2017. április 9., vasárnap

Gerencsér János: Kósza utak legendája

Az Athenaeum Kiadó jelentette meg Gerencsér János Kósza utak legendája című duológiájának első részét a Kalászkirályt. Ha szereted a  low fantasy műfajú, mesés történeteket királyokról, hercegnőkről, csatákról és szerelmekről, ne hagyd ki a lehetőséget, kövesd végig a három állomásos blogturnét, melynek végén egy példányt kisorsolunk a könyvből  kiadó felajánlásában.

Gerencsér János: Kósza utak legendája
Hazai megjelenés: 2017. február
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Téma, műfaj: történelmi, fantasy
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 318 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Gerencsér ​János fantasyjében a koldussá vált királyfi, az igazságos uralkodó mítoszát teremti újra, ármánnyal és szerelemmel átszőtt meséjét a történelmi regények rajongói is örömmel forgathatják. A Kalászkirály igazi tanulságos olvasmány minden korosztály számára. Az Úr 1151. évében, egy képzeletbeli világban két királyi sarj, egy fiatal hercegnő és egy ifjú lovagkirály menekül üldözői elől. Eime, Ektíria birodalmának volt úrnője a testőrével bujdosik, míg a trónról őt letaszító Aceras király, aki immár maga is trónfosztott lett, koldusgúnyában vegyül el alattvalói között. Ellenségek ők, sorsuk mégis összefonódik, miközben földönfutóként a szabadságukért küzdve, lassan felnőtté válva nemcsak saját magukat ismerik meg egyre jobban, hanem népük akaratát is. Ám ezalatt a kegyetlen háborúskodások, öldöklő hatalmi harcok világát éppúgy át kell vészelniük: vérgőzös csatákon, halálélményeken tanulják meg a túlélés könyörtelen törvényeit. Márpedig azokat még a bukott uralkodóknak is tudniuk kell, főként, ha vissza akarják szerezni koronájukat.

Illusztráció

Akik régebb óta követik a blogot, megszokhatták, hogy időközönként barangolást teszek komfortzónámon kívüli műfajok világában is. Néha sikerrel járok, néha kitörik a kocsi kereke útközben. Észlelhettétek, hogy egyes műfajok egyre gyakrabban bukkannak fel (mint az Angela Marsons által megkedveltetett krimi), és akadnak olyanok is, melyek egyszeri vendégként hagytak nyomot a blogon. A Kósza utak legendája most a low fantasy útjaira csábított…

Illusztráció
Elsősorban a borítójával, ami – hozzáolvasva a fülszöveget – egészen izgalmas utazást sejtetett maga mögött, tele történelmi rejtélyekkel, egy új világ megismerésének lehetőségével. A könyv első fejezeteiben határozottan ezen elvárásaim köszöntek vissza. A két cselekményszál, Aceras király és Eime hercegnő bujdosásának meséje, a háborúk viszontagságai közepette valóban izgalmas folytatással kecsegtettek. A mese szót viszont a legkevésbé sem véletlenül pötyögtem a mondatba. Bár alapvetően fantasyról van szó, mely korosztályi besorolását illetően a young adultba tartozik, én mégis végig úgy éreztem, hogy egy középkori mesében járok. A bemutatott országok tulajdonképpen semmiben sem tértek el egy középkori feudális államtól (már amennyit megtudtunk az államberendezkedésről), a szereplői pedig sematikus kidolgozatlanságuk miatt nem igazán különböztek a (nép)mesék alakjaitól.

Illusztráció
Ez amiatt is csalódás volt, mert Eime hercegnő tökéletes lehetőséget biztosított volna, hogy a szerző egy igazi, vérbeli hősnőt fabrikáljon belőle, aki a patriarchális társadalom súlya alatt is képes lehetett volna példaképpé előlépni. Láthatóan, az elbeszélő ezt 1.) vagy egészen egyszerűen észre sem vette, ami azért elég elképzelhetetlen, 2.) nem foglalkozott vele és nem i tudta kezelni a lehetőséget. A hercegnő alakja ugyanis a legellentmondásosabb karakter a történetben, akit elkényeztetett csitriként ismerhetünk meg, s akit – az általa átéltek ellenére is – ugyanígy hagyunk ott az utolsó lapok végeztével. A jellemfejlődés hiánya egészen egyszerűen elképzelhetetlen számomra egy ilyen sztori kapcsán, és olybá tűnik, az összes jelentősebb alakot egybevetve sem figyelhetünk meg fejlődési ívet. Ez egyébként szintén a regény mesei vonalát látszik erősíteni, bár csodás elemekben talán nm bővelkedik a történet.

A háborúskodás elbeszélése viszont már biztosan nem a mese-vonalat támasztja alá. Megint egy ellentmondás, egy belső feszültség, ami tovább zilálja az egyébként sem kifejezetten kidolgozott cselekményfolyamot. És még egy ellentmondás, bár ez nyilván szubjektív olvasói vélemény: ahogy írtam, a történetet kevésbé tartom kidolgozottnak, mégis egy csomó üres járatot éreztem benne, amitől nem éreztem, hogy pörögnének az események, néhol kifejezetten untatott az elbeszélés. Végül arra jutottam, hogy – bár most egy jó darabig talán felfüggesztem műfaji barangolásaimat – nem a Kósza utak legendája alapján fogom bekategorizálni a low fantasyt.

Blogturné Klub



A turné állomásai

04.09. - Szembetűnő

Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, olvasd össze a kiemelt betűket és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése