2017. november 15., szerda

Kalapos Éva: Muszáj?!

A Menő Könyvek gondozásában az Ellenpontok-sorozat immár harmadik kötete jelent meg. Ezúttal Kalapos Éva vette górcső alá a tinédzserek mindennapjait és mutat be nekünk egy történetet - két szemszögből is. A Blogturné Klub három bloggere ismerkedett meg a könyvvel, és egy turné keretében igyekszik utána járni Ábel és Zsombor történetének. Természetesen, a nyeremény sem marad el, ha a turnéval tartotok.

Kalapos Éva: Muszáj?!
Sorozat: Ellenpontok (3)
Megjelenés: 2017. október 26.
Kiadó: Menő Könyvek
Téma, műfaj: ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 284 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Zsombor ​és Ábel maguktól sohasem beszélgetnének egymással. Ám, ha az ember apja/anyja egymásba szeret, sőt, össze is költöznek, akkor kénytelen lesz. Pláne, ha az egészet megfejelik egy nagy, közös családi síeléssel, előre borítékolhatjuk, hogy ebből sok jó nem sülhet ki. Vagy mégis? Ez az egyszerre könnyed és komoly történet hűen mutatja meg Zsombor, a menő, vagány, szerepelni szerető, diákdirinek készülő srácot éppúgy, mint Ábelt, aki cseppet sem a társaság középpontja, és a történelemkönyvekkel otthonosabban érzi magát, mint a lányok közelében. A Muszáj?! nem csak a különböző személyiségtípusok összeütközéseit mutatja meg, hanem egy patchwork család összecsiszolódásának nehézségeit is. A főszereplő srácok visszaemlékezéseit olvashatod egymás után, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is, vagy úgy, hogy összefonod a két szálat. Bármelyik történettel indulsz is neki, ha eljutsz az Ellenpontok felirathoz, akkor átlapozhatsz a másik naplóba és megnézheted, hogy ugyanazt a történést mennyire másként látják a szereplőink. Kalapos Éva ezúttal sem okoz csalódást olvasóinak, garantáltan élvezni fogod, bármelyik szereplő karakterével is tudsz könnyebben azonosulni. És hogy mi lesz a történet vége? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül! Ezt MUSZÁJ elolvasnod!

Illusztráció

Sok szó esik mostanában a kötelező irodalom reformjáról – legalábbis az erre irányuló törekvésekről, melyekre (sok más egyéb mellett) véleményem szerint is égető szükség lenne az irodalomtanítás jelenlegi gyakorlatában. Nem arról van szó, hogy a klasszikusokat ki kell vágni az ablakon, de olykor sokkal célravezetőbb, ha teret engedünk olyan olvasmányok és témák tárgyalására, melyek valóban érdeklik is a fiatalokat; az ő nyelvükön írták, az ő világukat tárgyalják. Vannak egyetemes igazságok, de akadnak olyan társadalmi jelenségek is, melyek vagy nem voltak jelen olyan hangsúlyosan a korábbi évszázadokban, vagy egyszerűen nem írtak róluk; ha tetszik: tabu témaként tartották számon.

A tabusítás ugyan manapság sem ismeretlen fogalom, viszont sok olyan téma is felbukkan – itt most elsősorban az ifjúsági irodalomra fókuszálva –, melyek például tíz-tizenöt éve nem, vagy csak elenyésző mértékben, s melyek egészen új/más perspektívában is bemutatják a fiatalt, a gyereket, illetve a világukat. Ha a saját gyerekkoromra, az akkori olvasmányokra gondolok vissza, mintha az akkorihoz képest az aktuális ifjúsági irodalom hangsúlyosabban reagálna a társadalmi rezdülésekre, bátrabban nyúlna a válás – új család alapítása jelenségre a gyermekek perspektívájából megközelítve. A hazai kiadók pedig, az utóbbi évek tapasztalatai szerint egyre szélesebb teret engednek az ilyen témájú könyvek megjelenésére. A Menő Könyvek az elmúlt egy év során több olyan, a fiatalok problémáit, érzéseit fókuszba helyező könyvvel is előrukkoltak, melyek számomra is sok tanulsággal szolgáltak. Az antológiák (melyeknek reményeim szerint, még sok-sok folytatása érkezik), mint Az első vagy a Szívek dallama hihetetlenül jól és hatásosan érzékeltetik, hogy egy-egy témát milyen sokféleképp meg lehet fogni, és hogy a nézőpontok között nincs hierarchia: tökéletesen tudnak egymás mellett működni a történetek.

Kalapos Éva
Az Ellenpontok sorozat pedig azt igyekszik vázolni, mi van, ha ezek a bizonyos teljesen eltérő álláspontok találkoznak, és nem feltétlenül értik meg egymást az első pillanattól kezdve. Sőt, a bonyodalmat pont ez okozza: a lázadó tinédzser és a szülő, vagy épp két lázadó tinédzser ellentéte. A sorozat köteteinek szerkezetét amiatt tartom zseniálisnak, mert mindkét részről megismerhetjük a konfliktusban álló felek álláspontját, s a két nézőpont összeütközése, illetve nyugvópontra helyezése az olvasó kezében van. Szó szerint, hiszen egy ollóval mi magunk vethetünk véget a háborúskodásnak. A sorozat számomra szörnyen indult. Úgy éreztem, nem megfelelő elbeszélő kezében van a toll, nem olyanéban, aki képes azonosulni mindkét féllel. S pont kulcsszereplő szemszögével nem tudott. A tizenéves leányzót egy nemtörődöm felnőtt sztereotípiákkal túlterhelt szemüvegén keresztül ismerhettük meg, ami élvezhetetlenné tette a történetet, és megsemmisítette a célt. Mindezt nem utólagos magyarázkodás miatt írtam (ezeket nagyrészt egyébként is kifejtettem akkor), hanem mert el kellett érkeznünk a harmadik részig, hogy ismét be merjem vállalni a sorozatot. Kalapos Éva ugyanis számomra egyfajta garancia arra, hogy a tizenévesek világa megelevenedik a lapokon.


Nem is csoda, hogy a szerző nem is egy, hanem rögtön két tizenéves fiú életébe kalauzol minket. Ábel és Zsombor mostohatestvérekké válnak, s bár a legkevésbé sem kedvelem ezt a kifejezést, a mostoha ebben az esetben nagyon is helytálló. A Muszáj?! egy mozaikcsalád létrejöttét mutatja be, melyben a fiatalabb felek egyáltalán nem tudják elviselni egymást, a konfliktusaik állandósulnak, nézeteltéréseik pedig – ahogy gyakran lenni szokott – egy tragédia árnyékáig nem is tűnik úgy, hogy rendeződhetnének. Picit meglepett, hogy maga a cselekmény nem köt le annyira, mint ahogy azt Kalapos Évától megszoktam már. Itt ugyan nyomát sem éreztem annak, hogy az elbeszélő idegenkedve mozogna a korosztály mindennapjaiban, viszont túl sok üresjáratot és monotonitást fedeztem fel a szövegben. Úgy tűnik, továbbra sem igazán sikerül a sorozattal megbarátkoznom, bár a Muszáj?! határozottan jó irányba mutat: a karakterei általánosak ugyan, viszont életszerűen jelenítik meg a korosztályi sajátosságokat. A két fiatal szempontja mellett pedig megjelennek a szülői nézőpontok is – elsősorban a kötet feloldásában. Az igazi áttörés, a lebilincselő cselekmény viszont hiányzott. Nem arról van szó, hogy elengedte volna a kezem olvasás közben, jóval inkább arról, hogy már az elején sem szorította meg, hogy magával rántson a történetbe.

Blogturné Klub


A turné állomásai

11.12. - Zakkant olvas
11.14. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Az Ellenpontok - mint azt a bevezetőben jeleztük - immár a harmadik részénél tart. Játékunkban most a három kötet szerző nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet a sorozat eddigi szerzőinek valamelyik könyvéből. A feladat, hogy megtaláljátok, melyik könyvről van szó és a szerző nevét és a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, beírt válaszaitokon nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Soma ​és Niki régóta kerülgetik egymást. Amikor már úgy tűnik, hogy semmi sem mentheti meg őket attól, hogy egy pár legyenek, mindig összekavarodnak a dolgok. Ez az egyszerre könnyed és komoly történet hűen mutatja meg a kamaszlélek összes rezdülését – mindkét szemszögből. Niki hitelesen hozza a lányok tipikus félelmeit, problémázásait és Soma azt, hogy mitől reagál másképp egy fiú ugyanarra a helyzetre. 
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése