2024. március 6., szerda

A maszka mögött

Elszontyolító Abigél-élményeim után kissé szkeptikusan lapoztam fel a következő könyvet Szabó Magda ifjúsági regényei közül.


Szabó Magda: Álarcosbál
Móra Könyvkiadó, 2021 (1961), 216 oldal
Csillagérték: 6

Az Álarcosbál a fentebb említett regényt megelőzően jelent meg, 1961-ben. Ebben az időszakban nyúlt az írónő az ifjúsági irodalomhoz, miután 1958-ban dráma- és regényíróként térhetett vissza publikáló alkotóként. Az időszakot, mind a mindennapokat, mind a művészeteket érintve, átszőtte a szocialista-kommunista politika – erre akkor is folyamatosan emlékezteti az elbeszélő az olvasót, ha az éppen csak elmerülne a cselekményben.



Talán ez az, ami leginkább zavar a szerző stílusában: annyira erőszakosan akarja programadó regényként gördíteni a cselekményt, ami számomra befogadhatatlan. Mintha csak az lett volna a célja, hogy az utókor azt a képet lássa a korszak ifjúsági irodalmát forgatva: látjátok, tényleg mindent átszőtt a politika, az ideológia – szegény Magduska is csak így tudott érvényesülni, és ő tökéletesen eleget tett az elvárásoknak, hiszen csak írni akart. Kissé igazságtalannak hathat a felütésem, de sajnos bennem ezt a – már az Abigélben is felismert – képet erősítette bennem tovább az Álarcosbál is. Olvasom a kritikákat, a véleményeket a Molyon, és látom, hogy a többség nem ért velem egyet (így már nem feltétlenül érzem magam teljesen megvezetve, de azért egy kicsit igen).

Az Álarcosbál keretét egy iskolai álarcosbál jelenti, azonban a tulajdonképpeni elbeszélésnek elsősorban inkább csak helyszíneként funkcionál, az események maguk más dimenzióban történnek. Az alaptörténet szerint Krisztina cigánylánynak öltözve érkezik a bálra, azzal az elhatározással, hogy megkéri kedves tanárnője kezét az apjának, aki részben egyedül neveli őt. Az Abigél Ginájával való párhuzam egyértelmű, hiszen Ginát apja neveli, Mimó néni pedig próbálja terelgetni, míg Krisztina esetében ezt a terelgetést Nagymama látja el, aki az eredeti jelmezt is megvarrja a kislánynak. A szerelem, lányregényhez hűen persze ebben a történetben is kiemelt hangsúlyt kap és – ha már álarcosbálról van szó – az iskola és a tanárok karakterei is. Ez utóbbiak általában plasztikusan jelennek meg, valószínűleg a sematikus, sztereotipizált tanárkarakterek a mai fiatalság számára sem lesz idegen, ami persze bizonyos szempontból elkeserítő, másfelől (nyilván az emberséges jellemek tekintetében) üdvözlendő. Fura volt az iskolai helyszínekről is olvasgatni, hiszen mint aki a kilencvenes években kezdte pályafutását a magyar oktatási rendszerben, erőteljesen felsejlettek az iskolai környezet ikonikus meghatározói.

Az alapötlet szerintem egészen jó, illik a lányregények világához. Tök jó a belső monológokat, egyedi történeteket megismerni, ütköztetni a diákok és a felnőttek világát. Másfelől megjelenik az a fajta didaktikusság, melyről fentebb is írtam. Az ifjúsági regények természetes velejárója az üzenetek átadása, a tanulság megfogalmazása, a szelíd nevelői célzat. Annak ellenére, hogy ezek az üzenetek – jó esetben – univerzálisak, kortalanok, mégis akaratlanul magával vonzzák a korszak lenyomatát, szellemiségét, ideológiáját. Én ezzel kapcsolatban két problémába ütközöm: Szabó Magda regényében nem akaratlan érzésem van, hanem didaktikus, amiről nem (feltétlenül) tudom eldönteni, hogy fricska vagy a publikálás iránti meghajlás. Másfelől maga a történetvezetés, a stílus valahogy továbbra is távol tartja tőlem Szabó Magda ifjúsági regényeit. A hosszas és felesleges leírások (az álarcosbálig tartó útról azt képzeltem, sosem érkezünk meg) számomra olvasóként bosszantóak, és tovább nehezítik a történetbe való egyébként sem könnyű belehelyezkedést. Mindemellett persze látom azokat az erényeket, vagy nevezzük inkább lehetőségeknek, melyek jó regénnyé, jó olvasmánnyá tehetik a történetet, engem nem szólított meg.


Blogturné Klub


A Blogturné Klub bloggerei Szabó Magda klasszikus ifjúsági regényei közül három kötettel szeretné megismertetni az ifjú olvasókat a Móra Könyvkiadó segítségével. Az Álarcosbál, az Abigél és a Születésnap a mai napig méltán népszerű regények az olvasók széles körében. Az Álarcosbál blogturné öt állomását követve a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


02.25. Hagyjatok! Olvasok! extra
02.27. Kelly és Lupi olvas
03.02. Fanni’s Library
03.03. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.04. Hagyjatok! Olvasok!
03.05. Szembetűnő


Nyereményjáték


Játékunk során a regényből válogatunk idézeteket, ismerd fel, melyik karakter mondta, kiről beszélnek vagy kit jellemeznek az idézett résszel, és írd be a nevét/titulusát a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Magas, szürke szemű kislány, fekete haja van, olyasmi fekete, mint a tiéd, csak hát persze neki nincsenek ilyen gyönyörű copfjai. Mindjárt felfigyeltem rá, mikor először láttam, olyan különös volt azzal a nagyon sötét hajjal, nagyon világos szemmel.”


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése