában, illetve az Our Girl c. tévéfilmben szerepelt. 


Anna Chancellor

Fotó: BBC/Getty Images

A Miss Bingley-t alakító Anna Chancellor 2016-ban két filmben is szerepet kapott (Love of my Love és This Beautiful Fantastic). 2014-ben Chancellor olyan sorozatokban játszott, mint a Downton Abbey, a Mapp&Lucia, a Londoni rémtörténetek, a Pramface vagy a 2015-ben mozikba került Az ifjúság végrendelete c. film.


Adrian Lukis

Fotó: BBC/Getty Images

A Wickhamet alakító Adrian Lukis 2015-ben csatlakozott a Downton Abbey csapatához, Sir John Darnley megformálójaként, illetve szerepelt az Új trükkök két epizódjában, és feltűnt a Halál a Paradicsomban sorozatban is. 2014-ben szintén több produkcióban is szerepelt, köztük a Midsomer gyilkosságokban, illetve 2013-ban egy Agatha Christie adaptációban, Az elefántok nem felejtenek c. filmben.

David Bamber

Fotó: BBC/Getty Images

Mr. Collins megformálója, David Bamber 2016-ban Michael Gambon és David Tennant oldalán kapott szerepet a Metanoia c. filmben, illetve egy évvel korábban a Christmas Eve c. amerikai vígjátékban. Korábban feltűnt olyan brit sorozatokban, mint a Doctors, a Halál a Paradicsomban vagy a Brown atya kalandjai. 2014-ben csatlakozott a Doctor Who nyolcadik évadához (jobb oldali fotó).

...és még egy fotó

A sor még folytatható lenne, hiszen több szereplő is hiányzik az összeállításból. Sajnos, Lady Catherine de Bourgh megformálójáról, Barbara Leigh-Huntról nem is találtam friss fotót (ha ti igen, és elkülditek nekem, nagyon örülnék). Viszont, ahogy a bejegyzés elején említettem, a Büszkeség és balítélet két főszereplője A király beszéde kapcsán ismét egy filmben szerepelt, erről hoztam egy érdekes összehasonlító fotót így a bejegyzés végére:

Fotó: pinterest

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük az összefoglalót, régóta kíváncsi voltam, mi lett a színészekkel. Egyetlen kiegészítésem van csupán: David Bamber az HBO nagysikerű Róma sorozatában is játszott, Cicerót alakította, zseniálisan. https://www.youtube.com/watch?v=nOA-NRBsJvU

    VálaszTörlés
  2. Huh, elnézést, hogy nem reagáltam a kommentedre!
    Köszönöm szépen a kiegészítést! :)
    Közben azt is megtudtam, hogy Crispin Bonham-Carter (Mr. Bingley) angoltanárként dolgozik :)

    VálaszTörlés