2018. július 14., szombat

Sorozat készül Jane Austen befejezetlen regényéből

Forrás
Jane Austen rövid élete során hat befejezett regényt írt, melyek mindegyikét a világirodalom különleges műveként tartunk számon. Ezek közül négy jelent meg még az írónő életében. Legelső regénye, A klastrom titka, valamint a legutolsó befejezett története, a Meggyőző érvek (Tartózkodó érzelem címen is ismert) már posztumusz került az olvasók kezébe közös kötetben, 1818-ban. Regényei mellett néhány levele, korai művei és befejezetlen regénytöredékek is maradtak az utókorra. A The Guardian beszámolója szerint ez utóbbiak közül a Sanditon című regényből készít sorozatot az ITV. A forgatókönyvíró neve valószínűleg nem cseng ismeretlenül az Austen-adaptációk ismerőinek, hiszen ezt a feladatot a Büszkeség és balítélet 1995-ös adaptációjának forgatókönyvírója, Andrew Davies vállalta.

Jane Austen legutolsó munkája, a Sanditon egy fiatal lány, Charlotte Heywood története, aki egy unalmas tengerparti városba, Sanditonbe költözve találkozik egy férfival, aki népszerű üdülőhelyet szeretne kialakítani a faluból.

Forrás
A regényt Austen 1817 januárja és márciusa között írta, betegsége és júliusban bekövetkező halála miatt már nem volt alkalma befejezni. Mint regénytöredéket, 1925-ig nem is publikálták a történetet, s azóta sem készült  belőle ilyen volumenű filmadaptáció. Noha az Austen történetek lelkes folytatója, Julia Barrett megpróbálkozott a történet befejezésével, mely hazánkban Charlotte címmel jelent meg (véleményem szerint, kevésbé sikeres vállalkozás).

Andrew Davies elmondta, kiváltságosnak érzi magát, és izgalommal várja a történet adaptálását. Mint elmondta, ugyan Austen nem tudta befejezni a regényt, de nagyszerű töredék maradt ránk (az írónő összesen 11 fejezetet írt meg). Míg az ITV vezetője szerint nincs alkalmasabb személy Daviesnél arra, hogy a történetet a régensi kor és Austen világához igazítsa. A tervek szerint, nyolc egy-egy órás rész készül a történetből. A castinggal kapcsolatban egyelőre nincs információ, a forgatás várhatóan 2019 tavaszán kezdődik. Izgatottan várom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése