2017. augusztus 6., vasárnap

Emma Cline: A lányok

Emma Cline első könyve a '60-as években játszódik, és egy otthonról elszökött tinédzserről szól, aki aztán igazán rossz társaságba keveredik. A lebilincselő és sokkoló regényről sokat megtudhatsz, ha követed augusztus 4 és 8 között a három állomásos turnét, s ha megfejted a rejtvényeket, te is nyerhetsz egyet a Libri Kiadó által felajánlott három könyvből.

Emma Cline: A lányok
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2017. nyár
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Tóth Attila
Téma, műfaj: ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 348 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Észak-Kalifornia, a hatvanas évek vége. A tizennégy éves, kallódó tinédzser, Evie Boyd nyáron megpillant egy csapat lányt a parkban. Mágnesként vonzza veszedelmes szabadságuk, féktelenségük, és legfőképp Suzanne, az egyik idősebb lány. Evie hamarosan útnak is indul vele arra a farmra, amely egy szekta karizmatikus vezetőjének bázisa. Evie varázslatosnak tartja a hegyek rejtette, hátborzongató ranchet, pedig a házban és környékén minden rohad. A magányos kamasz kétségbeesetten vágyik rá, hogy befogadják. Miközben egyre több időt tölt távol otthonától, és rajongása Suzanne iránt egyre nő, szinte észrevétlenül sodródik a szekta által elkövetett véres eseményekbe. Emma Cline első regényében lebilincselő és emberközeli emléket állít a Manson-gyilkosságoknak. Ez a könyv az ártatlanság, a vakhit és a kiábrándulás sokkoló története.


Minden életszakasznak megvannak a maga csodái és gyötrelmei. A kamaszkor, a fiatal felnőttség is pont ilyen. Mindenki másként éli meg, mégis mindenki küszködik saját magával, a világgal, az elvárásokkal – az azokkal való harccal (vagy a görcsös megfelelés vagy épp a mindenáron való ellenszegülés formájában).

Fotó: Joseph Szabo
Gyakran hallom, hogy a „mai fiatalok” mennyivel másabbak, és hogy az „én időmben” még nem voltak ilyenek a gyerekek. Jó ideje nem értem ezt a felfogást. Egyrészt, hogy milyenek a mai fiatalok, azt részben pont azok befolyásolták, akik „szidják” őket. Másrészt pedig, naná, hogy nem olyanok – a felszín mentén legalábbis. Némileg megváltozott a világ körülöttünk, mások a társadalmi érintkezés formái (hogy kibővültek vagy épp szűkültek az más kérdés), formálódtak a célok és a lehetőségek. De hogy merőben mások lennének a 2010-es évek ifjai, mint mondjuk az 1960-as évekéi? Talán a korosztály tagjai (akkor és most) nem érzik úgy, hogy nem értik meg őket? Nem vágynak barátokra, közös élményekre? Nem vívják meg harcaikat? Nem akarnak egy olyan közösséghez tartozni, aki megérti őket? Nem keresnek példaképeket, akik igenis kilógnak a sorból? Emma Cline története épp ezzel szembesít minket: hogy generációk egymásutánja nem változtatja meg gyökeresen az egyes korosztályok képviselőinek vágyait, álmait…ami a felszín alatt rejtőzik, egyszóval: a lényeget.

Charles Manson
Másrészről, mivel A lányok a ’60-as évek világába kalauzol minket, nyilván kicsit a társadalom – és kultúrtörténet világába is betekintést nyerhetünk. S tulajdonképpen ez az, ami igazán egyedivé tette számomra a történetet. Cline a Manson-gyilkosságokat és a hippi életérzést használja Evie történetének hátteréül. A Manson Család néven elhíresült sorozatgyilkos banda Charles Manson vezetésével (aki az amerikai folklórban a gonosz megtestesítője) az 1960-as években szedte áldozatait. Többek között Roman Polanski feleségét, Sharon Tate színésznőt nyolc és fél hónapos terhesen gyilkolták meg. Charles Manson nem csupán sorozatgyilkosként „híresült el”, a zenei világban is megpróbált érvényesülni (azt hiszem, ez a mondat elég abszurdra sikerült). Elfogása után sokáig levelezett John Lennon gyilkosával, Mark David Chapmannel is. Brian Hugh Warner pedig az ő (és Marilyn Monroe) nevéből alkotta meg művésznevét (igen, Marilyn Mansonról van szó).

Marilyn Manson
Az az igazság, hogy a fenti összefüggések csak a bejegyzés megírásakor álltak össze a fejemben, és csomó részletre most bukkantam rá. Nem egészen voltam képben a Manson-gyilkosságokkal, viszont egyik történelmi adat hozta magával a következő cikket és hosszú idő után most mélyedtem el úgy igazán a 20. századi amerikai történelemben egy szépirodalmi történet olvasása után (vajon a történelem órákon miért nem világítunk rá ezekre az összefüggésekre, tényekre?). Ezek az „apróságok” pedig egészen más megvilágításba helyezték számomra Emma Cline könyvét. A kötet alapvetően nyomott, vészjósló hangulatú – a tragédia pedig nem csak lóg a levegőben, hanem be is következik. Félelmetes végigkövetni Evie útját, s a mindenáron valahova tartozni vágyás negatív és tragikus kimenetelű következményeit. Mert bizony nem mindig döntünk jól, ami nem baj…ha viszont folyamatosan rosszul döntünk, s nincs mellettünk valaki, aki megtalálja az eszközt, hogy pozitív irányban hasson ránk…az bizony akár végzetes is lehet. Összességében nem feltétlenül a könyvet értékelem nyolcasra, inkább azt a sok mindent, amit magával sodort: a gondolatokat, az új felfedezéseimet, hogy kutatásra sarkallt, hogy Cline ilyen jól helyezte el térben és időben a cselekményt.

Blogturné Klub


A turné állomásai

08.04. - Kelly és Lupi olvas
08.06. - Szembetűnő
08.08. - Olvasónapló

Nyereményjáték

Mivel a regényben fontos szerepe van egy karizmatikus személynek és a vak hitnek, meg a szektás életnek, a turné állomásain leírást találhattok 1-1 vallásról vagy szektáról. Megfejtésnek a Rafflecopter megfelelő sorába a vallás/szekta nevét kell írnotok.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
A hívektől elvárják, hogy megszakítsák a kapcsolatukat igazi családjukkal és házasságkötésükig közös hálóban aludjanak társaikkal. Szigorú életvitelt folytatnak, hosszú órákat dolgoznak, egyszerű ételeket esznek, s el vannak tiltva a dohánytól és alkoholtól. Tömeges esküvőket tartanak, az ifjú párnak 40 napig meg kell tartóztatnia magát a közösüléstől, mert ezalatt az idő alatt az ifjú asszony mentálisan közösül a szekta vezetőjével, a tudatalatti szintjén.
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése