2017. február 14., kedd

Bihari Viktória: Tékasztorik és egyéb vikuságok

Magyarország legjobb videotékás humorista bloggere, kis Viku, azaz Bihari Viktória könyve garantáltan mosolyt csal az olvasók arcára. Készülj fel, hogy rekeszizmaid egy hétig fájnak majd a sok röhögéstől! A következő öt napban a Blogturné Klub öt bloggere mesél majd nektek arról, hogyan jutottak majdnem diliházba, hála a Tékasztoriknak. Tartsatok velünk, hiszen ezúttal is három szerencsés játékosunk egy-egy ‘Tékasztorik és egyéb vikuságok’ példánnyal lesz gazdagabb.

Bihari Viktória: Tékasztorik és egyéb vikuságok
Megejelenés: 2017. január 25.
Kiadó: Insomnia Könyvek
Téma, műfaj: humor
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 324 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Bihari Viktória humorista, blogger és internetes szökevény. Nem szereti a címkéket, főleg a bloggert és a humoristát nem, szereti viszont a szórakoztató irodalmat és a jól átsütött sertésoldalast. A szerző nem nyert proccos díjakat, nem tanult külföldön, és nem is a férje farvizén ért el sikereket ha a sok-sok lájkot sikernek lehet nevezni. A könyv, amit a kezedben tartasz, nem regény, nincsenek benne hatalmas életbölcsességek, sem szerelmi szál, bőgés vagy dráma. Van benne egy videotékás csaj, számos elmebeteg, piálás, némi párkapcsolati mizéria, sok káromkodás, politikai inkorrektség, az évezred legjobb arca, Fater, lúzerkedés, menősködés, szex és annak hűlt helye, és annyi hülye szitu, hogy el sem hiszed. A könyvet leginkább az amolyan litera-gasztronómiai disznósajt kedvelőinek ajánljuk, akik szeretnek minden tálba belekóstolni, nem bánják, ha zsíros lesz a kezük, és úgy általában nem veszik komolyan az életet, cserébe az élet sem veszi őket komolyan. Fater azt mondta, az igazi nő táskájában mindig van egy pakli magyar kártya, egy laposüveg és egy bicska, valamint az igazi nő hűtőjében mindig van egy liter pálinka, egy fél kiló csécsi szalonna és egy nagy adag pörkölt. Nos, egy adag pöri híján igazi nő vagyok.

A film plakátja

Bihari Viktória neve gyakorlatilag kikerülhetetlen a Facebookon. Még nekem is, aki alapvetően egyik blogját sem követem. A könyv olvasása előtt lényegében fogalmam sem volt róla, miért és mitől népszerű. Oké, ismerősök lájkjai által néha felbukkant egy-egy posztja az üzenőfalamon, amit szépen szorgalmasan végig is olvastam...nagyjából ennyi. Ettől függetlenül is érdekelt januárban megjelent könyve: mert honnan tudhatnám meg jobban, hogy mit is képvisel, ha nem a könyvéből? Nem igaz? Könyvet olvasni pedig egyelőre még mindig jobban szeretek, mint Facebook-posztokat. Plusz egy kiadvány mindig többet elárul a szerzőről: hogyan és mit válogatott össze és miként tálalja azt. Kíváncsian vetettem hát magam a sorok közé, aztán azon kaptam magam, hogy már a kötet utolsó fejezeténél tartok. Bizony, le sem tudtam tenni! Ez már magában is viszonylag sokat elárul a könyvről, de elég meredek lenne, ha ennyivel be is fejezném az értékelést.

Csuja Imre (Fater)
A Tékasztorik és egyéb vikuságok három nagyobb fejezetből áll. Nálam - mint utóbb kiderült - az első volt az igazi mérföldkő. A Vegyesvágott-tól egyszerűen dobtam egy hátast. A tékás sztorik ugyan sokszor sztereotipizálók voltak, de mégsem éreztem általánosítónak vagy kirekesztőnek. Talán amiatt, mert az elbeszélő nem csak a betévedőket, de saját magát is görbe tükör elé állította, ez pedig hihetetlenül szimpatikussá tette az egyébként is sírva nevetős sztorikat. Nehéz válogatni az életképek között, viszont nálam az Egri csillagok-sztori mindent vitt! S mikor már azt gondoltam, ezt a fejezetet itt nem is lehet überelni, megjelentek Viku gyerekkori levelei, saját kommentálásban, ahol nemcsak, hogy kuncogtam, de konkrétan felröhögtem - ezen nincs mit szépíteni.

Bihari Viktória és Görbe Nóra
A második fejezet, a Fater szerint a világ, igen sokat mondó címet viseli. Itt nyer értelmet az előző bekezdést kezdő felütésem. Tartok tőle ugyanis, hogyha ezzel az egységgel indít a könyv, akkor most nem egy nyolccsillagos bejegyzést pötyögnék épp. Tény, hogy itt sem vagyunk híján humornak vagy szarkazmusnak, viszont a megidézett világban én kicsit elvesztettem a sztorik élvezeti értékét, nem kapcsoltak ki. A harmadik rész, Az igazi nő viszont megint visszahozta kezdeti lelkesedésem. Ha a Vegyesvágott összedobott életképekből áll, ez a rész összedobott érzelmekből. Komolyabb témákkal és párkeresési (rém)történetekkel.

Összességében, a Tékasztorik és egyéb vikuságok kellemes meglepetést okozott nekem. Fura kettősségként fog megmaradni bennem: egyrészt építi, másrészt bontja a sztereotípiákat, és ez volt igazából a legizgalmasabb benne. Építgeti őket, mert hát bizonyos fizikai tulajdonsággal rendelkezők épp azokat a személyiségjegyeket kapták, amikkel nagy általánosságban felruháznánk őket. Bizonyos fórumok épp olyan felhasználókkal rendelkeznek, amikre nagy általánosságban gondolunk. Ezeket viszont - bár, oké, néha tényleg túlzásnak éreztem - mégsem felülről kritizálja vagy neveti ki az elbeszélő. Ő is épp ott csücsül, magán is épp úgy látja és érzékeli a a gyengeségeket, és szembe is néz velük, kineveti őket vagy épp kesereg egy sort (a könyvesboltos történet ékes - és szívmelengető - történet erre). Tetszett, hogy rávilágít arra, hogy nem minden a lájk és a pozitív komment. Néha összetévesztjük a sikert és a hírnevet. Egyre többször. Szóval, akadt itt azért komoly téma és társadalomkritika is. Nem mondom, hogy nem éreztem bizonytalanságot, némi (nyelvi) igénytelenséget (a szövegszerkesztésnél nekem fura volt, hogy két fejezetben nem volt sorkizárt a szöveg, bár feltételezem, ez a műfaji váltásnak köszönhető), vagy a boldogtalanság humorral való palástolását, de  mégis arra a pár órára, amíg olvastam, kikapcsolt, megnevettetett. És ennél többet nem is kívánhattam volna.

A Tékasztorik c. film február 23-tól látható a mozikban. A bejegyzésben található képek a film Facebook-oldaláról származnak, extraként pedig elhoztam a film előzetesét is, íme:Blogturné KlubA turné állomásai

02.14. - Szembetűnő
02.15. - Insane Life
02.16. - Deszy könyvajánlója
02.17. - Kelly &Lupi olvas
02.18. - Függővég


Nyereményjáték

Hogy megnyerhessétek a három Tékasztorik könyv egyik példányát, nem kell mást tennetek, mint helyesen megválaszolni a Rafflecopterben feltett mind a 4 kérdést. Néhány választ a turné állomásokat olvasva is megtalálhattok, illetve Viki blogjain is találtok segítséget.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése