2015. december 21., hétfő

Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus

Egyszer volt, hol nem volt...A Blogturné Klub két bloggere a következő nyolc napban a mesék birodalmába kalauzol Titeket, s a Betűtészta Kiadó hét új mesekönyvét mutatja be Nektek! Ha a turnéval tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás című mesekönyvét. Hangolódjunk együtt, mesékkel az Ünnepre!

Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus
Műfaj: gyermekkönyv
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Betűtészta Kiadó
Fordította: Rét Viktória
Téma, műfaj: gyermek - és ifjúsági irodalom
Oldalszám: 320 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
A regényben az ötödikes Micah nagypapája megbetegszik, és a kisfiú, hogy megmentse őt, elindul megkeresni azt a varázslatos cirkuszt, amelyről kisgyerekkora óta hallgatja a nagypapa meséit. El szeretné hozni neki a Fényhajlítót, aki ígéretet tett a kis-nagyapának: egyszer teljesíti egy kívánságát. Szívbemarkoló történet a csoda erejéről, a gyermeki képzeletről, melyet akár utolsó napjainkig meg tudunk őrizni, s továbbadni a nekünk legfontosabbaknak. S, hogy valóban létezik-e ez a cirkusz, vagy csak egy közös menedék a nagypapának és unokájának? Ha hiszel benne, meglátod!

"Apának és Anyának. Amikor kicsi voltam, azt mondtátok, bármit meg tudok tenni. 
Már nem vagyok annyira kicsi, de még mindig ezt mondjátok. 
Kezdem azt gondolni, hogy tényleg hisztek ebben."


Nagyon ritkán kezdek szerzői ajánlás idézésével recenziót. De most kell. Kell, mert Cassie Beasley könyve az egyik legszemélyesebb, legközvetlenebb az idei olvasmányélményeim közül. Az első szavaktól az utolsóig éreztem, hogy a szerző fogja a kezem, és vezet...és hogy őszinte velem. Ez is valami varázslat lenne, amiben lehet, hogy csak hinnem kell?

"Amikor az ember először lát varázslatot, nagyon fontos, hogy felismerje."

A történet főhőse az ötödikes Micah, aki nagyapjával él. Ephraim betegsége miatt azonban már nem tudja egyedül nevelni a fiút, ezért húga segítségét kéri. Gertrudis néni érkezésével  ugyan új, szigorú szabályok telepednek a mindennapokra, az unoka és nagyapja közötti mély kapcsolatnak azonban ez a legkevésbé sem szab gátat. Sőt, olyan világ az övék, amit rajtuk kívül csak nagyon kevesen ismernek. A varázslatos Circus Mirandus világa, mellyel Ephraim még gyermekkorában találkozott, Micah azonban csak ebben a történetben válik aktív részesévé a csodának. Az apropó pedig Ephraim betegsége, és a Fényhajlító réges-régen tett ígérete...

"Ha egy varázslat kicsi, az még nem jelenti azt, hogy nem fontos (...) 
A legkisebb varázslat is megnőhet."

Persze, mint általában, itt sem megy minden simán. Először is: fel kell kutatni a Circus Mirandust. De hogy lehet megtalálni egy olyan helyet, amit nem találhat meg akárki? Micah társául ráadásul a roppant racionálisan gondolkodó Jenny szegődik. Létezik vajon a barátság csodája, és sikerül Micah-nak megláttatni Jennyvel a varázslatot? Tartja szavát a Fényhajlító? És egyáltalán: hogy lesz egy elefántból tűzoltóautó?
"Néha muszáj elengednünk a varázslatot, 
hogy mások is próbát tehessenek."


Alapvetően nem rajongok különösebben a cirkuszokért. Talán utoljára akkor jártam cirkuszi előadáson, mikor épp annyi idős voltam, mint a történet kis főhősei. Azóta pedig valahogy fenntartásokkal kezelem ezt a műfajt. De ebben a könyvben mindez a legkevésbé sem érdekelt. Mert magát a varázslatot szerettem, az üzenetet, amit a történet által kaptam: a hit varázsát, a gyermeki lélek varázsát, a barátság varázsát, az adott szó és az önzetlenség varázsát. Szerettem, hogy huszonévesen is tanulhatok és meríthetek a regényből. 

"Aki hazaérkezik, annak nem kell meghívó."

Így a Bemutatkozik a Betűtészta Kiadó blogturné végéhez közeledve el kell mondanom, hogy roppant elégedett és boldog vagyok. Örömmel tölt el, hogy ilyen remek gyermek-és ifjúsági könyvek kerülnek ki a kiadó kezei közül, hogy ilyen fantasztikus könyveket ajánlhatok az egészen pici korosztály (szülei) és a tizenévesek figyelmébe. A varázslatos Circus Mirandus a 10-13 évesek kedvence lehet. Az első olyan könyvek egyike, melyet önszántukból emelnek le a polcról. Kedves fiatalok! Ezt a könyvet kedvelni fogjátok, ha szeretitek a kalandokat. Ne riasszon el az oldalszám, a történet olvastatja magát, a nyelvezet gördülékeny, könnyen érthető. Készen álltok?

"Rövid az élet, és csodálatos mesék várnak még rátok. 
Menjetek, keressétek meg őket!"

Blogturné Klub


A turné állomásai


Nyereményjáték

A mesék és mesekönyvek világában, a történet mellett fontos szerepet kap a képi megjelenítés is. De kik is a leghíresebb mesealkotók, akiknek meséivel találkozhatunk a filmeken? Minden állomáson találtok egy kis ismertetőt egy-egy magyar vagy külföldi mesealkotóról. A feladatotok kitalálni, kiről is lehet szó, a nevet pedig beírni a rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A nyolcadik állomás feladványa:

1946-ban született magyar forgatókönyvíró, író, akinek többek között az Égbőlpottyant meséket köszönhetjük. A meséket férje, Levente Péter valamint Gryllus Vilmos gyerekeknek szóló, (szintén az Égbőlpottyant mesék címet viselő) televíziós műsorából ismerhetjük.

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Nem raktátok fel az utolsó állomást (vagy én nem találom), így nem tudom befejezni a játékot, pedig ma lejár :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm, hogy jelezted :) A játékot meghosszabbítottam, így lesz időtök megfejteni az utolsó állomás feladványát is :) (én is úgy látom, hogy még nem került fel) Köszönjük a türelmeteket, és sok sikert a sorsoláson! :)

      Törlés