2015. augusztus 14., péntek

Marc Pastor: Barcelona árnyai

A Libri Kiadó jóvoltából 2015 nyarán jelent meg Marc Pastor regénye, a Barcelona árnyai, mely egy sorozat első kötete. A történet az 1910-es évek Barcelonájába kalauzol bennünket, ahol nem csak a napfényé és a csillogásé volt a főszerep, hanem a sötét és ijesztő éjszakáké, melyeken egy szörny is rettegésben tartotta a várost. A Barcelona árnyai blogturné alkalmával a szörny nyomába eredünk, megtudhatjátok ki volt Enriqueta Martí, vagy éppen Moisès Corvo.


Marc Pastor: Barcelona árnyai
Sorozat: Moisés Corvo (1)
Eredeti megjelenés: 2012.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Varju Kata
Téma, műfaj: történelmi krimi
Oldalszám: 320 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Barcelona utcáit egy rém tartja rettegésben.
Gyerekek tűnnek el nyomtalanul a koszos és sötét sikátorokban.
Talán maga az ördög bújik meg az árnyak között, ő csábítja magához az ártatlanokat. A rendőrség tehetetlen és közömbös, Moises Corvo felügyelő azonban eltökéli, hogy véget vet a gaztetteknek, és megbünteti elkövetőjüket. Nyomozása nemcsak versenyfutás az idővel, de valóságos ördögűzés is: végig kell járnia a katalán főváros nyomornegyedeit, luxusbordélyait, a fényűző kaszinók és gyomorforgató kanálisok világát. Amikor a valóság napvilágra kerül…, az mindennél elborzasztóbb.


Nem vagyok nagy krimiolvasó. Bár úgy sejtem, ez a blogot olvasóknak nem szolgált új információval - így inkább csak a miheztartás végett tartottam fontosnak rögtön az elején leszögezni. Ráadásul a spanyol, katalán irodalom és történelem is elég rejtélyes számomra - legalábbis egyelőre. Ettől függetlenül, vagy pont emiatt érdekes, hogy a fülszöveget olvasva valami nagyon megragadott, szinte magába szippantott. Egy jó sztori, amiből még lehet valami. És akkor még nem is sejtettem, amit ma már tudok.

Illusztráció a könyvhöz
"Hang vagyok a fejedben. Vagy valakinek a fohásza, akit az ágyban szeretsz, vagy egy iskolatárs, aki nem tudott magában olvasni, vagy emlék, amit egy illat hívott elő hirtelen. Férfi vagyok, nő vagyok, szél vagyok, és papír; utazó vagyok, vadász és dadus (ó, az irónia); az vagyok, aki felszolgálja neked a vacsorát, és aki örömöt nyújt számodra, aki elfenekel és aki meghallgat; az ital vagyok, ami égeti a torkodat, az eső, ami átjárja csontjaidat, az éjszaka felcsillanása egy ablaktáblán és a csecsemő sírása szoptatás előtt."

Már a bevezető gondolat (melyet itt fent olvashattok) teljesen levett a lábamról. Persze, tudom: egy nem épp magával ragadó első mondat után is következhet lebilincselő történet, de fordított helyzethez még nem volt szerencsétlenségem. Azaz egy jó bevezetés után eddig sosem olvastam gyenge sztorit. És igen: itt sem ez történt. Érdekelt az elbeszélő ugyanis. Nagyon. Vajon ki lehet ő? Bár krimi lévén, talán nem kell detektívnek lenni, hogy kitaláljuk...

"Van, amikor elmegyek valakiért, hogy begyűjtsem a lelkét, de ő ellenáll, és eltávolodik tőlem. Ilyesmi azért nem történik meg túl gyakran, de ha összetalálkozom egy ilyennel, mindig magával ragad a személyisége. Követem és élvezem túlélése mámorát."

Idén már több ízben olvastam olyan regényt, ahol az elbeszélő maga a Halál/Kaszás (kinek hogy tetszik jobban) volt, de azoknál a történeteknél nagyjából ennyiben ki is merült a könyv egyedisége. A Barcelona árnyai kapcsán azonban közel sem erről van szó. Itt van ugyanis a mi Moisés Corvo felügyelőnk, aki ugyan nem patyolat tiszta, azonban kétségkívül ért hivatásához, és mi tagadás: a humorérzéknek sincs híján. A 20. századi eleji rendfenntartó erő igazi és vérbeli képviselője ő, aki testi erejét is bevetve, megszállott lelkesedéssel ered a bűnözők nyomába. Szarkazmusával és profizmusával nyári olvasmányaim egyik legszórakoztatóbb karakterévé lépett elő.

"- Négy kérdésem van. Kettőre azt hazudik, amit csak akar, de a többire csak az igazságot válaszolhatja. Ha rajtakapom, hogy kettőnél többször hazudik, akkor letartóztatom, és a következő húsz évet a dutyiban fogja eltölteni gyilkosságban való bűnrészességért. Azok a négerek biztos nagyon vágynak a társaságára.
A doktor teljesen elképed, de még nem tudja, Corvónak csalhatatlan érzéke van ahhoz, hogy rögtön kiszimatoljon mindenféle hazugságot.
- Hiszen nincs miért hazudnom, felügyelő.
- Ne herdálja el ilyen elhamarkodottan a két lehetőségét, még nem is hallotta a kérdéseimet."


Illusztráció a pinterestről
...és persze, ne menjünk el a történet mellett sem. Hiszen eddig csupán a karakterek valódiságát és kidolgozottságát, illetve az elbeszélői stílust méltattam. Viszont azt hiszem, elég gyomorforgató volna, ha a regény történetéről, eseménysoráról zengnék ódákat, tekintve hogy a könyv valós cselekményeken alapszik. Anélkül, hogy különösebb cselekményleírásos baklövést követnék el: az 1910-es évek Spanyolországában járunk, ahol a barcelonai vámpír nem nyugszik. Gyermekek tűnnek el, senki nem tudja, mi történik velük. A rejtély megoldhatatlannak látszik. Vajon ki okoz fejtörést Moisés Corvónak? Ki tehet a gyerekek eltűnéséről? Mi történik az eltűntekkel? És felügyelőnknek vajon sikerül-e megoldania a mindenkit foglalkoztató rejtélyt, vagy őt is magával ragadja a Halál?

Azt gondolom, hogy a regény fent említett különösen erősen három komponense pont annyira előnye, mint hátránya a könyvnek. Mégis úgy érzem, hogy inkább előnyére vált a valós eseményeket feldolgozó történetnek, hogy ilyen érdekes és szemléltető perspektívákból nyomozhatunk együtt Moisés Corvóval. A kötetben "megteremtődött" az eseménysor, az elbeszélő és a főszereplő tökéletes egyensúlya, s mindez egy remek stílusban író alkotónak, Marc Pastornak köszönhető. Akiről - azt hiszem - még sokat fogunk hallani. Mint a krimi műfajával ismerkedő blogger és olvasó, azt hiszem, roppant jó választás volt megismerkedni Barcelona árnyaival. Krimikedvelőknek mindenképp erősen ajánlott olvasmány.

"Barcelona egy öreg hölgy megtört lélekkel, 
aki sosem ismerné be, hogy már ezernyi szerető hagyta el."

Blogturné Klub


A turné állomásai
08.10. - Tekla könyvei
08.12. - Zakkant olvas
08.14. - Szembetűnő
08.16. - Kelly és Lupi olvas
08.18. - Könyvszeretet
Nyereményjáték

A Barcelona árnyai középpontjában Enriqueta Martí áll, egy sorozatgyilkos, ráadásul még nő is! Ezen blogturné alkalmával pedig – illeszkedve a könyv hangulatához – sorozatgyilkosokat vonultatunk fel nektek, s a blogokon elhelyezett képek, információk alapján kell kitalálnotok, kiről is van éppen szó. A Rafflecopter megfelelő mezőibe pedig ezeknek a személyeknek a neveit kell beírnotok. (Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, illetve amennyiben a kiértesítéstől számított 72 órán belül nem válaszol a nyertes az e-mailre, újra kell sorsolnunk!)

Az én állomásomon nem egyetlen sorozatgyilkos nevére vagyok kíváncsi, hanem egyfajta pecsétre, egy tiszántúli településen elkövetett tömeges gyilkosságra alkalmazott megnevezésre. A megfejtés egyik felét tartalmazó településen az asszonyokat a helyi bába ösztönözte arzén használatára. A gyilkosságok elkövetésének "magyarázata" pedig a következő: "Az első világháború idején, amikor a harcképes férfiakat az Osztrák-Magyar Monarchiáért küldték harcolni, (ez a tiszántúli település) megfelelő helynek tűnt szövetséges hadifoglyok elszállásolására. A hadifoglyok a faluban korlátozott szabadsággal bírtak, így az ott élő nők közül sokan "szerezhettek" maguknak egy vagy akár több külföldi szeretőt is, amíg a férjeik távol voltak. Amikor azonban a férfiak visszatértek, a többségük elutasította feleségük bonyodalmas szerelmi viszonyait, és korábbi életüket, életmódjukat szerették volna folytatni. Ebben az időben kezdte el a bába titokban meggyőzni a falubeli asszonyokat - akik szabadulni akartak nehéz helyzetükből -, hogy mérgezzék meg férjeiket: ehhez használjanak arzént, melyet légyfogó-papírok kiáztatásával szereztek."
Forrás: Wikipédia

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése