2024. július 3., szerda

Michael Mosley: Csak egy apróság

Új szokások a küszöbön. Azt tartják, hogy minden új szokás kialakulásához, beépüléséhez huszonegy nap szükséges. Ennyi idő alatt szökik a napi rutinunkba egy-egy tevékenység. Az „azt tartják” kijelentések persze pont arra jók, hogy valaki megcáfolja őket. A fenti állítást mások úgy tartják, nem teljesen fedi a valóságot.

Michael Mosley: Csak egy apróság
Libri Könyvkiadó, 2024, 220 oldal
Fordította: Gyárfás Vera
Csillagérték: 8

Én is cáfolnám. Volt olyan tevékenység, amivel kapcsolatban úgy terveztem, bevezetem a mindennapi rutinomba, hiszen mindössze huszonegy nap, és máris a részemmé válik. Mennyire szuper! Bizony, kitaláltátok: alig vártam, hogy leteljes a huszonegyedik nap, és a huszonkettediken már nem csináltam. Szerintem huszonegy napnál azért többre van szükség. És nem feltétlenül az intervallumra gondolok, inkább valamiféle belső motivációra.



Michael Mosley nevét eddig nem ismertem, az orvosi és médiatevékenységéről sem hallottam korábban (sajnálatos módon egy hónappal ezelőtt elhunyt), így számomra nagyon hasznos volt a kötet eleji felvezetés a szerző eddigi munkásságáról. Mosley könyve harminc apróságot tartalmaz, melyek szemezgetésével kiegyensúlyozottabb, komfortosabb mindennapokat élhetünk – az alcím alapján pedig ezeknek az új szokásoknak a bevezetésével, alapjaiban változtathatjuk meg az életünket. Tényleg ennyire egyszerű volna? Az én első lépésem az volt, hogy szerettem volna megismerkedni a könyvvel. Már ez is haladás, a többi csak ezután következik. De nézzünk végre bele a kiadványba!

A kék borító mögött valóban harminc tipp és ennek szöveges leirata található. Mikor megérkezett a kiadói pakkom, ezt a könyvet azonnal elkezdtem lapozgatni, mert belelapozva is látható, hogy szemezgető jelleggel, mégis nagyon klasszul és könnyen követhető struktúrában tárgyalja a beépíthető szokásokat. A tippek lényegében egy egész napot felölelnek, a szerző időrendi sorrendben szemlézi a felébredéstől a lefekvésig azokat az apróságokat, melyek láthatatlanul fejthetnek ki jótékony hatást a szervezetünkre és a közérzetünkre. S valóban apróságokra érdemes gondolni, olyanokra, mint a jéghideg fürdő, az egy lábon állás, vagy épp a séta. Az apró rutinok vagy mozgásformák mellett az útmutató étkezési tanácsokat is becsempész, főleg a reggeli kávézásról szóló részt olvastam kitüntetett figyelemmel, mert – mint reggeli kávéfüggő – olykor e szokásnak nem csupán jótékony, de kevéssé hasznos velejáróit is tapasztalom. E szempontból hosszútávon pedig érdemes átgondolni, mennyire jó ötlet egy feketével indítani a napot.

Számomra sok minden kedvelhetővé tette a könyvet. Egyrészt egy csomó olyan dolgot is felsorol, amit egyébként is megteszek a mindennapokban (most már tudom, hogy nem mindig vagyok mazochista, néha akaratlanul is segítek magamnak, no), amiket egyébként nem előírásszerűen teszek meg. Viszont sokszor csak akkor, ha már kong a vészharang. Ezek közé tartozik, hogy néha álljak fel a munkám felől és sétáljak egyet. Sokszor döbbenek rá arra, hogy ezt akkor teszem meg (egy szituáció esetében is), mikor már tényleg betelt a pohár, a „na jól van, most már tényleg nem bírom itt tovább”-jelleggel. Pedig ezek a helyzetek kicsit nagyobb odafigyeléssel elkerülhetők lennének. A tartalom mellett pedig kifejezetten jónak tartom a szerkezeti megvalósítást: illusztrációk, kiemelések, részletek teszik követhetővé és gyorsan megtalálhatóvá az éppen keresett információkat.

Mint ahogy a bevezetésben írtam, szerintem a jó (és rossz) gyakorlatok beépüléséhez sokkal többre van szükség, mint egy huszonegy napos intervallum kitűzése (ezt egyébként a szerző is megerősíti). Olyan belső motivációra és belső visszaigazolásra van szükség, mely megerősít minket abban, hogy amit elkezdtünk, annak van jótékony ráhatása a belső/lelki egyensúlyunkra. Ez sokszor tényleg apróságokon (is) múlhat. Mosley szerintem ezt szépen vezeti fel, semmit nem ír elő kötelező jelleggel, csak tanácsol – és választási lehetőségeket kínál. Az egyes szokásoknál felhívja a figyelmet arra is, ha tesztelés előtt érdemes szakember tanácsát kikérni (nyilván ezek speciális esetek). A Csak egy kis apróság igazából kézzelfogható példája annak, hogy nem csak szórakoztató lehet egy könyv, hanem hasznos is. (Bár jobban belegondolva: van egyáltalán olyan, amelyik nem az? :))


Blogturné Klub


A Csak egy apróság című könyvben harminc szokást találhatunk, melyeket beépítve a napi rutinunkba javíthatunk a mindennapjainkon! Tartsatok velünk Dr. Michael Mosley nemrég megjelent könyvének blogturnéján, és játsszatok velünk, ugyanis a Libri Kiadónak hála, egy olvasónk a turné végén megnyeri a kiadványt!




A turné állomásai


07.03. Szembetűnő
07.04. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.05. Könyv és más
07.06. Hagyjatok! Olvasok!

Nyereményjáték



Mostani könyvünkben 30 életjavító apróságot találhattok, és mi minden állomáson összekeverjük egynek a betűit, amit ki kell majd találnotok! Az összekevert betűkből kijövő szót várjuk a rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

rofór őrdfü


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése