2018. július 5., csütörtök

Kate Quinn: Alice hálózata

Az Alice hálózata című történelmi regényt, ami az első világháborúban működő női kémekről szól, tavaly Reese Witherspoon a nyár egyik könyvének választotta be a könyvklubjába. Magyarul a Maxim Kiadó jelentette meg az izgalmas történetet, melyet most három blogger fog bemutatni nektek. Tartsatok velük, hogy megismerkedjetek a bátor lányokkal, asszonyokkal, akik Alice hálózatát képezték és ha szerencsétek van, még a könyvet is megnyerhetitek a turné végén.

Kate Quinn: Alice hálózata
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Tomori Gábor
Téma, műfaj: történelmi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 512 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
A ​második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair teherbe esik hajadonként, és közel jár ahhoz, hogy jómódú családja kitagadja őt. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy hőn szeretett unokatestvére, Rose, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így amikor a szülei Európába küldik, Charlie Londonba szökik, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével. Ehhez Eve Gardinertől remél segítséget, aki egy iszákos, láncdohányos és rendkívül ellenszenves nő. Neki is van egy titka: egy női kémhálózat ügynöke volt, az Alice-hálózaté. Eve lelepleződött, és meg kellett tapasztalnia a háború legkegyetlenebb oldalát. Először nem akar Charlienak segíteni, ám a fiatal lány egy férfi nevét említi, akit Eve egykor szeretett, és aki gyanúja szerint elárulta a németeknek. Vajon él még a férfi, és más asszonyok végzete is az ő lelkén szárad? Eve elhatározza, hogy kideríti a férfiról az igazat, ezért segítséget ajánl Charlie-nak. Így ketten vágnak neki Franciaországnak: Eve, hogy kiegyenlítse a számlát, Charlie pedig, hogy végre békére leljen.


A Maxim Könyvkiadót erősnek tartom a második világháborús történetek hazai megjelentetése terén. A Tengerbe veszett könnyek, a Rebecca nyomában, vagy épp a Túlélőnek születtünk (melyről hamarosan szintén olvashattok) lebilincselő, magával ragadó történetek, melyek a sötét történelmi korszak, a megmagyarázhatatlan fájdalmak, tönkrement emberi sorsok gyűrűjéből valahogy mégis megragadják és kiemelik a reménysugarat, az emberi összetartás erejét. Egészen egyértelmű volt, hogy az Alice hálózatával is meg kell ismerkednem.

Reese Witherspoon
Bár alapvetően egy második világháborús, történelmi kémregényre számítottam, melyben a női kémhálózatok és azok jelentősége kerül fókuszba – akárcsak a Fülemüle című regényben, hamar kikristályosodott, hogy ebben a történetben nem egészen csak erről lesz szó. A kötet elején megismerkedünk az előkelő családból származó Charlie St. Clairrel, aki állapotos hajadonként joggal pályázott a család szégyenfoltja címre. Tipikus történet: a család elpaterolja otthonról a fekete bárányt, aki megszökik – és itt jön a sablonoktól eltérő fordulat –, hogy Londonba utazva információkat szerezzen egy bizonyos Eve Gardinertől, aki utoljára találkozhatott Charlie hőn szertett unokatestvérével, Rose-zal. A két nő találkozása a legkevésbé sem idilli módon történik, a könyv adaptációjában pedig a fejemben rögtön megkezdődött a casting: Kathleen Turner és Melissa McCarthy már talonban is van Eve szerepére. Miközben Charlie-tól egyre több dolgot tudunk meg Rose-zal kapcsolatban, szép lassan kikristályosodik az első világháború női kémhálózatának története – Eve emlékein és történetén keresztül. A váltott elbeszélős cselekményfolyamot Quinn remekül építette fel, patikamérlegen kiszámítva, mikor kell váltogatnia az idősíkokat. Miközben feltárul Eve beszervezésének és feladatainak története, Charlie, Eve és a sofőrje, Finn végül útnak indul, hogy felgöngyölítsék Rose hollétét. A történet lezárásával, a Rose utáni nyomozás végkifejletével kapcsolatban talán nehezen tudom megfogalmazni a gondolataimat. Spoiler nélkül, valahol sajnáltam Rose-t, de azt hiszem, ez a megoldás térített igazán észhez: sok Rose és sok Charlie volt a világháborúban. Mindkettőben. A könyv lezárása viszont tényleg inkább egy filmjelenetre hajaz, remélem, a rendezők nem mennek el szó nélkül Quinn regénye mellett.

Eredeti borító
Terjedelem ide vagy oda, Quinn történetvezetése teljesen lekötött: a történelem és fikció hihetetlenül klassz elegyét alkotta meg, ami nem szűkölködik a történeti leírásokban, nyomozásban, a női sorsok prezentálásában, némi romantikában és szarkazmusban. A főszereplők közül Eve karaktere a legtitokzatosabb (hogy is ne lenne az) és a legösszetettebb. Rá, az ő történetére és titkaira voltam a legkíváncsibb, de nagyon szerettem Charlie és Finn egymásra találását, az egymás iránt érzett szerelem kibontakozását. Külön kiemelném a szerző bőséges jegyzetét a kötet epilógusában, ami igazán felteszi az egész történetre, a történeti részletességre és az elbeszélői zsenire a koronát. A Maxim egy újabb történelmi regény-remeket hozott el nekünk, melyben az „erős nő” sokféle arcát és szerepét megismerhetjük. Talán a fentiek mellett ez a kötet nagy kiválósága: hogy megmutatja, hogy mindenki kiveheti és ki is vette a részét az első és második világháború viszontagságaiban, akár a fronton, akár a hátországban. Ne feledkezzünk el a láthatatlan hősökről (csak azért, mert nők).

Blogturné Klub


A turné állomásai

07.02. - Olvasónapló
07.04. - Szembetűnő
07.06. - Kelly és Lupi olvas

Nyereményjáték

Mivel a regényben kémnőkről van szó, őket keressük a játékunkban is. Elvégre rengeteg filmben és tévésorozatban szerepeltek már. A feladat egyszerű: ismerjétek fel a fikciós kémnőket és írjátok be a nevüket (nem a színészét, nem a film címét, hanem a karakterét, akit játszottak) a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



A feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése