2018. július 13., péntek

5+2 kötet Fridáról

Forrás
Frida Kahlo (teljes nevén: Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón) 1907. július 6-án látta meg a napvilágot Mexikóvárosban, noha később Frida a mexikói forradalom tiszteletére, 1910-et vallotta születési évének. Hatéves korában járványos gyermekbénulásban betegedett meg, melynek szövődményeként jobb lába deformálódott, tizennyolc évesen pedig egy buszbaleset következtében szenvedett súlyos (gerinc)sérüléseket, mely egész életére és művészetére is kihatással volt. Az egyedi hangot képviselő festőművész, közéleti szereplő a 20. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja, akit napjainkban is kultusz, tisztelet övez. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem öt könyvet, melyet magyar nyelven is olvashatunk, s melyben az életrajz és művészet kapcsolódási pontjait is megismerhetjük. 

Forrás
A gyűjteményben olvasható könyvek közül az első kettőről bővebben is olvashattok, ha a címre kattintotok :)


Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei
Kiadó: Kossuth Kiadó
Fordította: Várnai Péter
Hazai megjelenés: 2020
Terjedelem: 400 oldal


Fülszöveg:
Mexikó, 1925. A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.

Sophie Collins: Kahlo
Kiadó: Bookline Könyvek
Hazai megjelenés: 2019
Terjedelem: 96 oldal

Fülszöveg:
A legnagyobbak élete infografikákban Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk. Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett. Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Kepes János
Hazai megjelenés: 2012
Terjedelem: 346 oldal

Fülszöveg:
Frida Kahlo, a később világszerte ismert és rajongásig kedvelt festő tizenhét éves korában tragikus balesetet szenved. Magyar származású édesapja, indián dajkája és a lánytestvérei bármit megadnának az életéért, és Frida is vissza akar térni a túlvilágról kamasz szerelméhez. Végül a lány egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit, ahogyan az élete legfőbb eseményeihez kötődő többi ízt is, Frida egy kis fekete füzetbe jegyzi le…Egy asszony féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban – Frida füveskönyve egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény a festő életéről és egy könyvről, amely elképesztő titkokat rejt.

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Gállos Orsolya
Hazai megjelenés: 2012
Terjedelem: 152 oldal

Fülszöveg:
Győzhet vajon az élni vágyás a legmélyebb fájdalmak felett? Frida Kahlo a halálos ágyán fekve emlékezik vissza nyugtalan életére. Az örökös gyötrelem és a vele vívott harc ellenében alkotja világhírűvé vált festményeit, bonyolítja egyre szövevényesebb szerelmi viszonyait. Frida – a korai gyermekbénulástól a kamaszkorában elszenvedett balesetet követő harminckét műtétig – a fájdalom minden arcába belenéz, mégis újra és újra az élet mellett dönt. Slavenka Drakulić, aki szintén súlyos betegen éli az életét, jól ismeri ezt a sokarcú világot; Fridáról szóló regénye így önéletrajzi árnyalatot is kap. Ugyancsak fontos szerephez jut a festő édesanyja és húgai, az életében központi szerepet betöltő Diego Rivera szeretői, valamint Natalja Szedova, aki Lev Trockij élettársa volt. Drakulić a fájdalom kórtörténetének keretébe illeszti rövid, ám finom értelmezéseit Frida Kahlo festményeiről.

Andrea Kettenmann: Frida Kahlo
Kiadó: Vince Kiadó
Hazai megjelenés: 2011
Terjedelem: 96 oldal

Fülszöveg:
„Azért festem magamat, mert oly gyakran vagyok egyedül, s magamat ismerem a legjobban.” E mondat ad kulcsot festményei legjellegzetesebb tulajdonságának megértéséhez. Az egész alakos portrék többségén végtelen kopár tájban vagy üres, hideg szobákban ábrázolja magát – e környezet jól tükrözi magányosságát. Ugyanezt az érzést sugallják az arc- és a mellképek is. Ha kedvenc állatai megjelennek a vásznon, az a benyomásunk támad, mintha egy kisgyereket látnánk, aki a mackójával vagy a babájával vigasztalódik. Az arc- és a mellképeken gyakran szimbolikus ábrázolások láthatók. A többnyire tájban elhelyezett egész alakos portrék viszont főként valóságos életrajzi eseményekhez kapcsolódnak, éppúgy tükrözik a férjéhez, Diego Riverához fűződő kapcsolatát, fizikai állapotát: a baleset utáni betegségét, vetéléssel végződő terhességét, mint természet- és életfilozófiáját, valamint világszemléletét.

Gerry Souter: Frida Kahlo
Kiadó: Gabo Kiadó
Fordította: Németh Anikó Annamária
Hazai megjelenés: 2007
Terjedelem: 160 oldal

Fülszöveg:
Frida Kahlo portréinak hátterében életének eseményeiből származó élményei állnak – éppen ezért megrázó élmény olvasni róla. Festményei nemcsak híven tükrözik életrajzát – bár el kell ismernünk, igazi ritkaság a művészettörténetben, hogy pusztán kompozíciói ily sokat megtudunk alkotójukról –, hanem egyúttal hazája, Mexikó hozzájárulása a művészeti örökségéhez. Kahlo mindössze tizennyolc éves volt, amikor egy végzetes autóbusz-baleset megváltoztatta az életét, ám lobbanékony természetének, kitartásának, elszántságának és a kemény munkának köszönhetően művészi tehetsége lehetőséget kapott a kibontakozásra. Vonzereje és intelligenciája révén életre szóló kötelék fűzte férjéhez és lelki társához, Diego Riverához, a falfestményeivel hírnevet szerzett jeles mexikói művészhez. Kahlo férje sikerei nyomán kezdett ismerkedni a nagyvilággal„ így építve fel saját életművét – a betegsége okozta súlyosbodó fájdalmakat legyűrve, ajkát összeharapva, sorsával konokul szembeszállva kiharcolta fordulatokban és eseményekben dús életdarabkáját. A ránk hagyott történetekből és festményekből egy szókimondó és bátor nő portréja bontakozik ki, aki haláláig önmaga felfedezésének útját járta.

Hollósi Nikolett (szerk.): Frida Kahlo
Kiadó: Ventus Libro
Hazai megjelenés: 2007
Terjedelem: 80 oldal

Fülszöveg:
Frida Kahlo 1925-ben súlyos közlekedési balesetet szenved, melynek következtében hosszú időre ágyhoz kötött marad, ekkor kezd el festeni. Festményein életének állandó küzdelmei jelennek meg. A mexikói festőnő művészi pályáját és életét mutatja be az album, képekkel, életrajzi adatokkal.

...és a filmet se hagyjátok ki :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése