2017. november 2., csütörtök

Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama

A Menő Könyvek gondozásában és Csapody Kinga szerkesztésében igazi karácsonyi zenélődoboz került a boltok polcaira. A Szívek dallamában négy kortárs szerző, Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna ugyanarra a témára komponált novelláit olvashatjuk. A Blogturné Klub három bloggere ered a kötet nyomába, s a turnéval tartotok, megnyerhetitek a könyv egy példányát.

Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama
Megjelenés: 2017.
Kiadó: Menő Könyvek
Téma, műfaj: ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 176 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Egy kis zenélődoboz ez a könyv, sok hangjeggyel, négy kiváló író - Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna - egy-egy elgondolkodtató kisregényével. Jó kézbe venni, kinyitni, hogy meghalljuk a történeteiket, visszacsukni, és újra, meg újra felnyitni. Sorsok, szerelmek, életek ömlenek ki ebből a kis kötetből, ezernyi dallamfoszlány, a szív millió dallama. "A kocsi féklámpáit nézte, aznap már másodszor. Elmúlt belőle a szomorúság, a fiú visszatérése minden rossz érzését megszüntette. Könnyűnek érezte magát, a hideg téli este felfrissítette. A közeli templom harangjátékára lett figyelmes. Ismerős karácsonyi dallam kanyargott a havas, ódon utcákon." (Balázsy Panna) "Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll mellette, az ő képregényével a szatyrában." (Kalapos Éva) "- Szerintem léteznek csodák - cáfolom. Érdeklődve felpillant rám. - De a csodák olyanok, mint a macskák. Hiába hívogatod őket, akkor dörgölőznek hozzád, amikor a kedvük tartja." (Lakatos Levente) "Karácsony előtt fogjátok megtalálni, amikor hazavártok majd ezzel a cuki kis dobozzal. Ne féljetek, minden rendben lesz, jönni fogok. Hazajövök, ha sikerül elmennem végre egyszer. Mert én nem ijedek meg semmilyen beszélgetéstől. Ezt komolyan mondom." (Szabó T. Anna)

Fotó forrása

Variációk egy témára. Olyan csodálatos az emberi agy, a képzelőerő! Magam köré gyűjtök néhány embert, kimondok egy szót, és mindenki elmondhatja, mi jut eszébe róla. Lesznek közös pontok, lesznek egyéni élmények, és lesz, akiből a másik beszámolója vált ki elfeledett saját emlékeket. S kis beszélgetésünk végén mindannyian gazdagabbak leszünk. Mert az a természetes, hogy nem gondolkozunk egyformán, és az a természetes, hogy ezzel semmi probléma nincs, hiszen van rá lehetőségünk, hogy megismerhessük egymás nézőpontját.

"Szeretni sokféleképpen lehet – sőt, csak úgy lehet."

A Szívek dallamával az ötletgazda a karácsonyt és a zenét dobta be az ifjúsági irodalom közös kalapjába, és négy népszerű írót – a novellák sorrendjében: Balázsy Pannát, Kalapos Éva Veronikát, Lakatos Leventét és Szabó T. Annát – hívott „beszélgetésre”. E két téma egy-egy különleges megközelítését olvashatjuk a novelláskötetben. Röviden igyekszem majd mindegyikről írni, annyit viszont elöljáróban, hogy mind a négy novellának sikerült egy kis karácsonyi-téli hangulatot becsempésznie a napsütéses, tarka őszbe, ami egészen meglepett. A kötet egésze szépen lassan szippantott magába, s ugyanezt a fokozatosságot éreztem a novellák kapcsán külön-külön is. Talán ezért is tudtam mind a négy történettel élni, mert mondatról mondatra kúszott a bőröm alá.

Régi zenélő doboz
Még mielőtt a húrok közé csapnánk, szeretném azt is megjegyezni, hogy ahogy a szintén a Menő Könyvek gondozásában megjelent „Az első” kapcsán, úgy ebben az esetben is szívhez szóló, igazi kötetre hangoló sorokkal találkozhatunk, ezúttal Csapody Kinga „előzenekari” köszöntője révén. Számomra már ezek a sorok megalapozták a hangulatot, és azt sugallták: nagyon is jó helyre érkeztem. A prológus után a kötetszerkesztő át is adott az első történetnek. Balázsy Panna: Száguldás, szerelem c. novellája viszont picit meghökkentett. Először ugyanis nehezen találtam a helyem benne. Nem tudtam, hol és kikkel vagyok körülvéve. Olyan volt ez, mint szakadó hóban autóban ülni – hogy stílusos legyek a történethez. Próbálok az ablaktörlő segítségével tisztán kilátni, de mindig csak foszlányokat kapok el a kinti tájból, s azokat is csak részleteiben. Néha alábbhagy a hóesés, s akkor minden kitisztul. Aztán újra szakadni kezd. Talán hasonlóképp alakult Anna és Áron kapcsolata, meg az én viszonyom is a novellához. Lassan kibontakozó történetszál után viharos búcsú. Összességében nagyon klappolt itt minden: a cím, a történet, a hangulat. A dallam talán kevésbé volt olyan hangsúlyos, mint vártam.

„…a szerelem a csodák ideje, azé, amikor a legtisztábban látszik a lélek, 
egy száguldás, egy terápia.”

Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje c. novellája hangulatában számomra picit a Disney karácsonyi meséire emlékeztetett. Ne kérdezzétek, nem tudom megmagyarázni. Talán az ajándékbolt, a gonosz tulajdonos/nagybácsi, a kissé suta Grafit és az egész történet bájának elegye adta ki ezt az összképet. S mielőtt még felmerülne: imádom a Disney karácsonyi történeteit. Nálam ez a novella tényleg igazi kis ékszerdobozként tündököl ki a kötetből. A szerzővel kapcsolatban pedig továbbra is az a betonbiztos meggyőződésem áll, hogy nagyon érti azt a korosztályt, akikről és akiknek ír. Lakatos Levente pedig tudja, hogy mit kell írnia ahhoz, hogy az olvasótábora minden alkalommal izgatottan lapozza fel a történeteit, és soha ne csalódjon. Az „Amikor a legtisztábban látszik a lélek” abszurditása ellenére végig lekötötte a figyelmem, kíváncsi voltam a krimibe illő elemek felgöngyölítésére. Első blikkre talán picit sokat akart fogni az elbeszélő, viszont a végén mégis az volt az érzésem, mintha mindent patikamérlegen mért volna. Az élet meg néha tényleg abszurd. S itt ismét tartozom egy dicsérettel a kötet szerkesztője felé: zseniális ötletnek tartom, hogy ez a két, egymással erős kontrasztot mutató novella egymás mellé került.

Balerina
A kötet megkoronázása Szabó T. Anna novellája. Mind a négy novellát nagyon kedveltem, szerintem természetes, ha egy-kettő ezek közül is kiemelkedik. Megpróbálok jó hasonlatot találni, bár kétlem, hogy sikerül. A Zeneterápia volt a balerina a zenedobozban, aki a zenére csodás táncot lejt, látod őt a zenedoboz tükrében.. A ruhája szépen fénylik, és mindig más szemszögből mutatja magát, ahogy pörög-forog a doboz dallamára. Nem találok szavakat. A novella levelei zseniálisan járják körbe ugyanazokat az érzéseket, ugyanazokat a tapasztalatokat, mégis teljesen elütnek egymástól. A tabusítás, a szerelem megélése, a művészet, a szülői akarat, a kamaszkori útkeresés, öröm, keserűség és katarzis bemutatása lehengerlő. A bemutatás talán nem is kifejező, mert ezek a levelek és nézőpontok hihetetlenül élőek, velünk és körülöttünk történnek. Tapasztaljuk. Magunkon vagy társainkon. Nagyon hálás vagyok, hogy olvashattam. 
  
 „Nincs rosszabb, mint amikor az ember megveti magát, de nem képes lépni vagy kilépni, nincs rosszabb, mint a céltalan évek, a szabad lélegzés helyett a puszta létezés.”

Nem csalódtam a Menő Könyvek ezen kiadványában sem. Bízom benne, hogy még sok-sok hasonló novelláskötettel megörvendeztetnek minket. A Szívek dallama valóban egy kis karácsonyi zenélő doboz. Tanulságos és érdekes téli utazás hóbuckákkal és havas mulatságokkal, melyben a tinédzserek és huszonévesek világa éppúgy megjelenik, mint a szülői nézőpontok. Azt hiszem, karácsony környékén ismét előveszem, és szemezgetek a történetek között.

Blogturné Klub


A turné állomásai

11.02. - Szembetűnő
11.03. - Sorok Között
11.05. - Zakkant olvas

Nyereményjáték

A turnéhoz tartozó nyereményjáték kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmeteket a szerzők más könyveire is. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet valamely szerző valamely könyvéből. A feladatotok, hogy a szerzőt és az idézett mű címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Viszont, mivel a turné három állomásos, ezért arra kérünk Titeket, hogy a negyedik szerzőtől Ti magatok válasszatok egy könyvet, és írjátok be extra pontért a Rafflecopter “Bónusz” mezőjébe.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Sose mondtam el, mert sosem kérdezted: szinte mindig nők jönnek, űzött és aggodalmas nők, vigasztalni kell őket, biztatni. Némelyik olyan, mint én, csak tetteti, hogy él.
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése