2015. december 17., csütörtök

Rebecca Cobb: Valamicsoda

Egyszer volt, hol nem volt...A Blogturné Klub két bloggere a következő nyolc napban a mesék birodalmába kalauzol Titeket, s a Betűtészta Kiadó hét új mesekönyvét mutatja be Nektek! Ha a turnéval tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás című mesekönyvét. Hangolódjunk együtt, mesékkel az Ünnepre!

Szerző: Rebecca Cobb
Cím: Valamicsoda
Műfaj: gyermekkönyv
Eredeti megjelenés: 2012.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Betűtészta Kiadó
Fordította: Simon Szonja
Téma, műfaj: mesekönyv
Oldalszám: 28 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
A történet főhőse és egyben mesélője egy kisfiú, akinek a kertjében, a cseresznyefa alatt keletkezett egy titokzatos lyuk. A gyermeki képzelőerőnek nem szabnak gátat a felnőttek, sőt beszállnak a játékba, ők is találgatnak, vajon ki lakik a lyukban, és hagyják, hogy a kisfiút magával ragadja ez a csodás rejtély. Sikerül vajon kitalálni, hogy ki lehet…


"Azt ugyan nem tudom, hogy mi...
de biztos vagyok benne, hogy valami van odalent."

A Papírbabák után újabb Rebecca Cobb mesekönyv került kezeim közé a Betűtészta Kiadó jóvoltából. Az első - pozitív - élmény után izgatottan lapoztam fel a szerzőnő második könyvét is, a Valamicsodát. Micsoda aranyos cím! De vajon mi az a valamicsoda? 


Amit a magyar kiadással kapcsolatban rögtön a recenzió elején meg kell említenem, hogy a mesekönyv fordítója egy tizenhárom éves leányzó, Simon Szonja. A korábbiakban is hallottam már olyanról, hogy gyermekkönyveket gyerekek, fiatalok fordítanak, viszont még nem volt szerencsém ilyen művet olvasni, és nagyon örülök, hogy ebbéli lemaradásom is sikerült végre pótolnom. Annál is inkább, mert a Valamicsoda egy igazán kedves kis történet a gyermeki képzelőerő határtalanságáról. Persze, nem biztos, hogy csak a gyermeki képzelőerő kap szerepet a könyvben...

Picit muszáj összehasonlítanom ezt a történetet a Papírbabákkal. Vagyis: talán nem is a történetet, hiszen az a Papírbabák esetében Julia Donaldsoné volt, inkább az illusztrációkat. Már akkor említettem, hogy Rebecca Cobb világa teljesen megfogott, és őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy az addiginál jobban meggyőzhet. Pedig pontosan ez történt, mert úgy tűnik, hogy saját történeteit még jobban, még kifejezőbben tudja megjeleníteni a lapokon. Pedig ismétlem: a Papírbabák rajzait is imádtam! A Valamicsoda rajzai még inkább megragadták a képzelőerőm, előhívták a gyermekkor varázslatos világát, és még így, huszonéves fejjel is élveztem a történetet.


Egy kisfiú felfedezésébe csöppenünk: a labdáját játék közben elnyeli egy lyuk. Hová tűnhetett a labda? És mi lehet a föld alatt? A kalandban és találgatásokban az egész család, a barátok és a hűséges kutya is aktívan kiveszi részét. Mindenki a maga kis tipikus módján: a nővér trollokkal ijesztget, anyuka kisegerek családjának idilljét festi le, apuka passzivitásra int. A barátok pedig: mindenféle ötlettel előállnak. Hogy tulajdonképpen mi is rejtőzik a föld mélyén, maradjon a történet titka...

A Valamicsoda talán kevésbé nemspecifikus, mint a Papírbabák, így a 3-5 éves korosztály igazi kis kedvencévé válhat. Ha lehet, még több lehetőség rejlik benne, mint Julia Donaldson könyvében. Rebecca Cobb ebben a rövidke kötetben a társadalmi szerepeket, helyzeteket nagyon érzékletesen mutatja be. Apa például bátran segédkezhet a házi munkában, a legjobb barátok szintén nagyon sokfélék, nemre, származásra érdeklődési körre és lehetőségekre nézvést. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az egyes oldalakon még jobban elidőzzünk a gyerekekkel. Így a képzelőerő fejlesztése mellett a könyv nevelő szándékát abszolút pozitívumként könyvelem el.

Lehet, hogy huszonéves fejjel tényleg gyermekkönyv-rajongó leszek? Nos, ezt nem tudom, mindenesetre, azt gondolom, a Valamicsoda pont az a csoda, ami beteljesíti a gyermekkönyvek funkcióját: nevel és gyönyörködtet. A többi pedig csak a szülőn/mesélőn áll :)

Blogturné Klub


A turné állomásai

12.17. - Szembetűnő (Valamicsoda)
12.19. - Szembetűnő (A könyv, amibe bement egy óriás)
12.20. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2.)
12.21. - Szembetűnő (A varázslatos Circus Mirandus)
12. 22. - Könyvszeretet (A könyv, amibe bement egy óriás)

Nyereményjáték

A mesék és mesekönyvek világában, a történet mellett fontos szerepet kap a képi megjelenítés is. De kik is a leghíresebb mesealkotók, akiknek meséivel találkozhatunk a filmeken? Minden állomáson találtok egy kis ismertetőt egy-egy magyar vagy külföldi mesealkotóról. A feladatotok kitalálni, kiről is lehet szó, a nevet pedig beírni a rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A negyedik állomás feladványa:


Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és képregényrajzoló, akinek olyan népszerű egész estés meséket köszönhetünk, mint a Vuk, a Szaffi vagy a Lúdas Matyi, de ő vitte vászonra például a Pom Pom meséit is.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése