2017. február 11., szombat

Mr. Darcy igazi arca

Melyik Darcy igazi arca? 
Talán nem túlzás azt állítani, hogy Mr. Darcy nem csupán a Büszkeség és balítélet, de Jane Austen összes karaktere közül a legnagyobb népszerűségnek örvend. Számos mém született azzal kapcsolatban, hogy bár a hölgyek egy Mr. Darcyra vágynak, a férfiak többségének fogalma sincs róla, ki ő. Illetve, hogy a fiatal lányok hiába várják Darcyt, a világ tele van Wickhamekkel. A Jane Austen élettörténet egy feldolgozásában az is elhangzik, hogyha egy Darcyt akarunk magunk mellé, meg kell írnunk magunknak (Miss Austen bánata). Fitzwilliam Darcy a történet filmes adaptációiban, kivétel nélkül az érinthetetlen, jóképű férfi eszmény megtestesítőjeként jelenik meg. Brit kutatók azonban lerántották a leplet arról, hogy is nézhetett ki "valójában" kedvenc hősünk egyike. A bejegyzésben az új felfedezés mellett az eddigi Darcy-karakterek között is szemezgettem.

Az 1995-ös változat

A Büszkeség és balítélet olyannyira megihlette a rendezőket és forgatókönyvírókat, hogy 1938 óta több, mint tízszer nyúltak a regényhez - s ezek csak a történettel megegyező című filmeket takarják, nem érintik a modern feldolgozásokat (mint például a Bridget Jones naplója), a folytatásokat (A halál jár Pemberley-ben), a továbbgondolásokat (Büszkeség és balítélet meg a zombik), vagy épp a Büszkeség és balítélet megszületését övező életrajzi ihletésű alkotásokat.

Laurence Olivier mint Mr. Darcy (1940)

Az első Büszkeség és balítélet tévéfilm 1938-ban került képernyőre. Bár azt gondoltam, ez egy kultikus évszámnak tekinthető, így biztosan sok információt találok majd róla, kissé meglepve tapasztaltam, hogy képkockák is alig lelhetők fel a filmből. A Darcyt alakító Andrew Osborn kilétét szintén homály fedi. Az 1940-es amerikai feldolgozás viszont már sokkal híresebb. Ez egyrészt talán a szereposztásnak is betudható, hiszen Mr. Darcyt a Golden Globe -, és Oscar-díjas Laurence Olivier alakította, illetve a forgatókönyvet többek között Aldous Huxley is jegyzi. A film nálunk az amerikai premier után egy évvel, 1941-ben, Talpig úriember címmel jelent meg.

Peter Cushing Mr. Darcy szerepében (1952)

Franco Volpi mint Mr. Darcy (1957)
A könyvből forgatott első minisorozatot 1952-ben mutatták be Angliában. Darcy szerepét Peter Crushing alakította.

Néhány évvel később, 1957-ben az olaszok is elérkezettnek látták idejét, hogy filmre vigyék Austen klasszikusát. Érdekes végigtekinteni a szereplőgárdán, és elképzelni az angol történetet olasz környezetben. Bár nem is igazán kell a képzelőerőnkre hagyatkozni, a film elérhető a YouTube-on is.

Az '50-es évek nem szűkölködött a Büszkeség és balítélet feldolgozásaiban, 1958-ban az angolok televíziós sorozatként tűzték képernyőre a történetet. A sorozat hat félórás epizódban keltette életre a regényt Alan Badel és Jane Downs főszereplésével.

Jane Downs és Alan Badel mint Eliza Bennet és Mr. Darcy (1957)

1961-ben Hollandiában készítettek televíziós sorozatot a regényből, amit '61-ben és 1962-ben sugároztak. Angliában 1967-ben nyúltak ismét a regényhez, újfent minisorozatot forgatva Celia Bannerman és Lewis Fiander főszereplésével.

Celia Bannerman és Lewis Fiander (1967)

A Büszkeség és balítélet-filmláz lecsengni látszott, hiszen a BBC csupán 1980-ban állt elő egy újabb (sorban az ötödik) feldolgozással, ismét minisorozat formájában. Az ötször 55 perces epizódok 1980 január-februárjában debütáltak a nézőközönség előtt. A két főszerepet Elizabeth Garvie és David Rintoul alakította.

David Rintoul mint Mr. Darcy (1980)

A regény - számunkra - talán két legismertebb adaptációja a BBC nevével fémjelzett 1995-ös hatrészes minisorozat Jennifer Ehle és Colin Firth, illetve a tíz évvel később, 2005-ben megjelent tévéfilm Kiera Knightley és Matthew MacFadyen főszereplésével. Annyit még meg merek kockáztatni, hogy a "melyik film a jobb?"-vitákban is ez a két opció merül fel legtöbbször. Nálam az a különös helyzet állt elő, hogy a 2005-öst láttam korábban, s meggyőződésem volt, hogy ennél jobb adaptáció nem létezhet. Az 1995-ös megnézése után viszont úgy éreztem, nem is tudom újra megnézni a 2005-öst. Talán érdemes lenne a korábbi feldolgozásokkal is megismerkedni...(?)

Matthew MacFadyen és Colin Firth


Az persze teljesen szubjektív, hogy kinek melyik Mr. Darcy a kedvence, bár az egészen biztosan állítható, hogy Colin Firth neve kikerülhetetlen, ha erről a karakterről van szó. Az is bizonyos, hogy a rendezők szinte kivétel nélkül minden adaptációban, továbbgondolásban és feldolgozásban magas, sötét hajú (jóképű) fiatalemberre osztották Darcy szerepét, azonban a legújabb kutatások szerint, ezzel bizony fals képet közvetítettek. Ugyan nem feltétlenül kell irodalomtörténésznek lenni ahhoz, hogy belegondoljunk: a korban inkább a rizsporos, mintsem az aranybarna haj volt jellemző (erre egyébként a Bridget Jones babát vár c. filmben is találhatunk utalást). A napbarnította bőr, a kidolgozott izomzat szintén nem az arisztokrácia sajátja volt. Darcy illata pedig minden bizonnyal virágillatú lehetett, tekintve hogy akkoriban nem készültek parfümök külön férfiaknak és nőknek. Nick Hardcastle munkája nyomán pedig el is készült egy rajz, melyen a "feltételezett" Mr. Darcy szerepel, íme:


Lehet, hogy az "eredeti" Mr. Darcy nem éppen a jelenlegi férfiideál megtestesítője (ha van ilyen), de ha végigtekintünk a bejegyzésben bemutatott, korszakonként változó Darcy-képen, néhány külső hasonlóságon kívül mindig az aktuálisan "népszerű jegyekkel" rendelkező színészekre osztották a főszerepet. Egy pedig egészen biztos, hogy nem változik: az Austen-teremtette karakter, akivel bármikor is ismerkedjünk meg, mindig a magunk elképzelésére hagyatkozva teremthetünk meg magunknak. Emiatt is állhat 204 év távlatából is a Büszkeség és balítélet a mai napig a kedvenc olvasmányok listáján.

4 megjegyzés:

  1. Nekem egyértelműen egyenlőségjel van Mr. Darcy és Colin Firth között, de ennek a változatnak a többi karaktere is nagyon összetalálkozott a könyv szerezte élménnyel, mondhatni kimaxolta az összes szereplőt; imádom benne a kosztümöket, a helyszíneket, a párbeszédeket, a történet részekre bontását, lényegében mindent - szóval nekem ez a tökéletes feldolgozás. A 2005-ös filmet csak második nekifutásra tudtam végignézni, bár ez inkább Kiera Knightley miatt volt, nem igazán szeretem a filmjeit; ezúttal is csak őt láttam a vásznon, nem Elizabeth-et, a többi szereplőre meg alig emlékszem, nem hagytak nyomot bennem. Viszont az 1967-es angol minisorozatot szívesen megnézném, igaz, nem annyira Darcyra, mint inkább Celia Bannermanra vagyok kíváncsi. És az "igazi" Darcy - ajaj ... ! Nagyon kellene igyekeznie annak a rendezőnek, aki így ábrázolná egy filmben. Igaz, ha jobban belegondolok, azért érdekes lenne egy olyan változatot is látni, amiben a karakterek megfelelnek a korabeli (szépség-)ideálnak. Jó kis időutazás lehetne. Jó poszt, nagyon tetszik. Csak most találtam ide, de még visszajövök olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mióta olvastam a felvetésed a korabeli szépségideálos megfilmesítésről, ezen gondolkozom...nagyon jó ötlet! :)
      A 2005-ös filmről nekem is ez a véleményem. Mivel ezt ismertem először, kicsit túlidealizáltam, most már nem tudom békés szívvel végignézni. Keira Knightley Keira Knightley marad, teljesen mindegy, hogy éppen Lizzy vagy Anna Karenina szövegét mondja...én sem kedvelem az alakításait.

      Viszont nagyon örülök, hogy rátaláltál a blogra, és hogy tetszett az összeállítás :) Remélem, a későbbiekben is találsz majd érdekességeket nálam :)

      Törlés
  2. Hű, nagyon jó írás, köszi!
    És egyetértek, Mr. Darcy akkor is Colin Firth. Nekünk anno gimiben kötelező volt megnézni a 2005-ös adaptációt, de én nagyon megszenvedtem, mert a '95-öst, kismilliószor láttam, és még mindog örök kedvenc.
    Szuper a blogod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a kommented és a sok-sok követést :)
      Remélem, találsz még nálam kedvedre valót a későbbiekben is :)

      Törlés