2024. július 7., vasárnap

Peter Wohlleben: Értsük meg a fákat

Ültess fát és értsd meg jól. Tulajdonképpen szerintem úgy igazán viszonylag későn jöttem rá, hogy mennyire szeretem a fákat. Pedig végigkísérnek. A természet biztos pontjai az életemben. A jól mászható fűz az óvoda udvarán, a lengedező, fehér törzsű nyír az iskoláén. A kedvenc almafáim a kertben, a szintén jól mászható az egyik mama kertjében. A lugasba futó, alatta csak hajolva közlekedhető nyári körte a másik mamáéban. A bükk, amiről a szülőfalum a nevét kapta (bükkös erdő alja).

Peter Wohlleben: Értsük meg a fákat
Park Könyvkiadó, 2024, 220 oldal
Fordította: Malyáta Eszter
Illusztrálta: Margret Schneevoigt
Szakmai lektor: Iványi Ákos
Csillagérték: 8

Az azóta kivágott jegenyék a kert alatt, s melyek mindig a klasszikus balatoni utak hangulatát idézik. A fenyők az allén, a platánok a parton. Dédipapa körtefái, melyekből még mindig van az udvarban. A papa meggyfája a hobbikertben. A diófa a földesút kanyarjában. A gesztenyék, melyekről termést gyűjtünk. És igen, ott van a két hatalmas hárs, melyek egybeolvadva több, mint száz éve állnak a házunk előtt. 



Szóval, egészen bizonyosan voltak nagyobb felismeréseim, de a legmegdöbbentőbb 2017 őszén, mikor beköltöztem a pécsi lakásomba, kiültem egy nagy bögre kávéval az erkélyre, hátradőltem, kinéztem: és ott volt! Mint a lakásvásárlásokat általában (bár túl nagy gyakorlatom nincs benne), hosszas és kissé stresszes keresés, nézegetés, mérlegelés előzi meg. Vajon rátalálok az ideálisra, vagy az talál rám. Szóval, ezen a beköltözés utáni momentumban döbbentem rá, hogy a lakás talált rám. Ott állt. Teljes valójában. Biztosan láttam korábban is, miért ne láttam volna. A hárs, ami valahogy összefonódott az otthon jelképével.

A kissé szentimentális és hosszas bevezetés talán annak okán is elnézhető, mert reményeim szerint, mindenkiben felidéz néhány saját emléket és élményt a fákkal kapcsolatban, másfelől pedig azért, mert Peter Wohlleben könyve – bármennyire is nyugszik tudományos alapokon is – kissé szentimentális. Ez persze nem von le semmit sem a kötet informatív voltán, sem hasznán, sem olvasmányosságán. Szerettem elkalandozni a szerző társaságában a fákkal kapcsolatos alapvető információktól kezdve egészen a fajtaspecifikus leírásokig. A kötetben találkozhatunk a tölggyel, a nyírrel, a lucfenyővel, a hárssal, a nyárral, s gyertyánnal, a vadcseresznyével, az erdeifenyővel, az európai bükkel és az almafával. Mindezek mellett pedig betekintést nyerhetünk a fák élet- és létfunkcióiba. Mit jeleznek nekünk és egymásnak, mire kell figyelnünk, hogyan menthetjük meg és mikor kell búcsút mondanunk egy adott fának.

A kötet élvezeti és hasznossági értéke – Wohlleben mellett – további két embernek köszönhető. Az egyik az illusztrátor, Margaret Schneevoigt, aki az egész kötetnek kellemes atmoszférát alakított ki a képi megjelenítések által. Kissé a hagyományos kertészeti tanácsadók világában éreztem magam, és ez valahogy jó érzéssel töltött el. Mindamellett a grafika nem sematikus, egészen pontos ábrázolásokkal és megoldásokkal találkozhatunk. A másik nagy kedvenceim a kiadványban pedig Iványi Ákos jegyzetei, aki szakmai szempontból ellenőrizte a fordítást és jegyzetelte a szerző sorait. Ezt amiatt is tartottam fontosnak, mert egyrészt legalább annyira informatívak voltak a lábjegyzetek (ha nem jobban, már csak amiatt is, mert hazai viszonyokra is kitért), mint az Wohlleben-féle főszöveg, másrészt pedig többször tompította az általam fentebb szentimentálisnak aposztrofált leírásokat. Magyarán: ahol szükséges volt, ott visszarángatta a szöveget a realitás talajára.

Az Értsük meg a fákat kompakt, nem túl terjedelmes, olvasóbarát és olvasmányos kiadvány, mely közelebb hozhatja az olvasóhoz a fák világát, megismertet az alapvető funkciókkal és a – talán – legismertebb fajtákkal. Az információk mellett számos érdekességet is felvonultat, esetleges tévhiteket oszlat el – például a fák valós várható élettartamával kapcsolatban (ami engem személy szerint megnyugtatott a hársakkal kapcsolatban). 


Blogturné Klub


Peter Wohlleben vadonatúj könyvében ismét a fákról mesél, és bemutatja, hogy miként is működnek, kommunikálnak és fejlődnek ezek a hatalmas élőlények. Ha szeretnéd te is jobban megérteni a fákat, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akkor a Park Kiadó jóvoltából akár meg is nyerheted az Értsük meg a fákat című könyv egy példányát.




A turné állomásai


07. 01. Utószó
07. 03. Pandalány olvas
07. 05. Szembetűnő
07. 07. Könyv és más

Nyereményjáték



Peter Wohlleben több, magyarul is megjelent könyvében is beszél a fákról, és érdekességeket oszt meg róluk. Mostani játékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyit tudtok ezekről az élőlényekről! Minden blogon találtok egy állítást, a ti feladatotok pedig csupán annyi, hogy eldöntsétek róla, IGAZ vagy HAMIS, és a helyes választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

A természetes erdőkben élő fák azzal is segítik egymást, hogy tápanyagokat juttatnak a sérült társaiknak.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése