2023. május 23., kedd

Kirándulások a csajszibarack körül

Mikor van lehetőségünk kötetlen beszélgetést folytatni a saját szervezetünk működéséről szakemberrel? A magam részéről nagyon szeretem, ha ismerem a saját működésemet. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy van kihez fordulnom bizonyos kérdéseimmel (nem, nem a Google-re gondolok), de szívesen nézek meg vagy olvasok egy-egy tématerület kapcsán orvosokkal készült beszélgetést.

Benkovics Júlia: Magunkról
Libri Könyvkiadó, 2023, 292 oldal
Illusztrálta: Czikkely Panni
Csillagérték: 9

E szempontból elég nagy szerencsénk (és persze pechünk is) van, a közösségi média ugyanis számos platformot biztosít, hogy a számunka befogadható formában tájékozódjunk. Persze – ahogy fentebb utaltam is rá –, épp ez a veszélye is a sokféle, sokfelől érkező impulzusnak. A női testről, annak működéséről valamiért még mindig tabu beszélni. Jót kacarászunk a hüvelygombás reklámokon és értetlenkedve nézzük a menstruációja második napján talpig fehérben virító reklámarcokat. Mintha az egész csak ennyiről szólna. Ezek miatt is választottam olvasásra Dr. Benkovics Júlia könyvét, mely már az alcímében is azt ígéri: itt bizony tabuk nélkül beszélhetünk magunkról.



A könyv hihetetlenül nagy erénye, hogy teljesen nyitottan és közérthetően szól az olvasóhoz. Néha tényleg úgy éreztem, mintha egy asztal mellett ülnék a doktornővel és – a legkevésbé sem kioktató formában – mesélne nekem magamról. A tudományos nyelvezet és a köznapi fordulatok számomra szórakoztató formában elegyednek egymással – s ne legyenek kétségeink, társadalmi hovatartozástól, szakmától és minden egyébtől függetlenül az orvosnál valahogy tényleg ezt várjuk. Várnánk. A nyílt, őszinte, érthető és empatikus közlést, ami legalább annyira fontos, mint a szakértelem. Hovatovább, a szakértelem részének kellene lennie.

Kezdetben picit furcsálltam, hogy a szerző nem tér ki az orvoslásban előforduló nemi egyenlőtlenségre – főként egy ilyen tabumentes könyv kapcsán – amiről már többen is szóltak az elmúlt években. Aztán viszonylag gyorsan realizáltam, hogyha nem is fókuszáltan, de a kötet a nemek közötti eltérésekre és azonosságokra is reflektál, felszínre hozza a nőkkel kapcsolatos középkorinál is középkoribb berögződéseket, melyek valamilyen rejtélyes okból kifolyólag a mai napig használatosak a praxisban. A fontos nemi és társadalmi sztereotípiákról lazán csusszanunk tovább, s ha egy picit is elgondolkodunk az olvasottakon, azért hirtelen mégis fejbe kólint a való. A szüzességi „vizsgálatról” rész volt talán az első ilyen: „A szüzességi vizsgálat nemcsak etikátlan, hanem értelmetlen is. A szüzesség megállapításának szakmai standardjai nők esetében azonos a férfiaknál jól bevált módszerrel: rá kell kérdezni, és be kell érni a válasszal.” Hát, de nem?!

A kötet fejezetei jól átláthatóak, gyakorlati tanácsokat és tudnivalókat is megosztanak és végigkísérnek nőiségünk minden fontosabb stációján, alig akad kérdés – a szőrtelenítés és tisztálkodás, a szex és a menstruáció, a PMS felismerése, a gyermekvállalás kérdése és a szülés, a menopauza és az éves szűrése, az endometriózis és elsőre ismeretlennek vélt tüneteink mind-mind megjelennek –, ami ne kerülne elő. Ami valamiképp távolította számomra az egész kötetet, de ezen belül is talán elsősorban a gyakorlati, szűréssel kapcsolatos tartalmakat, az a megszólaló pozíciója (budapesti doktornő, budapesti praxissal), hiszen nagyon sokak számára nem adottak azok (és olyan formában) a lehetőségek, melyekről a szerző ír. Ez alapvetően – természetesen – sem a könyv értékéből, sem a szerző szakértelméből, sem a sorai olvasmányosságából egy cseppet sem von le. Sokkal inkább arra a helyzetre utal, mely körülvesz minket. A Magunkról egy nagyon klassz könyv, melyet érdemes beszerezni és érdemes kartávolságon belül tartani.



Blogturné Klub


Dr. Benkovics Júlia évek óta a közösségi médián keresztül igyekszik átadni közérthetően mindenféle nőgyógyászati alapinformációt. A Libri Kiadó jóvoltából pedig összegyűjtve egy kötetben is megjelentek ezek a fontos ismeretek. A könyvről ezúttal három bloggerünk oldalán olvashattok véleményt és természetesen, ha velünk tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is!



A turné menete


05.19. Olvasónapló
05.21. A Szofisztikált Macska
05.23. Szembetűnő

Nyereményjáték


A mostani játékban a női testtel foglalkozó egyéb kiadványok fülszövegéból idézünk nektek. A feladatok, hogy találjátok ki, melyik a könyvről van szó, majd a szerzőjét és címét írjátok bele a Rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Olvashatsz benne a csikló nagy titkáról, a menstruációt szabályozó féktelen hormontáncról és arról, miként működik a fogamzásgátlás a testedben. Egy sor gyakori női betegséggel is megismerkedhetsz.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése