2017. április 23., vasárnap

Marie-Aude Murail: Tartós hullám

A Könyvfesztiválra megjelenik itthon az Oh Boy! szerzőjének az új regénye, a Tartós hullám, melyben a főhős, Louis egy új szenvedélyt talál az életében, eldönti, hogy fodrász lesz. Már csak az a kérdés, mit szólnak ehhez a társai, és édesapja, a neves sebészorvos...Az elgondolkodtató műről a Blogturné Klub három bloggere mondja el a véleményét. A turné során a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a regény egy példányát meg is nyerhetitek.

Marie-Aud Murail: Tartós hullám
Hazai megjelenés: 2017. április
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Burján Monika
Téma, műfaj: pályaválasztás, ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 168 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Louis tétován téblábol az életben, halálosan unja magát az iskolában. És akkor még itt van ez a kötelező gyakorlat is…Fogalma sincs, hová menjen, de végül is, tökmindegy, csak essen túl rajta, minél hamarabb. Jobb ötlet híján Jómami beprotezsálja a fodrászához, hiszen a gyakornok majdnem ugyanaz, mint a tanuló. Így csöppen Louis a Maité Fodrászatba, és az illatos-párás légkörben egy új világ nyílik meg előtte. Most már tudja, hol a helye, mi az ő útja. Ő igen, de mit szól mindehhez az iskola (amit egyre nagyobb ívben kerül) és a család, mindenekelőtt apja, a neves sebészorvos?

Más utak, eltérő végzettséget igénylő szakmák. Szakvizsga, érettségi, diploma. Valahol presztízskérdés, valahol szükség, valahol egy álom valóra váltása. Mindenki másképp indul el. A kezdeti lelkesedést, az első szárnypróbálgatásokat pedig – véleményem szerint – senkinek nincs joga kerékbe törni, főleg nem megítélni vagy lenézni.

'60-as évek frizuradivatja 
A társadalom egy része általában ellenségesen, de minimum erős fenntartásokkal fordul azok felé, akiket nem ismer. S mivel nincs kedve/ideje/kapacitása megismerni, ezért általánosít, sztereotipizál. Így történik ez gyakran a vidék és város, az értelmiségi és szakmunkás viszonylatában is. Így látom, így tapasztalom. Az igazi emberi nagyság számomra nem abban rejtőzik, ki milyen egzisztenciát alakít ki maga köré. Nem hiszem, hogy a mérnök jobb vagy több ember lenne egy virágkötőnél, mert ez nem ettől függ. Úgy gondolom, nincs abban semmi elítélendő, ha valaki egy szép bútor kivitelezésében leli meg a boldogságot, mint ahogy abban sem, ha valaki a tudomány világát érzi hivatásának. Sokfélék vagyunk, ugyanennyi álommal, vággyal és tehetséggel. Miért lenne az baj, ha mindenki a saját útján indul el, ha az út tisztességes és a saját szárnyait bontogathatja rajta? Miért gondolja egy szülő, hogy gyerekének azt az utat kellene járnia, amit ő gondolt ki neki, figyelmen kívül hagyva a gyerkőc tehetségét és érdeklődését? Miért fontosabb a társadalmi presztízs egy kiegyensúlyozott életnél? A Tartós hullám ezt a szeletkét emeli ki a nagy tortából.

'80-as évek frizuradivatja
Louis utálja az iskolát. Tizennégy évesen még kevésbé tervezte meg jövőjét, azt viszont betonbiztosan tudja, hogy nem akar sokáig a számára nyűgöt és kudarcélményt nyújtó terepen maradni. Iskolai gyakorlatát – nagymamája közbenjárásával – egy fodrászüzletben végzi, ahol rádöbben: ezt akarja csinálni. De nem csak, hogy akarja – még tehetsége is van hozzá. Nem is kevés. A szalonban igazi barátokra talál, akik megbíznak benne és támogatják. Otthon ugyanis mindez nem adatik meg neki. Apja népszerű és tehetséges sebész, a kétkezi munkát rangon alulinak tartja, gyerekeinek is a sajátjáéhoz hasonló nívójú oktatást és utat szán. Illetve inkább: követel. E meggyőződésében pedig abszolút hajthatatlan. A család félelemben és titkok között él.

Fonat, '90-es évek
Mindaddig, míg Louis nemes egyszerűséggel apja arcába mondja: hülye vagy. Igazi, és tragikus fordulópont ez a történetben. Egyrészt azért, mert ekkorra már kezd ellaposodni a sztori, másrészt pedig, mert ez az a lépés, amit bár sokszor tényleg meg kellene tennünk, nem merjük. Ez a tizennégy éves kissrác pedig, mérlegelve helyzetét, nem lát más kiutat. Inkább egy kemény mondat (és annak fájó következménye) egyszer, mint az álmok szakadatlan kergetése egy életen át. A híres sebész még időben észhez tér. Vajon a saját, görcsös ragaszkodása a mérvadó gyermeke életében, vagy inkább az, hogy Loius boldog, kiegyensúlyozott felnőttként élhessen? Vajon lenézendő-e a fodrász hivatás? Vajon lenézendő-e bármilyen szakma vagy hivatás, ha azt szívvel lélekkel, a legjobb tudása szerint végzi az ember?

A Tartós hullám nagyon jó érzékkel nyúl egy igen fontos témához. A "csak diplomád legyen, a többi majd alakul" hozzáállást teszi mérlegre egy "foglalkozz azzal, amiben tehetséges vagy" állásponttal. Persze, az egyik nem zárja ki a másikat. De attól, mert valaki nem vesz részt a felsőoktatásban, mert hivatása gyakorlásához nincs rá "szükség", miért lenne lenézendő? Miért érne kevesebbet egy jó szakma? Miért ne foglalkozhatna bárki azzal, amiben igazán tehetséges? Nyilvánvalóan, talán nem minden sztori végződik úgy, mint Louis-é (bár egy pici csavar mégiscsak kerül a végére), ez nem garancia. De alázattal, önképzéssel és kreatív ötletekkel már nem biztos, hogy olyan nagyon messze járunk a célunktól.

Blogturné Klub



A turné állomásai

04.21. - Sorok Között
04.23. - Szembetűnő
04.25. - Zakkant olvas

Nyereményjáték

A Blogturné Klub tagjai nagyon szerették az írónő előző két regényét, ezért a mostani játékunk is ahhoz kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy idézetet, de elrejtettünk egy fekete tojást is! Az egyik állomáson lévő idézet nem Marie-Aude Murailtől származik. És mi a feladatotok? Írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik könyvből idéztünk: Oh, boy!, Lakótárs kerestetik vagy a fekete tojás. Utóbbinál bármilyen megoldást elfogadunk: "egyik sem", "fekete tojás" vagy amit szeretnétek :)

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

"– Honnan szerezted meg ezt a számot? – Hát, tudod, van az a könyv. Fehér lapjai vannak. És fel van sorolva benne az összes telefonszám. Internetes formában is létezik."

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése