2015. december 15., kedd

Claire Contreras: Üvegszív

A WOW Kiadó elhozta Magyarországra Claire Contreras nagy sikerű Hearts sorozatának első részét, az Üvegszívet, melyet a Blogturné Klub hét bloggerén keresztül ismerhettek meg. Kövessétek a turné állomásait, hogy megismerjétek Elle és Oliver történetét szerelemről, második esélyekről és összetört szívekről. A blogturné részeként természetesen ezúttal sem marad el a játék, melyben egy Üvegszív ajándékcsomagot nyerhettek, benne a regénnyel, egy WOW Kiadó kitűzővel és egy könyvjelzővel.


Claire Contreras: Üvegszív
Sorozat: Hearts (1.)
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2015. november
Kiadó: WOW Kiadó
Fordította: Bótyik Bettina Zora
Téma, műfaj: romantikus, new adult
Oldalszám: 352 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Még hányszor fogja összetörni a szívem? Még hányszor kell újra megragasztanom?A bátyám legjobb barátja. Együtt nőttünk fel. Fiatal lányként ő tanította meg, milyen, ha megérintenek és úgy istenigazából megcsókolnak. Később azt is ő mutatta meg, mennyire fáj, ha elveszítünk valakit, aki közel áll hozzánk. Csak arra nem készített fel, hogyan birkózzak meg a kínnal, miután összetörte a szívem. És most újra eljött értem, úgy néz rám, mintha fel akarna falni. Szinte minden ellenünk szól, és csak egy dolog mellettünk. A szerelem. Felkavar. Elringat. Megtanít harcolni az érzésért, amiért érdemes.


Üvegszív 


"Azt mondják, a továbblépés legjobb módja az elengedés.
Mintha az olyan könnyű lenne."

Van az a pillanat, mikor könyv és lélek egymásra talál. Az Üvegszívvel és velem majdnem ugyanez történt. Ami abból a szempontból egészen fura, hogy nem teljesen sikerült átéreznem a történetet, mégis hatott rám. Talán picit mégiscsak sikerült átérezni. És persze, abból a szempontból is fura, hogy idei próbálkozásom, miszerint megismerem és - lehetőség szerint - megkedvelem a new adult műfaját, egészen csúfos kudarccal indult. Aztán feltűnt a WOW Kiadó, és az idei második "megjelenési pakk" között megláttam ezt a regényt, elolvastam a fülszöveget...és ragaszkodtam hozzá, hogy megismerjem a történetet.

"Semmi értelme hinni a végzetben,
ha túl makacs vagy ahhoz,
hogy megadd magad neki."

...nem is hiába. Pont erre volt most szükségem! Egy laza, sablonokkal operáló romantikus limonádéra, annak minden bájával és bajával. S mivel épp jókor találtunk egymásra a könyvvel, a sutaságok nem is bosszantottak, inkább a "te jó ég, mennyire tipikus" kacajok kíséretében nyugtáztam fiatal hőseink szerencsétlenkedéseit, és szurkoltam - immár érettebb énjük - egymásra találásáért. Tulajdonképpen, tényleg mintha egy könnyed romantikust pörgettem volna a DVD-lejátszóban.

"Az életben az a különös, hogy soha nem tudhatod,
mikor mutat valamit, ami olyan mélyen megérint, hogy egyszerűen csak hálás vagy mindenért,
amit kaptál… még a rossz dolgokért is."

Első "szikra" a tetőn
A történet két idősíkon fut, így megismerhetjük a fiatal és a már valamivel érettebb Elle és Oliver kapcsolatát. A két szereplő Elle bátyja révén ismeri (és kedveli meg) egymást. A bimbódzó tiniszerelem azonban nem szökkent szárba, ami leginkább Oliver tesze-toszaságának tudható be (fiúk, merjetek megszólalni!), valamint annak az érthetetlen íratlan szabálynak, hogy "a legjobb barátom húgával nem kavarok". Ennek köszönhetően azonban a két életút kicsit eltávolodik egymástól. Erre pedig az a momentum tesz pontot, mikor Elle-t eljegyzik. A vőlegény, Wyatt valamivel idősebb a lánynál, s érzésem szerint inkább mentori szerepet tölt be Elle életében. A férfi vezetgeti őt a művészi pályán és az életben egyaránt. Hogy szerelem-e ez? Elle szerint igen, szerintem inkább a tisztelet, a hála és a szeretet különös elegye. Legalábbis, mikor főhősnőnk Wyattről beszél, korántsem érezni azt a szenvedélyes feszültséget szavaiban, mint mikor Oliver kerül szóba.

"Ha Wyatt váratlan halála megtanított valamit,
akkor azt, hogy az élet rövid, és ki kell használnunk minden pillanatát.
És bár értem ezt a gondolatot, néhanapján nehéz eszerint tennem."

...Wyatt váratlan halála azonban felrúg mindent. A gyászból épp felocsúdó Elle, eladva a vőlegényével közös fészket, bátyjához költözik, és igen, jól érzed: itt kezdődik meg a bonyodalom. Oliver visszakerül a képbe. Ismét lezongorázzák az évekkel korábban történteket (és igen: ismét korlátozó tényezőként lép fel a korábban említett érthetetlen szabály, ami itt azért már kicsit erőltetett), a szenvedélyes egymásra találás azonban most be is teljesül. Mi tagadás, a szerző ügyesen játssza ki a jól ismert sablonkártyákat, biztosra megy, és csak úgy szórja ránk őket. De itt és most valahogy tényleg nem zavartak. Na jó, talán néhány mégis. Viszont nem tudtam zsörtölődni miattuk, mert tetszett a történet, a kis bénaságokkal együtt.

A tengerpart és a második lehetőség párhuzama :)
"Szerencsésnek tartom magam, amiért kétszer is voltam szerelmes.  Sokaknak egyszer sem adatik meg az a luxus, hogy találjanak valakit, akivel ilyen mélyen összekapcsolódhatnak. Én kettőt is találtam."

Az Üvegszív egy kellemes limonádé. Jó sztorival, kedvelhető szereplőkkel, apró üzenetekkel. Szerettem, hogy a művészet helyet kapott benne, és hogy kis kitérőkkel a szerző bemutatta, milyen jó és örömet szerző célokra lehet "használni". Szerettem, hogy az üvegszívek alkotása mindig egy nyugalmas kis sarka volt a könyvnek, mikor picit megállt az idő. Szerettem, hogy a szerző párhuzamot vont a tengerpart és az újrakezdés között. Szerettem, hogy azt éreztette velem, amit alapvetően is gondolok: minden úgy történik, ahogyan történnie kell.

"Az általam készített szívek összetörtek, de egészek.
És ragyognak a napsugarak alatt. A szerelembe vetett reményt jelképezik.
Mert lehet, hogy egy ponton úgy érzed, elvesztetted a szerelmet, de az is lehet, hogy csak másképp kell ránézned, és akkor találsz benne valami újat.
Az üvegszív is ilyen.
Összetört vagy sem, ha elég alaposan figyelsz, találsz benne valami meseszépet.
A világon minden gyönyörűség egy kicsit selejtes."


Blogturné Klub


A turné állomásai
12.06. - Angelika blogja
12.10. - CBooks
12.14. - Szembetűnő
12.16. - Kelly & Lupi olvas
12.18. - Dreamworld


Nyereményjáték

Az Üvegszívben fontos szerephez jut Elle szenvedélye, a művészet. A turné során hét állomáson hét olyan könyvnek a borítójából találtok majd egy részletet, amelyben legalább egy szereplő művész, vagy valamilyen szerephez jut a regényben a képzőművészet. Ezeknek a könyveknek a címeit várjuk a Rafflecopter dobozban. A szerencsés nyertes egy Üvegszív regénnyel, egy kitűzővel és egy könyvjelzővel lesz gazdagabb. Jó játékot kívánunk! Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!

Íme a feladvány ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése