2016. október 29., szombat

Debbie Macomber: Első hó

Debbie Macomber egy újabb szerelmes regénnyel örvendeztette meg a romantikus regényeket kedvelő rajongókat, amit most te is jobban megismerhetsz a Blogturné Klub bloggerei segítségével. Az Első hóban Ashley és Dashiell kényszer szülte párosa sok vicces, kalandos, romantikus dolgot át él együtt. Ha velünk tartasz a páros útja során, most te is megnyerheted a turné végén a General Press Kiadó által felajánlott könyv egy példányát. Romantikus utazásra fel!


Debbie Macomber: Első hó
Eredeti megjelenés:
Hazai megjelenés: 2016. október 14.
Fordította: Gieler Gyöngyi
Téma, műfaj: karácsonyi, romantikus
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 216 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Ashley ​​Davison, a mindig vidám egyetemista lány eredetileg úgy tervezte, nem utazik haza karácsonyra, egy váratlan kényszerszabadság miatt azonban lehetősége adódik arra, hogy egyedülálló édesanyjával töltse az ünnepeket Seattle-ben. Dashiell Sutherland, az egykori katona is ugyanoda tart egy állásinterjú miatt. Csak a repülőtéren szembesülnek azzal, hogy a karácsony előtti utolsó járatra elfogytak a jegyek, és már az autókölcsönzőnél is csak egyetlen kocsi maradt szabadon. Bár elsőre kifejezetten ellenszenvesnek találják egymást, a kényszer szülte helyzetben vonakodva mégis úgy döntenek, hogy együtt kelnek útra. Néhány percnyi kínos csend után azonban megtörik köztük a jég: nemcsak az derül ki, hogy sok közös van bennük, hanem meglepődve veszik észre, hogy lassan, de biztosan vonzódni kezdenek egymáshoz. Az úton kalandos események sora hátráltatja őket – lehet, hogy nem érnek oda időben Seattle-be, de még az is megtörténhet, hogy a legszebb karácsonyi ajándékkal lepi meg őket az élet.

Gyakran hangolódom az ünnepekre témában aktuális olvasmányokkal. Tavaly szintén Debbie Macomber legfrissebb könyvét választottam erre. Ugyan a tél - és maga a karácsony is - odébb van még, de tavaly is az őszi napsütésben olvasott A fagyöngy alatt alapozta meg a decemberi készülődést. A General Press Kiadó idén őszre is beizzított egy új Debbie Macomber-történetet. Próbát tettem, hátha idén is megszületik a karácsonyi varázs - októberben.


"– Ezt hagyd abba! – mondta határozottan.
– Mit?
– Hogy úgy nézel rám, mintha én lennék a hős lovag. Nem vagyok az.
– Ezzel nem értek egyet, de nem akarok egy újabb értelmetlen vitába keveredni.
– Nagyon helyes. Nem vagyok hős. Úgyhogy ne gondold, hogy az a fajta fi ckó vagyok, aki gondolkodás nélkül berontana egy égő házba, hogy kimentsen téged és Blade-et."

Illusztráció
Az első kérdés, amit feltettem a könyv elolvasása után: Ez-Meg-Mi-Volt? Tulajdonképpen, még most, a bejegyzés megírásakor sem tudom körülhatárolni azt a könyvet, történetet, melynek kétszáz oldalán, röpke bő egy óra alatt szánkáztam végig. Talán a kettősség ilyen pozitívan még nem is jelent meg az olvasmányélményeimben. Legalábbis, az utóbbi időkben egész biztos nem. Megmagyarázom. Az Első hó történetvezetése nem szűkölködik az alapvető bukkanókban, amit egy tizenikszes kollekcióval rendelkező szerző nem követ el. Véletlenül. Nagyon gyorsan pörögnek az események, roppant abszurd a rendőri-nyomozós szál...az egész regény igazából egy gyertyaláng. Érthetetlen okból felgyullad, majd ugyanígy el is fújja a legelső fuvallat. A történet egy repülőtéren veszi kezdetét, ahol Ashley nem kap helyet a Seattle-be tartó gépre. A lány haza akar utazni édesanyjához az ünnepekre. Dash egy állásinterjú miatt akar szintén Seattle-be jutni, hasonlóan Ashley-hez, ő sem jut fel a gépre. A két fiatal végül úgy dönt, autót bérelnek és együtt teszik meg az utat. Már az út sem indul zökkenőmentesen, a repülőtéri rendszer pedig fura adatokat továbbít a rendőrség felé Ashley-ről. A karácsonyi utazásból végül egy romantikus történet kerekedik, a háttérben egy buggyant hajtóvadászattal. Jó ideig nem értettem a szerző szavait az előszóban arról, hogy őt nagyon mulatatta a könyv megírása. A végén kicsit úgy éreztem, mintha engem nevetne ki, hogy egy pillanatig is elhittem, hogy ezt a kötetet komolyan gondolta. Legmélyen még mindig hiszem, hogy ez így is van. S pont ez az, ami miatt a bennem munkálkodó kettősség mégis pozitív.


"– Na, mit mondott a motor? – érdeklődött Dash.
Úgy döntött, elfogadja a szerelő szokatlan módszerét.
– Nem sokat.
– Az ilyen hallgatag nőszemélyek sok fejfájást tudnak
okozni – motyogta Dash. – Persze ugyanakkor áldás is, hogy nem fecsegnek sokat.
Ashley vetett rá egy szúrós pillantást, aztán a szerelőhöz fordult.
– A kocsink nőnemű? – kérdezte. Valamiért ez tetszett
neki.
– Egészen biztosan – felelte Stan." 

Debbie Macomber
Merthogy mindezek ellenére (és mellett): nagyon élveztem ezt a sztorit! Kedveltem a hétköznapi, kiforratlan - az amerikai limonádékból ismert - kis karaktereit. Nem igazán szeretem, ha egy adott szerző a sztereotípiákra épít, és ebben az esetben nem is ez történt. Macomber inkább általános, hétköznapi szereplőket vonultatott fel, akikkel bármelyik utcasarkon összefuthatunk, így lényegében Ashley-vel, Dashsel is azonosulhatott az olvasó. Nem volt túl mókás (inkább fárasztó), mindenesetre kedveltem az egyes cselekményszálak, epizódok abszurditását. Meglepő volt számomra, hogy nem zavar a korábban is említett, sokszor érzékelhető kidolgozatlanság. Az elbeszélő rövid felvezetés után rögtön belecsap az események közepébe, és villámtempóban végighalad a bimbódzó kapcsolat beteljesedéséig. Kicsit meg is lepett, hogy a kétnapos autóút után nem került rögtön sor házasságkötésre - az abszurditásba még ez is bőven beleillett volna. Az Első hó tényleg egy télre, ünnepi előkészületre hangoló, habkönnyű kis romantikus, cukormázzal, happy enddel...és én pont ezt is vártam tőle. Kikapcsolt, szórakoztatott. Szóval, azt hiszem, egyáltalán nem csalódtam a második Debbie Macomber tollából származó karácsonyi történetecskében sem.


"Igen, úgy tűnik, végül mégiscsak csodás lesz ez az idei karácsony…"

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉS


Blogturné Klub



A turné állomásai

10.29. - Szembetűnő
10.31. - Zakkant olvas
11.02. - Könyvvilág
11.04. - Kristina blogja
11.06. - Dreamworld

Nyereményjáték

Debbie Macomber történeteiben mind-mind romantikus sorsok fonódnak egymásba. Az írónőnek több mint 50 romantikus regénye jelent meg, ám mi most csak néhányra koncentrálunk. Minden blogon találsz 1-1 eltévedt hópelyhet, amiben egy-egy regénycím lapul, ám a nagy havazásban a betűk összekeveredtek rajtuk. A te dolgod, hogy ezeket helyes sorrendbe tedd és kijöjjön belőle Debbie Macomber egy-egy regényének címe, amit a Rafflecopter helyes sorába beleírj. A turné végén, ha minden állomáson megtaláltad az elhagyott hópelyheken szereplő címeket akkor esélyed van megnyerni a 3 könyv egyikét. Hópehely keresésre fel!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

2 megjegyzés:

  1. A megoldást a "6.állomás: Szembetűnő" ablakhoz kell írni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Történt egy csere, így az én bejegyzésem jelent meg hamarabb, nem utolsóként :) A megoldás mehet a "6. állomás: Szembetűnő" fülre :)

      Törlés