2018. június 30., szombat

J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

A Libri Könyvkiadó új chick lit története Sydney-be kalauzol el minket, ahol a gasztronómia és a vendéglátás világában merülhetünk el…és a meglepetésekében, mert a történet váratlan fordulatokban is bővelkedik. 

J.D. Barrett: Receptek újrakezdéshez
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: H. Prikler Renáta
Téma, műfaj: chick lit
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 440 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
Lucy ​Muir elhagyja a férjét, ami súlyos bonyodalmakhoz vezet. Mindketten séfek, a város egyik legjobb éttermének a tulajdonosai, így nem tűnik könnyűnek az osztozkodás. Ugyanakkor tény: egy magára kicsit is adó nő nem tűrheti el a végtelenségig, hogy megcsalják, ellopják a receptjeit, és hogy alávaló módon viselkedjenek vele. Egy éjszaka, amikor Lucy válaszokat keresve rója autójával Wooloomooloo utcáit, véletlenül rábukkan egy öreg, megüresedett épületre, ami valamikor Sydney legdivatosabb étterme volt: a Fortune. Az egyik pillanatban még az elhagyatott étterembelsőt bámulja a poros ablaküvegen át, a másikban már az újranyitást kezdi tervezgetni. Amikor Lucy beindítja a Fortune konyhájának öreg tűzhelyét, felfedez egy ottfelejtett, piros kötésű könyvecskét az egykori, híres-hírhedt tulajdonos, Frankie Summers receptjeivel. Miközben a könnyeit hullatva végigolvassa, milyen hozzávalókból készült a francia hagymaleves, megpróbálja elképzelni, milyen lehetett a Fortune a fénykorában. És ekkor valami különös dolog történik: Lucy mellett, a konyhapulton megjelenik Frankie. Lucy szinte látja, talán meg is tudná érinteni… Ez a heves természetű séf, akinek két szenvedélye volt – az ételek és a nők –, talán hozzásegítheti Lucyt ahhoz, hogy kifőzzön magának egy jobb életet. De megvan ehhez a bátorsága? Meglepő, érdekes fordulatokkal teli, lenyűgöző regény, amely rámutat, hogy minden egyes nap egy újrakezdés.

Különleges kis előtörténet kapcsol össze a kötettel. Alapvetően, mikor kézhez kapom a könyveket, nem igazán szoktam azonnal fellapozni őket (kivéve persze, ha egy-egy számomra kiemelten fontos példány érkezik), viszont a Receptek újrakezdéshez és jómagam találkozása picit másként alakult. A borítékból kiszedve ugyanis valami különös harmónia áradt felém, így muszáj volt belelapoznom a könyvbe. Mindjárt feltűnt egy klassz megoldás: a fejezetek közé, jól elkülönítve a főszövegtől, receptek ékelődnek a történetbe. Úgy döntöttem, csillapítom a sztori utáni éhségem, és gyorsan végigpásztázom a recepteket. Néhányon jót derültem, és némi iróniával átszőve összegeztem: úgy tűnik, az újrakezdéshez alkohol kell. Az elkészítésre kínált ételek többsége ugyanis rendre megkívánja ezt az összetevőt.

@szembetuno_blog
Egy-két héttel később sikerült is sort kerítenem az olvasásra. A receptek, a fülszöveg és a hangulatos borító alapján azt gondoltam, a vizsgaidőszak végén ez a történet lesz majd az igazi laza, kikapcsolódós chick lit, ami picit elringat. A prológus szépen meg is alapozta a kedvem. Bár Lucy Muirról gyorsan megállapíthattam, hogy nem válik majd kedvenc hősnőmmé, ennek ellenére tökéletesen alkalmasnak tűnt, hogy végigkövessem, hogyan építi fel önmagát a nulláról egy tönkrement házasság után. Sutaságából, és cseppjeiben felfedezhető életképtelenségéből ítélve kitűnt, hogy ez bizony egy melós utazásnak ígérkezik, de az „innen szép nyerni”-elv alapján továbbra is képes voltam lelkesedni a történetért. Egy darabig. A történet előrehaladtával ugyanis egyre inkább kiütközött, hogy az elbeszélő a megszokott és sablonos zsánereken kívül nem igazán képes más eszközöket bevetni, hogy lekösse a figyelmem. Az elbeszélés monoton és lassú volta kicsit idegenként hatott számomra a chick lit műfajától. Ha próbált is vicces lenni, az nem igazán ütött. A történet szereplői üresek maradtak, így a Lucyval kapcsolatos karakterfejlődési „elvárásom” is szép lassan hamvába halt. Mindez azért is roppant bosszantó, mert a cselekmény egy igazán idilli környezetben zajlik, tulajdonképpen minden adott volt, hogy egy klassz, csajos-romantikus-újrakezdős-önmegvalósítós sztori kerekedjen a történetből. Nálam ez az áttörés sajnos nem valósult meg.

Összességében J. D. Barrett mint elbeszélő ugyanazt az érzést és olvasói élményt nyújtotta számomra, mint Trisha Ashely télen olvasott könnyed romantikusai. A szerző jól ismeri a műfaj zsánereit és elég kreativitással is bír ahhoz, hogy ezekkel jól operáljon a történetben, viszont az elbeszélői hang és stílus nem elég kiforrott ahhoz, hogy igazán jól működjön a történet. Legalábbis számomra. Így végül nem a Receptek újrakezdéshez lett az a történet, ami elringatott a vizsgaidőszak után, viszont a saját olvasói élményemből kiindulva azt gondolom, aki Trisha Ashley történetvezetését és elbeszéléseit kedveli, valószínűleg Barrett könyveit is kedvelni fogja.  

Blogturné Klub


A turné állomásai

06.22. - Betonka szerint a világ...
06.24. - KönyvParfé
06.26. - Olvasónapló
06.28. - Könyvvilág
06.30. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A történet hősnője saját vendéglőt nyit, ezért játékunkkal mi is vendéglőbe megyünk. A turné minden állomásán a nemzetközi konyha egy-egy ismert remekének fotóját láthatjátok, a feladat pedig az, hogy a fogás nevét a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése