2015. december 15., kedd

Julia Donaldson-Rebecca Cobb: Papírbabák

Egyszer volt, hol nem volt...A Blogturné Klub két bloggere a következő nyolc napban a mesék birodalmába kalauzol Titeket, s a Betűtészta Kiadó hét új mesekönyvét mutatja be Nektek! Ha a turnéval tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás című mesekönyvét. Hangolódjunk együtt, mesékkel az Ünnepre!

Julia Donaldson - Rebecca Cobb: Papírbabák
Eredeti megjelenés: 2012.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Betűtészta Kiadó
Fordította: Rét Viktória
Téma, műfaj: gyermekirodalom, mesekönyv
Oldalszám: 32 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Lélegzetelállítóan gyönyörű történet egy kislányról és öt papírbabájáról. Az egymás kezét fogó papírbaba-füzér fantasztikus kalandokra kel: elindulnak a házon át, ki a kertbe, ahol előbb egy játék dinó karmai közül, majd egy sütőkesztyű-krokodil szájából sikerül megmenekülniük, de ezután sem nyugodhatnak meg, mert egy valódi olló fenyegeti őket.


"...egymás kezét nem engedjük el sosem."

Kislányként rengeteg mesekönyvem volt. Nem tudom megmondani, hányszor olvastak fel belőlük nekem, de azt igen, hogy egy idő után úgy éreztem, mintha én is el tudnám olvasni a színes lapokon kirajzolódó egyszerű történeteket. Aztán, ahogy nagyobbacska lettem, a színpompás mesekönyvek (melyek illusztrációihoz esetenként azért magam is hozzájárultam), egy nagy dobozban kaptak helyet, így idejét sem tudom pontosan, mikor volt kezemben gyermekkönyv, mielőtt a Betűtészta Kiadó kis pakkja megérkezett hozzám. Csomagolás után azonnal rávetettem magam a csomag legkisebbeknek szóló két könyvére. Az egyik a Papírbabák, a másik pedig a szintén Rebecca Cobb nevével fémjelzett Valamicsoda volt. Először a Papírbabákról írok. 

...és a papírbabák énekeltek
A könyv egy tigrises papucsú kislány világába kalauzol minket, aki aranyhalaival, a néha elvesző pillangós csatjával, aranyos anyukájával és öt papírbabájával éli a 3-4 évesek gondtalan életét. Gondtalan? Miket is beszélek! Az élet nem csupa móka és kacagás, így apró hőseinkre is megannyi kaland vár. Találkoznak egy dinoszaurusszal, megtámadja őket egy tigris és egy ádáz krokodil, mígnem a kerti fűerdőben, egy óvatlan pillanatban egy kisfiú vet véget a nagy kalandoknak. Legalábbis látszólag! A papírbabákat, a közös játékokat ugyanis nem lehet holmi ollóval szétdarabolni. A szélben szálldogáló papírdarabkák ismét egybefonódnak, és berepülnek a kislány emlékezetébe...hogy aztán pár évtized múlva ismét megelevenedjenek.

A kedves történet teljesen magával ragadott. Már tényleg elfelejtettem, hogy egy gyermekkönyv milyen összetett és tanulságos tud lenni, mennyire elgondolkoztathat, milyen sok mindent bemutathat a világból. Egyszerűen. Néhány mondatban. Itt van például a rendkívül szoros anya-gyermek viszony, vagy a képzelőerő fontossága, vagy annak bemutatása, hogyha elvesztünk valakit/valamit, attól a közösen megélt élmények örökké velünk maradnak. Először talán rendetlenül, elszórtan és összevissza hevernek a polcokon, de idővel - ahogy az élmények is egyre gyűlnek - rend terem rajtuk. 

...és a papírbabák táncoltak
Ahhoz, hogy a történet ennyire jól működjön, kétségtelenül szükséges a jó illusztráció is. Be kell vallanom, Rebecca Cobb rajzainak világa teljesen megfogott. Minden kis részletre ügyel (kezdve attól, hogy a fent említett pillangós csat milyen rendszerességgel és hol tűnjön fel a történetben, egészen a kislány felcseperedési fázisainak illusztrálásáig, a hagyományos női szerepek betöltéséig). 

Vicces volt észrevenni magamon, hogy még én is kíváncsian lapozom fel a következő oldalt, hogy vajon mi történik majd a papírbabákkal meg a kislánnyal. A megkapó képi világ mellett így azok (és a szöveg) elhelyezése, szerkesztése is nagyon tetszett (egyedül talán a mézes csupor kapcsán fedeztem fel egy kis bakit). A betűk mérete jól illeszkedik a képi világhoz, a kép világ jól illeszkedik a szöveghez, valahogy nagyon egyben van ez a mesekönyv. A nyelvezete világos és egyértelmű, a korosztály igényeihez igazodik. A legjobban pedig talán az tetszett ebben az egészben, hogy úgy éreztem, a könyv sokkal nagyobb lehetőség egy szimpla mesénél. Mert muszáj elidőzni a történeten, és muszáj elidőzni a rajzokon. Beszélgetni róluk, megbeszélni őket. De ettől jó egy jó gyermekkönyv, nem?

A 3-4 éves korosztálynak szóló Papírbabák igazán kellemes meglepetés volt számomra. Meglepetés, mert én magam is élveztem a történetet, meglepetés, mert rengeteg lehetőséget látok benne, és meglepetés, mert számomra újdonság, hogy ilyen szuper könyvek jelennek meg napjainkban a gyermekkönyvek könyvpiacán. Nagyon örülök, hogy a műfaj (újra)felfedezését ezzel a kötettel indítottam. S noha a történet alapjául szolgáló 4,5 km rekordot tartó papírbaba-láncot nem is tervezem megdönteni, azért lehet, hogy egy rövidebb füzért én is elkészítek :)

Blogturné Klub


A turné állomásai

12.15. - Szembetűnő (Papírbabák)
12.16. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1.)
12.17. - Szembetűnő (Valamicsoda)
12.18. - Könyvszeretet (A varázslatos Circus Mirandus)
12.19. - Szembetűnő (A könyv, amibe bement egy óriás)
12.20. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2.)
12.21. - Szembetűnő (A varázslatos Circus Mirandus)
12. 22. - Könyvszeretet (A könyv, amibe bement egy óriás)

Nyereményjáték

A mesék és mesekönyvek világában, a történet mellett fontos szerepet kap a képi megjelenítés is. De kik is a leghíresebb mesealkotók, akiknek meséivel találkozhatunk a filmeken? Minden állomáson találtok egy kis ismertetőt egy-egy magyar vagy külföldi mesealkotóról. A feladatotok kitalálni, kiről is lehet szó, a nevet pedig beírni a rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A második állomás feladványa a következő:

1934-ben született Kossuth - és Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, háttérfestő, tervező (animátor), zeneszerző. Az ő munkáját dícséri például a Macskafogó című mese.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése