2016. február 18., csütörtök

F.G. Hagenbeck: Frida füveskönyve

A megunhatatlan és örök Frida Kahlóról olvastam ismét. A Libri Könyvkiadó 2012-ben két könyvet is kiadott a népszerű festőművésznőről, az egyikről már olvashattatok korábban itt, a blogon. Néhány hete egy akció keretében végre hozzájutottam a másik áhított kötethez, és nemrég sort is kerítettem rá. Rövidke bejegyzés az olvasottakról...

"Merj élni, meghalni bárki tud!"

F.G. Hagenbeck: Frida füveskönyve
Eredeti megjelenés: 2012.
Hazai megjelenés: 2012.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Igénylés leadható: ITT
Fordította: Kepes János
Téma, műfaj: életrajzi
Oldalszám: 346 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Frida Kahlo, a később világszerte ismert és rajongásig kedvelt festő tizenhét éves korában tragikus balesetet szenved. Magyar származású édesapja, indián dajkája és a lánytestvérei bármit megadnának az életéért, és Frida is vissza akar térni a túlvilágról kamasz szerelméhez. Végül a lány egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit, ahogyan az élete legfőbb eseményeihez kötődő többi ízt is, Frida egy kis fekete füzetbe jegyzi le…
Egy asszony féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban – Frida füveskönyve egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény a festő életéről és egy könyvről, amely elképesztő titkokat rejt.
Francisco Haghenbeck mexikói író a legkülönbözőbb műfajokban alkotott a forgatókönyvektől kezdve a képregényeken keresztül a politikai beszédekig. Frida Khalóról szóló regényét számos nyelvre lefordították és 2009-ben elnyerte az egyik legrangosabb latin-amerikai irodalmi díjat.


Frida alkotás közben
"Amikor ecsetjével a vászonra vitte a színek orgiáját, 
szeméből kiszáradt a könny, 
lelkében vigasztaló nyugalom támadt."


Nem vagyok műértő. A klasszikusokat, a számomra értékeseket - legyen az zene, festészet avagy szobrászat - az alapján fogadom kedvenceim közé, hogy sikerül-e valamiféle maradandó hatást tenniük rám. És rajongok azért az érzésért, mikor egy új dallam vagy kép megragadja a szívem, és behúzza magába. Ezek azok a momentumok, amiket az ember nem felejt el. Én legalábbis mindig emlékezni fogok például arra, ahogy a Munkácsy-trilógia előtt földbe gyökerezett a lábam. A világ legkisebb pontjának éreztem magam, és mégis megnyugtató volt ott állni, picit része lenni a csodának.
Frida és Diego Rivera
Aztán sosem fogom elfelejteni a Fridával való "találkozásom" sem - amire a róla készült film kapcsán került sor. S bár már korábban is hallottam a festőművészről, csak a film hatására olvastam és jártam utána, ki is volt Frida. Megragadtak a művei. Különösen egy. Csak néztem A repülő ágy című festményt. Annyira más volt. És annyira fájdalmas. És annyira őszinte. 

"Frida annyira beleszeretett Diegóba, 
ahogyan csak a nők tudják odaadni magukat azoknak a férfiaknak, 
akik kizárólag fájdalmat okoznak nekik."

...szóval, pár éve minden érdekel, ami Frida. Képek, információk, videók...Különös és fájdalmas életét F.G. Hagenbeck is górcső alá vette, és a Frida füveskönyve c. könyvben örökítette meg. A tények, a saját elképzelései és egy jó adag mexikói recept formájában. A Frida füveskönyve ugyanis nem hagyományos értelemben vett füveskönyv. Nem (csak) Frida magvas gondolatai, vagy épp szarkasztikus megjegyzései olvashatók a lapokon. Hanem egy történet. Frida története. És Frida receptjei.

"...ha időt lopsz a halálodtól, 
nyilván maga az élet vesz el tőled bizonyos dolgokat. 
Nem lehet csalni."

Frida
Ez a felfedezés picit csalódottá tett, bevallom. Bár a könyv terjedelméből sejthettem is volna, hogy valami hiba csúszhatott a gépezetbe. Mindezek ellenére szerettem olvasni a könyvet, szerettem Fridával tölteni az időt, a festővászon előtt, vagy épp a konyhában. A recepteket (a hozzávalók listájának végigfutása után) gyakran elhanyagoltam, avagy átugrottam, de azokat szorgalmasan végigolvastam, ahol nem tűnt lehetetlennek, hogy magam is elkészítsek egy-egy süteményt, italt. Mert akad benne néhány ilyen is. Ezeket szépen be is karikáztam, bár azóta is elkészítetlenek maradtak, azért nem adtam fel, hogy egyszer szakítok rá időt - természetesen, be is számolok majd a végeredményről...

"...ami egyeseknek csak egy sóhaj, másoknak hosszú regények sokasága. 
Mindenki elmondja a maga történetét, akár nyúlfarknyi, akár hosszadalmas."

A Frida füveskönyvének különlegessége tehát abban áll, hogy mindazok mellett, hogy a szerző megfogja kezünket, és végigvezet Frida Kahlo életének fontosabb állomásain, csatol egy receptes kitérőt is, mely adott esetben, látszólag nem is kapcsolódik szorosan Frida művészetéhez vagy személyiségéhez. Beleolvasva azonban a receptekhez tartozó történetekbe, a hozzájuk írt tanácsokba, valahogy mégis közelebb kerülhetünk a 20. századi mexikói hétköznapok, így pedig Frida világához is. Azt hiszem, a festő - és konyhaművészetek kedvelői gyűjteményének elmaradhatatlan példánya...:)

"Remélem, vidám lesz az út. 
Ezúttal nem térek vissza."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése