2023. július 21., péntek

A Rózsalak kisasszonyai – kalandok a boldog békeidők Balatonfüredén

Sok-sok évvel ezelőtt – na, nem másfél évszázada – egy júliusi napon röppent fel a hír, hogy a Kaposvár közeli Desedában krokodilt vélt felfedezni egy horgász. 2000 nyarán még nem töltöttem be a tízet, ráadásul a Balaton felé tartva a Deseda mellett haladtunk el, így én mindig árgus szemekkel tapadtam az autó ablakára a tó mellett elhaladva. 


Király Anikó: A balatoni sellő
Manó Könyvek, 2023, 384 oldal
Csillagérték: 9

Persze, akkor is sejtettem, hogy kacsa az egész, de olykor azóta is elsütöm (legalább magamban) a kérdést, hogy vajon kikeltek-e már az idei kis krokodilok a Deseda nádasában. Talán ez az emlék – meg persze a Balaton iránti szerelmem – akarta velem felderíttetni a balatoni sellő történetét huszonhárom évvel később.



Az első néhány oldalt elolvasva meg kellett állnom és visszalapoznom: hű, ilyen szép nyelvezettel is lehet ifjúsági regényt írni 2023-ban! A balatoni sellő volt az első olvasmányom Király Anikótól – így tehát elsősorban és egyértelműen a cím vonzott magához, mikor a könyvet az olvasmánylistámra tettem. Az első találkozásom a kötettel kicsit közelebb húzott magához: Láng Anna ismét csodásat alkotott! A harmonizáló színek, a visszatérő szimbólumok és a kellemesen szimmetrikus (ha létezik ilyen) borító ismét biztosította az olvasói komfortérzetem. Pár nappal A balatoni sellő megérkezését követően, a Könyvhéten találkozhattam Király Anikóval – kiderült, hogy aznap vehette kezébe először a könyvet. Kedvesen és szerényen beszélt a történetről. Ezt általában jó jelnek szoktam venni. S ismét nem csalódtam.

A regény cselekménye egy szálon indul, majd kettéválik és végül ismét egyesül – de mindezt tovább bonyolíthatjuk, hiszen a kettéváló cselekményszálak mindegyike két-két további szálra bontható. Az egyszerűség kedvéért, maradjunk az eredeti megállapításánál. A Kassay család történetébe akkor kapcsolódunk be, mikor a családfő szeszélyei miatt a família kénytelen hátrahagyni mesés budapesti otthonát és Balatonfüredre költözni. Az édesanya nem titkolt célja, hogy nagyobbik lányát a nyár folyamán előnyös házassághoz juttassa, ezáltal megoldva az egyre csappanó nemesi kassza problémáit. A kötelességtudó Aliz nem egyetlen gyermek, húga, a cserfes Szofi igazi randalírozó nemeskisasszony, akit a fentiek természetesen fabatkát sem érdekelnek, s kalandvágyó természetével igyekszik a gyermekek gondtalan és fesztelen világát élni. A cselekmény másik szálának középpontjában szintén egy testvérpárt találunk, Kristóf és Péter szintén Balatonfüredre tartanak, de útjuk sokkal kalandosabban alakul, ráadásul egy zenetanár, Johannes is csatlakozik hozzájuk, ami számos vicces és izgalmas helyzetet teremt.

„…a nagymamám mindig azt mondta, hogy bolond ember az, aki annyit rágódik egy ember múltján, hogy közben elfelejti megismerni a jelenben, 
aztán ezáltal elveszíti a lehetőséget egy lehetséges boldog jövőnek.”

Talán a fentiekből is érzékelhető – de ha nem, most lelövöm a poént –, engem a Kassay lányok története kötött le igazán. Aliz és Szofi történetét is külön tudjuk bontani – és esetükben is ugyanúgy megtörténik a regény végén az újraegyesülés. Aliz talán valamelyest passzívabb szereplője (elszenvedője) az eseményeknek, s – kötelességtudatból – jobban aláveti magát anyja kerítőnői terveinek és a társadalmi illemszabályoknak. Az ő karakterét – mindamellett, hogy nagyra becsültem elszántságát a család jólétének előrehelyezése tekintetében a saját boldogságával szemben – akkor kezdtem el igazán kedvelni, mikor igazán önmaga volt. A zizzent festőhöz való útja Balatonkenesére Istvánnal például pont ilyen volt. Szofi pedig…Szofi – én egy kicsit egyébként Margaret Dashwood kibontatlan alakjára asszociáltam vele kapcsolatban. A naiv kalandozások olykor jó, olykor veszélyes utakra terelik az ember lányát, Szofi pedig tulajdonképpen mindkettővel próbát tesz. Az Artúrral való barátságának alakulása kifejezetten üde színfoltja volt a rosszcsontkodásainak, de ugyancsak felüdülés volt a Jókaival való barátsága és a Laborfalvi Rózával való találkozása. Szeretem, ha valós karakterek tévednek egy regénybe, no!

S hogy mi köze mindehhez a balatoni sellőnek? Nos, azt egészen biztosan nem ebből a bejegyzésből fogod megtudni, ennek magad kell utánajárnod. Érdemes figyelni a részleteket az ügy felderítésében, hogy hogyan hordják össze a tavi hullámok a múlt és a jelen homokszemeit – ebben még Vica mama és Rudi papa is a segítségünkre lehet. Ami azonban számomra az igazi kikapcsolódást jelentette, az az elbeszélő által alkotott miliő: a korszak és a helyszín. Olyan szívesen merültem el a boldog békeidők balatoni mindennapjaiban, az Anna-bálra való készülődés izgalmában! Milyen ritkák az ilyen harmonikusan megalkotott magyar elbeszélések. Mindehhez pedig ismerős karakterek nyújtottak sétapálcát, akik szerethetők vagy épp ellenszenvesek, tipikusak vagy sutácskák. Nagyon hálás vagyok Király Anikónak az őszinte utószóért is, mert pont ebben a koncepcióban, ilyen kontextusban képzeltem el a történet megalkotását. Meglátunk – talán még gyerekként – egy házat, egy helyet, ahova gyakran visszajárunk, s minél többet látjuk, annál inkább elkezd érdekelni a története, s annál szívesebben fabrikálunk különféle meséket és legendákat köré. Ezek nem mindig tökéletesek, néha hiányosak, néha nem vagyunk benne bizonyosak, hogy a szereplőink hány évesek lehetnek és néha naivan idilli képben hagyjuk magukra ezeket a képzelt személyeket, mert mindenkinek jót szeretnénk. A balatoni sellő egy ilyen történet, s milyen jó, hogy egy könyv lapjain is életre kelt. Köszönet a szerzőnek, hogy betekintést engedett ebbe a világba!



Blogturné Klub


A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat, Király Anikó egy újabb regényével bővül, mely az 1800-as évekbeli Balatonfüredre repíti vissza olvasóit. Tartsatok velünk, kalandozzunk együtt Szofival, a kalandvágyó fiatal lánnyal és készüljünk közösen Alizzal az Anna-bálra. Fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




A turné állomásai


07.17. Csak olvass!
07.19. Kelly és Lupi olvas
07.21. Szembetűnő
07.23. Könyv és más


Nyereményjáték


Szofi, a történetünk kalandvágyó főszereplője barátságot köt egy Jókai Mór nevű íróval, miután Balatonfüredre költözik családjával. Így a mostani játékunk hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy ismert Jókai regényben található, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, ahonnan az idézet származik. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Rossz dolog ugyan az üres gyomor; de az üres szív még rosszabb.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése