2017. február 27., hétfő

Kristin Hannah: Fülemüle

A II. világháborút már sokféleképpen feldolgozta a szépirodalom, azonban a mai napig vannak történetek, amelyek elmondásra várnak. Kristin Hannah a németek által elfoglalt Franciaország, azon belül is az otthon maradt különleges nők történetét tárja fel, akik a maguk módján próbáltak túlélni és segíteni társaikon. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével 2017. február 25-e és március 1-je között, hogy megismerhessétek a Fülemüléket. Ha pedig a nyereményjátékunkon is részt vesztek, esélyetek lesz megnyerni a Park Könyvkiadó által felajánlott példányt a regényből.

Kristin Hannah: Fülemüle
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2017. február
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Farkas Kriszta
Téma, műfaj: történelmi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 544 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Franciaország, 1939
Carriveau csendes kis falujában Vianne Mauriac férjétől, a frontra induló Antoine-tól búcsúzik. Nem hiszi, hogy a nácik megszállhatják Franciaországot, ám ez mégis bekövetkezik: menekülő franciák hordái érkeznek, teherautó-konvojok, tankok, az égboltot elsötétítik a repülőgépek, és bombák hullanak az ártatlan áldozatokra. Amikor egy német parancsnok rekvirálja a házát, Vianne a kislányával együtt rákényszerül, hogy egy fedél alatt éljen az ellenséggel. Élelem, pénz és remény nélkül, az egyre növekvő veszélyek közepette kénytelen egyik nehéz döntést hozni a másik után. Vianne húga, Isabelle lázadó tizennyolc éves, aki az ifjúság nyughatatlan szenvedélyével keres értelmet az életének. Miközben párizsiak ezrei menetelnek a háború ismeretlen borzalmai elől, Isabelle találkozik a partizán Gaëtannal aki hisz abban, hogy a franciák az országhatárokon belül szembeszállhatnak a nácikkal, és szenvedélyesen egymásba habarodnak. Ám amikor a fiú elárulja, Isabelle csatlakozik az Ellenálláshoz, és többé hátra se néz: újra és újra az életét kockáztatja mások megmentéséért. Kristin Hannah érzékenyen tárja elénk hogyan harcoltak a második világháborúban a nők. A Fülemüle két nővér története, akiket tapasztalataik, ideáljaik, vérmérsékletük és körülményeik elválasztanak egymástól, és mindketten saját veszélyes útjukon indulnak el a túlélés, a szerelem és a szabadság felé a németek által megszállt, háborútól szétszabdalt Franciaországban. E szívszorító regény a lélek erejének és a nők állhatatosságának dicsérete. Olyan könyv, amely mindenkihez szól, és egy életre szóló élményt nyújt. A New York Times bestseller-listáján szereplő szerző, Kristin Hannah huszonkét regényt írt. Az ügyvédből lett írónő fiával és férjével az Egyesült Államok északnyugati partvidékén és Hawaiin él.

Saját fotó

Nem vagyok egy nagy könyvvárós típus, de a Fülemüle megjelenésének pontos időpontját már hónapok óta figyeltem. Igazából, már nem is emlékeztem rá, miért. Mikor - talán még tavaly év elején - elolvastam a fülszöveget, elraktároztam, hogy ez a történet izgalmasnak ígérkezik, és ez az ígéret ott motoszkált a fejemben. Egészen mostanáig, hogy végre bebizonyosodjon: megérte várni rá!

"Ha e hosszú élet során megtanultam valamit, az így szól:
a szerelemben felfedezzük azt, akivé válni akarunk,
a háborúban felfedezzük azt, akik vagyunk."

Az eredeti borító
A második világháborút már sokan és sokféleképp feldolgozták. Az irodalomnak is örök témája a huszadik század közepének világa, a hatalmi harcok mellett a viszontagságok emberi arcának bemutatása. Ezek a történetek - ha érző és értő szerző tollából kerülnek az olvasó elé - mindig túlmutatnak magukon, mindig felfedezhetjük benne a ma emberét, a mi korunkat is. A jó történelmi regények arra irányítják figyelmünket, hogy az emberség útja minden időben járható. Miért gondoljuk, hogy csak a bajban kell segítő kezet nyújtanunk egymás felé - ha a szükség úgy hozza? Miért nem látjuk, hogy a világ alapvetően nem olyan borzalmas hely, hogy az emberi kapcsolatok nem a hatalmi érdekek játékszerei? S mielőtt mélyebben belelovalnám magam ebbe a gondolatmenetbe, inkább rátérek a regényre.

"Bizonyos történeteknek nincs boldog befejezésük.
Még a szerelmi történeteknek sem.
Talán különösen a szerelmi történeteknek nem."

1939-ben Franciaországot is megérintette a háború szele. Sokan a tagadásba menekültek, sokan kibeszélni akarták magukból félelmüket, s valamilyen kósza ötlettől vezérelve, a franciák azt gondolták, hogy a németek most nem a Maginot-vonalat megkerülve törnek az országra. A veszély azonban egyre közeledett, a férfiakat, így Vianne férjét is besorozták. A család Párizstól nem messze élte a fiatal családok mindennapjait, a németek előretörése azonban mindent felülírt. A lakályos otthonba beszállásolt német katona érkezett, a zsidó szomszédokat és barátokat csakhamar elhurcolták, egy csöpp kisfiút maguk mögött hagyva, akit Vianne sajátjaként nevelt tovább lánya, Sophie mellett.  Nehéz kiemelni egy történetszálat, ezek ugyanis művészien fonódnak egymásba a regényben. A történet pikantériáját - a visszaemlékezés mellett - talán a testvéri szál adja. Tulajdonképpen két főszereplő két, egymástól látszólag eltérő harcát követhetjük figyelemmel. Vianne, az idősebb testvér (aki a Csokoládé című film okán Juliette Binoche-ként élt a képzeletemben) talán a higgadt megfontoltság, a biztonsághoz való ragaszkodás mintaképének tűnhet, a nála jóval fiatalabb húga, Isabelle mellett. Isabelle szertelen fiatal hölgyemény, akit anyjuk korai halála után, az apjukon egyre elnövekvő alkoholizmus miatt nővére igyekezett terelgetni. Egy darabig. Isabelle nem nézhette tétlenül a háború igazságtalanságait, s menekülési terveket dolgozott ki a meghurcoltak számára...mindeközben pedig a nővére is egészen kivételes emberi nagyságról tett tanúbizonyságot. Az igazságra és titkokra azonban mindig fény derül...

"Szerelem.
Ez volt mindennek a kezdete és a vége, az alap és a mennyezet,
és a kettő között a levegő."

Kristin Hannah
Ez a történet filmért kiált! És olvasóért! Rengeteg olvasóért! Az elbeszélői stílus és a történetvezetés érzékeny, művészi és zseniális - lehetővé teszi, hogy a karakterekkel éljünk. A történet minden rétege tetszett. A két testvér hősiessége, a köztük feszülő látszólagos ellentét szintén nagyon jól érzékelhető. Nem tagadom, hogy az első oldalaktól azt kívántam, bárcsak Vianne visszaemlékezését olvasnám. Talán az ő személyisége állt hozzám közelebb. Mindazonáltal, a szerző nagyon ügyesen lebegtette a memoár írójának kilétét, s egészen a történet lezárásáig rejtegetett évtizedeken keresztül kimondatlan titkokat. Fontos eleme a cselekménynek a gyerekek korai felnőtté válásának bemutatása: a tizenéves Sophie a szemünk láttára válik kislányból anyja érett lelki társává. Hihetetlen súllyal nehezedett rám is az a teher, amit Vianne és Sophie csaknem ötven éven át cipelt vállán, s az újrakezdés reménye is sokáig inkább bilincsként hatott, mintsem szárnyaló megnyugvásként. S persze, nem maradhat el a csipet romantika sem, ami mindezt áthatja: a fiatal, beteljesületlen szerelem és a megtört házasság mozaikjainak újraalkotása. Ez a történet nem csupán Vianne és Isabelle története, hanem nagyon sokaké. Azoké, akik már éltek és részt vettek a háborúban, és azoké, akik sosem ismerhetik meg pontosan a háború titkait. Az egyéni sorsokat. Azokat a nőket, akik hősként harcoltak. A hősnőket, akik léteznek.  S a mai napig éreztetik bátorságukat. Róluk szól ez a regény.

"A történeteket a férfiak mesélik (...) A nők részt vesznek bennük. 
Számunkra ez egy árnyékben folytatott háború volt. A mit tiszteletünkre nem rendeztek parádékat, amikor véget ért, nem kaptunk kitüntetéseket, és nem említenek minket a történelemtankönyvek. A háború alatt tettük, amit tennünk kellett, amikor pedig véget ért, összeszedtük a szilánkokat, és újrakezdtük az életünket."

Blogturné Klub



A turné állomásai

02.27. - Szembetűnő
03.01. - Kelly & Lupi Olvas

Nyereményjáték

A mostani nyereményjátékunk főszereplői a II. világháború női hősei lesznek, akik életüket áldozták embertársaikért. A feladatotok az lesz, hogy a képek alapján megnevezzétek a rajta található hölgyet, és a helyes választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába. A helyes megfejtést adók közt kisorsolunk három példányt a könyvből.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése