2017. augusztus 4., péntek

Daniel Cole: Rongybaba

Új krimi írót hozott el nekünk a Insomnia Könyvek! Ismerjétek meg ti is Daniel Cole nevét, akire jó lesz odafigyelni a jövőben, mert a Rongybaba című története felejthetetlenre sikerült. A Blogturné Klub három bloggere elolvasta a vérfagyasztó krimit, és nektek is elmeséli, hogy mennyire ördögi ez a regény. A turné végén nektek is van esélyetek megnyerni a három könyv egyikét! Játékra fel!

Daniel Cole: Rongybaba
Hazai megjelenés: 2017. nyár
Kiadó: Libri - Insomnia Könyvek
Fordította: Illés Róbert
Téma, műfaj: thriller, krimi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 496 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Hat ember maradványaiból összevarrt egyetlen holttestet találnak egy londoni lakásban. Az áldozatot Rongybabának nevezik el. Ki követhette el ezt a borzalmat? Van-e összefüggés a bizarr eset és a pár évvel korábbi gyilkosságsorozat közt, amely miatt William „Wolf” Fawkes nyomozót kényszer-gyógykezelésre ítélték?William és társa, Emily Baxter őrmester nyomozását levakarhatatlan sajtóhiénák hada követi – a „Rongybabás gyilkos” eközben bestiális listát küld a vérszagra gyűlő újságíróknak: hat ember neve szerepel rajta, és a meggyilkolásuk tervezett időpontja…Mi kapcsolja össze a hat áldozatot? Miközben Wolfék versenyt futnak az idővel, a gyilkos valahol a közelben lapul…

Daniel Cole

Angela Marsons Kim Stone sorozata következő részére várva izgatottan lapoztam fel a Rongybabát. A fülszöveg hihetetlenül meggyőző volt, a terjedelem pedig ránézésre is egy hosszú és izgalmas nyomozás ígéretét előjelezte.

Hűtsük le a hangulatot!
/saját fotó/
Az elbeszélő nem egyből vágott bele a meglehetősen abszurd gyilkosság történetébe. Egy hírhedt nyomozás tárgyalásán találjuk magunkat, a klasszikus bírósági tárgyalóterem falai között. Az ügy nem egyszerű, hónapok óta húzódik. A tárgyalássorozat kezdetén az esküdteket veszélyes atrocitás éri, védelmük érdekében így külön szállást biztosítanak számukra. A tárgyaláson felbukkan egy nyomozó – aki a Rongybaba-eset kapcsán az események (és nem csupán a nyomozás) homlokterébe fog kerülni. Egy szavunk sem lehet tehát, az elbeszélő még a történetben később bekövetkező gyilkosságsorozatot is gondosan előkészíti számunkra. Az első soroktól minden mozzanatra hegyezzük füleinket, nehogy egy kulcsmomentumot elszalasszunk. Az elbeszélő e szempontból remekül teremti meg a vérfagyasztó történet „érzelmi” hátterét, s az olvasót rögtön bevonzza, a történet és a nyomozás részévé teszi.

Vérfagyasztó 
S magam is az első oldalaktól figyeltem, szörnyülködtem, értetlenül álltam az események előtt – az égvilágon mindenki gyanús volt, aki képbe került a sztoriban. Pörögtek az események, nem értem rá unatkozni. Azt éreztem, ez a történet nem tudja elengedni a kezem. Aztán a kötet fele környékén bekövetkezett egy fordulat nálam, s ekkor már biztos voltam benne: hogyha itt félbehagyom a könyvet, akkor nem fogom újra a kezembe venni, hogy befejezzem. Elröppent a varázs, a cselekmény vontatottá és érdektelenné vált számomra. Mint a kötet végén kiderült, érkezik folytatás, így utólag arra tudok gondolni, hogy a történetvezetés ezt készítette elő.  Csakhogy velem mint olvasóval az elbeszélőnek ezt nem szabadna éreztetnie.

Dendennis
Nem a cselekmény olvasása közben kell(ene) hiányolnom valamit, hanem a végén kellett volna odáig fokozni a hangulatot, hogy epedve – de ha már thrillerről beszélünk, minimum a végletekig kihegyezett idegekkel – várjam a folytatást. Ez viszont nem történt meg, hiszen akkor nem keresgélném az okokat, mi volt a hiányérzet kiváltója. Úgy érzem, az elsőkönyves Daniel Cole rosszul strukturálta a Rongybabát, a fókuszpontokat nem ott és nem akkor helyezte el, hogy az egy kerek vagy éppen kiváló függővéges sztorivá nője ki magát. Debütáló kötetről lévén szó, talán érdemesebb lett volna abba munkát fektetni, hogy az olvasóközönség kiáltson folytatás után, hogy hozzon valami újat a már megszokott klisék mellett/után. Így kicsit sematikussá vált a történet, ami „egynek elmegy” a thrillerek hatalmas tengerében.

Blogturné Klub

A turné állomásai

07.30. Zakkant olvas
08.02. Kelly és Lupi olvas
08. 04. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A könyvben szereplő esetek bővelkednek brutalitásban, és még a sokat tapasztalt nyomozók is szörnyülködve nézik. Mi most ezért nem tartogatunk nektek nehéz játékot, de azért keresgélnetek nektek is kell. Minden blogon elrejtettünk egy-egy foglalkozás betűit, aminek köze van a gyilkossági perekhez. Ha megtaláltok a blogokon a vérvörös betűket, akkor írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A turné végén a Insomnia Könyvek  által felajánlott 3 könyv talál gazdára. Nyomozásra fel!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése