2015. augusztus 28., péntek

Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató összetört szíveknek

A Libri Kiadó jóvoltából jelent meg idén nyáron Silivia Zucca első kötete, az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek. A regény hősnője, Alice barátságot köt Tióval, az asztrológiában otthonosan mozgó sráccal, akinek segítségével felfedezi a csillagok hatását mindennapjaira, s felfedező útra indul a szerelem és az önismeret ösvényein. A Blogturné Klub három bloggere elkísérte őt, tartsatok hát velünk, és a turné végén meg is nyerhetitek a könyvet.


Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató összetört szíveknek
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Bíró Júlia
Téma, műfaj: chick lit
Oldalszám: 508 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Alice, az idealista és kissé lökött Mérleg egy feltörekvő tévécsatornánál egyengeti karrierjét. Előző pasija, egy szabadságmániás Vízöntő épp most jelentette be, hogy eljegyzi új barátnőjét, aki ráadásul terhes. Ha még ez nem lenne elég, a csatorna felvesz egy önimádó Oroszlánt, hogy leépítse az oda nem illő munkatársakat. Alice retteg az új főnökétől, de ez nem akadályozza meg abban, hogy fülig beleszeressen.
A lány egyetlen reménye, hogy új barátja, Tio mindent tud az asztrológiáról, és bölcs tanácsokkal látja el őt mind a munka, mind a szerelem terén. Alice el akar menekülni az Oroszlán iránt érzett vonzalma elől, hát beleveti magát az élet sűrűjébe, ahol szexmániás Nyilasokkal, higgadt Bikákkal, kitartó Kosokkal, hazug Halakkal és bosszúszomjas Skorpiókkal hozza össze a sors. Tiónak sikerül annyira zodiákus bűvkörébe vonnia Alicét, hogy az már zöldségest és orvost is születési képlete alapján választ, mígnem legjobb barátnője, a gondoskodó Rák orvoshoz viszi horoszkópfüggősége miatt.
Silvia Zucca Milánóban él, fordítóként és újságíróként dolgozik, szereti az izgalmas lektűröket, a jó kávét, a finom bort és a cuki macskákat. Ez az első regénye.


Ó, egy újabb chick lit! Varázslatos borítóval, a csillagok és egy szórakoztató történet ígéretével. Naná, hogy nem hagyhattam ki! A csillagok nem hazudnak, csak a férfiak. Találom a könyvpánton. És, hát mint mondjak? Bizonyos értelemben igazat is adok neki. De azért felvillan az igazi szingli kiábrándultság, a szerelemkeresés keserédes üzenete. Nagyjából, sejtem már, mire számíthatok.

"Vannak napok, amikor a csontjaidban érzed.  

Felébredsz, és biztos vagy benne, hogy aznap úgyis minden balul üt ki, 
 szóval jobban tennéd, ha ágyban maradnál, a fal felé fordulnál,  
és a fejedre húznád a paplant."

Saját fotó
Alicét (Álícse, olyan jól hangzik így, olaszul) az első perctől szimpatikusnak találom. Minden megvan benne, ami egy ilyen történet főhősnőjének dukál. Lökött, szórakozott, kishitű, sikertelen...és igen, szerencsétlen a szerelemben. Ó, és imádja a filmeket! Mindenre van egy roppant szórakoztató filmes hasonlata - no, persze, csak akkor szórakoztató, ha ismered is a mozi sztoriját. De ne aggódj, ha otthon vagy a chick lit történetekben, nem fog meglepetés érni! 


"- Alice, csakhogy itt vagy végre! - mordul rám Enrico, a főnököm. - Szólj le a bárba, és hozass fel egy termosz kávét. És papírpoharakat. Meg szalvétákat.
Kétségtelen, jelenlegi munkám hatalmas minőségi ugrás a sarki pizzéria részmunkaidős pincérnői állásához képest."

Na jó, de! Meglepetés is akad bőven. Az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek ugyanis nem teljesen a megszokott chick lit sztori. Elég, ha csak a terjedelemre pillantunk. 508 oldal. Nem az az egyestés könyv. Ráadásul a pasik úgy jönnek-mennek, mintha a kifutón tipegnének. Az exek sora után jönnek újak, akik hamarosan szintén az exek táborába lépnek, és bevallom, egy idő után már nem is tudom érdekel-e egyáltalán, ki kicsoda, és milyen csillagjegyű, és hogy tényleg ezek alapján kell-e eldöntenem, hogy Alicéhez való-e. Mert igen, azért közben ott élek a történetben, méregetem a hímnem képviselőit - és sokat élből elhajtanék Alice közeléből. A fejezetek közti csillagjegyes pasimustrát viszont egyszerűen imádtam. Szórakoztató, vicces...és egy csöppet elferdített is. Vagy nem? Ugyanakkor az asztrológiai szál sem fenékig tejfel. Néha túltoltnak érzem. De kétségtelenül roppant érdekes belegondolni, milyen lenne, ha a csillagok állása, a horoszkóp alapján ítélném meg az embereket...de mikor Alice már az orvost és a péket is ezek alapján válogatja, no az már nem teljesen a józan ész berkein belül mozog. Szerencsére, Alice barátnője is így gondolja - és könyvbéli megtestesítőmként Alice segítéségre siet. Így - bár a történet második felében picit eltávolodom főhősnőnktől, a történet végére azért megint jobb a viszonyunk. 


"Csak a filmekben történik meg, hogy valaki azt mondja:
"Nagyon tetszel nekem, Bridget. Úgy, ahogy vagy.""

Miközben szépen lassan távolodom Alicétől, egyre szimpatikusabb a szinglikönyvek egyik vitathatatlanul legjobb fej mellékszereplője. Bár, igazából az első szótól kezdve a szívem csücskévé válik. Ő Tio. Lényegében ő az, aki bevezeti Alicét az asztrológia világába. Életigenlése, kedvessége és figyelmessége teljesen levesz a lábamról. No, és persze az, hogy mi hölgyek, lányok, nők titkon legbelül vágyunk egy ilyen barátra, mint amilyen ez a srác. Aki lényegében ugyanolyan, mint mi....csak az ellenkező nem képviselője. Az én életemben létezik ilyen. Tudom, hogy vigyázni kell rá. Mint ahogy a barátságok mindegyikére.


"Megszólal a kaputelefon csengője.
- Vársz valakit? - kérdezi Paola. kidugva a fejét a hálószobából.
Csak Joe Blacket, válaszolnám legszívesebben."


Ajánlott "fogyasztási" forma...persze, csak jó idő esetén :)
Saját fotó a Balaton-partról
Az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek ugyan azt hiszem, nem váltotta be tökéletesen a hozzá fűzött reményeimet, viszont a műfaj egy újabb szeletkéjét ismerhettem meg általa. A regény humora igazán magával ragadó, főhősei és mellékszereplői is mind élő és létező karakterek. Ha nem ragaszkodsz a pörgős eseményekhez, ha szívesen letáboroznál néhány órára az asztrológia tőszomszédságában, és eljátszanál a gondolattal, hogy milyen lehet a csillagok állásából megjósolt eshetőséghez igazodva élni a mindennapjaidat, és még a műfaj mozivilágát is kedveled, nos, akkor nyert ügyed van, és ezt a könyvet biztosan kedvelni fogod!


"Vannak napok, amikor az ember úgy érzi, kész, vége, nem bírja tovább, már mosogatórongynak se jó. Az jár a fejében, milyen zsír lenne, ha a fejre húzható jutazsák lenne a divat, és nosztalgiával gondol a régi szép időkre, amikor a házasságokat jó előre eldöntötte a család, és ha nagyon nem ment a dolog, a leányzó legfeljebb kolostorba vonult."


A turné állomásai

08.28. - Szembetűnő
08.31. - Dreamworld

Nyereményjáték

A regény főhőse, Alice a könyv során barátja, Tio segítségével megismerkedik az asztrológia rejtelmeivel, ezáltal pedig mi is megismerkedhetünk a csillagjegyek jellemzőivel, és összefuthatunk egy-egy jeles képviselővel. A csillagjegyek sokféleképp csoportosíthatók. Játékunkban most azt kell kitalálnotok, hogy a felsorolt jellemzők mely elemhez (tűz, víz, föld, levegő) tartoznak - az elem nevét kell a rafflecopter megfelelő sorába írnotok :) 
Figyelem! A nyertesekkel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot, kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok az üzenetre, ellenkező esetben újrasorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
Hevességet és sugárzó energiát képviselnek. Folyton célokra törnek, erős akarattal, ambícióval és önbizalommal haladnak a siker felé. Az eredmény és a dicsőség a legfontosabb számukra. Témájuk a hatalom és uralkodás. Temperamentumuk: kolerikus vagy ideges-kolerikus.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése