2023. május 15., hétfő

Szerelmek, kapcsolatok - Popper Péter tollából

Őszintén szólva, fogalmam sincs mivel tudnám magyarázni a könyv megismerése utáni motivációmat, talán a teljes nyitottság és érdeklődés: már annyi rövidke, de számomra tartalmas gondolatmorzsát olvastam Popper Pétertől – de bevallom, hosszabb munkát még nem olvastam tőle –, hogy elérkezettnek tűnt az idő a pótlás megkezdésére.


Popper Péter: Szerelemről józan nappalon
Kulcslyuk Kiadó, 2023, 202 oldal
Csillagérték: 9

A kötetet gyakorlatilag egy ültő helyemben végigolvasva elmondhatom: nagyon szerencsés és tartalmas volt ez a találkozás. A találkozás talán igényelné a megkésett jelzőt, de azt hiszem: most jött el az ideje. Van, amire nem kell magyarázatot keresni, mert annyira kézenfekvő: ennek így kellett történnie.



A szűk kétszáz oldalas munka kilenc (majdnem) különböző tematika köré csoportosulva kilenc külön előadás leiratát tartalmazza, a címadó Szerelemről józan nappalon mellett: Empátia; Odafigyelés, tapintat; Gyenge nők, erős férfiak?; Az ember pszichoszexuális fejlődése; Őszintén a szexről; Durvaság, szemérem, intimitás; Újrakezdés; Szakítás, elválás, elengedés. Mindegyik szöveg a kapcsolat-kapcsolódás, a párkapcsolat témáját és ezekkel együtt részben a társadalomban való működésünket, rezdüléseinket és reakcióinkat járja körbe. A stílus igazából az első mondatoktól kezdve lekötött. Nagyon jó elgondolásnak tartom – sok esetben a saját szakterületemen is nagyon szeretem az írott előadás műfaját –, hogy elhangzott előadásokat szövegesen is olvashatunk. Persze, fel lehet nyitni a laptopot és bepötyöghetjük a videómegosztókon egy-egy előadás felvételét, de számomra itt és most nagyon sok pluszt adott ez a fajta formátum. Külön érdekességet nyújtott a szerző/beszélő nyelvi fordulatainak megfigyelése. A tudományos és köznyelvi paletta változatos keveredése hatásos vegyületet alkotott. Külön színt adott számomra, hogy az egyes nyelvi fordulatok néhol elgondolkodtattak, főként a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák, azok erősítése vagy tompítása mentén, mely végül a Gyenge nők, erős férfiak? fejezetben oldódott fel. Azt hiszem, ez vált a kedvencemmé a kötetben, noha valóban nehéz volna rangsort felállítani a kilenc leirat között.

 „Lehet-e a XXI. századon számon kérni azt, hogy sérti a XIX. századi férfi-női szerepeket? Érdemes-e egy régi hagyományról azt képzelni, hogy az az örök igazság? Tényleg annyira különbözne egymástól a férfi és a nő pszichéje, ami indokolja a társadalmi nemi szerepek merev szétválasztását?”


A másik dolog, ami miatt különösen kedveltem egy délutánt a könyv társaságában tölteni, hogy teljesen otthonos környezetet biztosított számomra. Tényleg személyes kontaktust éreztem, magyarázott, amikor nem értettem valamit, példát hozott, mikor szükséges volt. Ezek a példák pedig teljesen hétköznapiak, a legtöbb élethelyzettel te is és én is találkoztunk már az életünk során, csak "előfordulhat", hogy nem pszichológiai szempontból elemeztük és értékeltük az adott szituációt, személyt, élethelyzetet vagy érzésünket. Ez szintén nagyon magával ragadó volt számomra, a túlgondolós énem egyébként is szeret több szempontból vizsgálgatni dolgokat, és ha új dimenzió érkezik ezek közé (vagy a régiek kerülnek megerősítésre), a komfortérzetemet egyértelműen kipárnázza.

„…sosem állítottam, hogy a mai társadalmi viszonyok között tisztességesnek lenni jutalmazott magatartás. Azt állítom, hogy büntetett magatartás. De az ember – mármint némely ember – nem azért tisztességes, mert az jó üzlet, hanem annak ellenére is, hogy tudja: rossz üzlet.”


Nagyon szerencsének tartom magam, hogy az elmúlt időszakban több önismereti-pszichológiai könyvet olvashattam, nagyon élvezem az utazást – még akkor is, ha néha fájdalmas. Mind közül Popper Péter írásai voltak azok, melyek társaságában különösen szerettem elidőzni - és közben még a további utazásokhoz való kedvem is erősödött, mintsem csorbult. A szövegekben megjelenik ugyan a kritikai attitűd, a társadalom és az egyéni cselekedetek szintjén, mégsem elítélő a hangnem, nem próbál a bűntudattal vagy a lelkiismerettel machinálni. Mindezek mellett megjelenik egyfajta idealizmus, majdnem utópikus elgondolás a kapcsolataink vagy épp saját cselekedeteink működésével kapcsolatban, mégsem éreztem azt, hogy a valódi problémákat elmismásolná.  

„…tényleg úgy gondolom, hogy ugyan a félelem, a terror visszatarthat bizonyos cselekedetektől, az igazi mégis az volna, ha az ember az önmagával szemben támasztott saját erkölcsi igénye okán lenne tisztességes.”


Összességében tehát, ahogy a bevezetésben is említettem, szerencsés első találkozás volt megismerkedni Popper Péter könyvével, gondolataival. Tényleg azt gondolom, hogy szükség van arra, hogy a sok éve pályán lévő, hatalmas tapasztalattal és tudással rendelkező tudósok megosszák és továbbadják mindazt (akár az utókor által megjelentetve ezeket, mint ahogy ebben az esetben is történt), amit tudnunk vagy magunkkal vinnünk érdemes  vagy amin egyszerűen csak jó elgondolkodni és betenni a megfelelő polcra. Ha a könyv segítségével csak egy picit másképp tekintünk egy-egy kapcsolatra, ha csak egy picit könnyebben el tudjuk engedni, akire vagy amire igazából nincs is szükségünk, ha merünk nyitni az új felé, ha nem gondoljuk magunkat (annyira) tévedhetetlennek, sebezhetetlennek, ha kicsit (jobban) elfogadjuk, hogy mindannyian folytonos fejlődésben vagyunk vagy ha csak simán eltöltenénk egy kis időt magunkkal némi írott egyengetés mellett, szerintem egészen megérte fellapozni.

„…nem az a fontos, hogy engem megértsenek, hanem hogy én megértsek, nem az a fontos, hogy engem szeressenek, hanem, hogy én szeressek, és hogy a balek a leggazdagabb a világon, mert százszor is ki lehet fosztani, és még mindig van miből.”


Blogturné Klub


Popper Péter méltán volt évtizedekig Magyarország egyik legnépszerűbb pszichológusa, előadásaiban és könyveiben központi szerepet töltött be az emberi kapcsolatok témája. A Kulcslyuk Kiadó újdonságában, a Szerelemről ​józan nappalon című kötetben ilyen előadásokból olvashatunk egy csokorra valót, melyek mind kötődnek a szerelemhez, családhoz, párkapcsolatokhoz és az azokkal összefüggésben lévő lelki folyamatokhoz. Tartsatok két bloggerünkkel a miniturnén, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!




A turné állomásai


05.11. Könyv és más
05.14. Szembetűnő
05.17. Könyv és más


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban Popper Péter további könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése