2015. szeptember 2., szerda

Alix Christie: Gutenberg tanítványa

Nyáron egy csodálatos, keménytáblás könyv jelent meg a General Press Kiadó gondozásában. Alix Christie: Gutenberg tanítványa már akkor felhívta magára a figyelmem, s most - a Kiadó jóvoltából - lehetőségem nyílt, hogy Nektek is bemutathassam a könyvnyomtatás történetének egy újfajta, érdekes nézőpontját.


Alix Christie: Gutenberg tanítványa
Eredeti megjelenés: 2014.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Tóth Bálint Péter
Téma, műfaj: történelmi
Oldalszám: 464 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
1450. Mainz. Peter Schöffernek ott kell hagynia a tudás fellegvárát, Párizst, hogy az apja hívására visszatérjen a szülői házba. Mindent felad, a nagyváros kínálta izgalmakat, a pezsgő egyetemi légkört és az álmát is, hogy írnok váljon belőle. Kereskedő apja ugyan a tudása miatt hívja haza, mégis inassá tenné megint, egy olyan műhelyben, ahol könyveket készítenek egy egészen új eljárással. A műhely Gutenbergé, a vad, szabályokra fittyet hányó, zseniális feltalálóé. Ő és Peter apja egyaránt hisz abban, hogy a találmány megrengetheti a világot, de a huszonéves fiatalember leginkább csak szabadulni akar a helyzetéből, amelyhez cseppet sem fűlik a foga. Aztán mégis, Gutenberg vonzó-taszító személyisége, a Peter keze alatt formálódó betűk, a kohó hője, az olvadó fém csordulása, a tinta szaga, a száradó oldalak látványa megváltoztat minden, amit a fiú eddig az életéről gondolt...Alix Christie regénye a Gutenberg-biblia történetét fogalmazza újra. Ugyanakkor - a világot megváltoztató találmány születésén túl - hiteles ás izgalmas képet nyújt az érseki átok sújtotta Mainz világától, titokról, árulásról, szerelem és hivatás harcáról, felnőtté válásról; lebilincselően, kifejezetten a betű és a könyvek szerelmeseinek.




"Valósággal elborította a világot a temérdek iromány 
a gombamód elszaporodó nyomdászműhelyek miatt."

Felkelek. Lebotorkálok a lépcsőn, kimegyek a postaládához, és beviszem az újságot. Közben kifő a kávém. Kávé mellett olvasok. Napközben rohanás. Előadásról szemináriumra, szemináriumról tanítani, a város egyik pontjából a másikba. Elmegyek egy könyvtárba, és megcsodálok egy 400 éves könyvet. Csak végigsimítok a borítóján, belelapozok, és elvarázsol. Pedig valószínűleg a nyelvet sem értem, melyen íródott. Aztán a nap végén egy tea vagy narancslé társaságában leemelek egy jó könyvet a polcról, és olvasok. Olvasok reggel, napközben és este. És igen, sokszor bele sem gondolok, hogy is kerültek a nyomtatott lapok elém. Hogy milyen csodálatos, hogy amikor elkezdem a Gutenberg tanítványa c. könyvet, a világon gyakorlatilag bárhol teheti ugyanezt egy másik ember. A korábbiakban picit bepillanthattam a könyvszerkesztés, lapszerkesztés- és kiadás világába. Most pedig abba, hogy hol és hogy is kezdődött ez az egész...

"Senki sem képes egymaga valami újat létrehozni. Egyedül Isten teremt."

Illusztráció 
A kötet elején az 1480-as években járunk, s a történelem méltatlan homályába veszett, az élete javát leélt emberrel, Peter Schöfferrel és saját visszaemlékezésével ismerkedhetünk meg. Lelki szemei előtt legördülnek a csaknem harminc évvel azelőtt történtek. Mikor történelmi tettet hajtott végre. Mikor az egész emberiségre hatással bíró technikát fejlesztett ki. Mikor senki sem őt dicsőítette, sokkal inkább mesterét. A könyvnyomtatás atyjaként nem őt könyvelték el, hanem Johannes Gutenberget. 

"Ezek szerint így készülnek a krónikák - akik az idő és a sors megmagyarázhatatlan összjátéka folytán talpon maradtak, elmesélik a történetet valakinek, aki nevet szerez magának?"

Azt hiszem, ha valaki szereti a 15. század történelmét, és egy picit - persze, nem a kor szakértőjeként, hanem mint lelkes olvasó - képben is van a korabeli viszonyokkal, a Gutenberg tanítványa élvezetes olvasmány lehet számára. Apró utalások, és konkrét történelmi események kifejtése is felbukkan a könyvben. Ne felejtsük el, az 1400-as évek közepén járunk, Amerika még felfedezésre vár, a török reális eséllyel fenyeget, és reneszánsz pápáknak sem vagyunk híján, a búcsúcédulák a keresleti oldal előkelő helyét foglalják el. Az egyház szerepe vitathatatlanul meghatározó, a kultúra fő támogatói, és a művészeti alkotások - legyen az a művészet bármely ága, ideértve az irodalmat is - elsődleges megrendelői. E tényezők szövik át a történetet, no és persze annak mindennapi világát. Mindezek természetes létezőként vannak jelen a kötetben, semmi történelmi felnagyítás - illetve, talán amennyit maga a regény megkövetel.

Könyvnyomtatás
"Ki tudná megítélni, hogy amit alkottak, javára vagy kárára lesz az emberiségnek? Egyedül Isten. Aki az ellenkezőjét állítja, úgy tesz, mintha ismerné a Teremtő gondolatait. De hát nem épp ezt tették azokban a szenvedélyes időkben, telve lelkesedéssel, pimaszsággal és ifjonti hévvel?"

S bár a cselekmény jó 500 évvel ezelőtt zajlik, a hétköznapok problémafelvetései igenis maiak. A család és karrier egyensúlya, munkahelyi küzdelem a mindennapi megélhetésért, az álmok megélése vagy azok feladása, a mérlegelés kötelessége, a társadalmi ranglétrán való minél magasabbra jutás kívánalma, a technikai újításoktól való félelem és fenntartások, vagy szimplán annak megfigyelése, hogy aratja le más az általunk elvégzett munka gyümölcsét...de vajon tényleg így van-e?

"Tudod, gyakran túlságosan is ragaszkodnak az emberek. 
Beléd kapaszkodnak, és megpróbálnak visszatartani."

Peter Schöffer kétségtelenül nem vonult be a történelemkönyvekbe - legalábbis korántsem vált olyan ismertté, mint Johannes Gutenberg, a könyvnyomtatás atyja. De az utószóból kiderül, hogy bár csendesen, nem kifejezetten világtörténelmi hírnévvel a háta mögött, továbbra is a könyvek, a könyvkészítés világában tevékenykedett. Ugyanakkor vitatkozhatunk azon, hogy a tanítvány nőhet-e mestere fölé, hogy valakinek joga van-e beleszőni tanítványa újítását saját találmányának sikerébe, saját hírnevének növelése érdekében...de mégis, mégis mindig ugyanoda lyukadunk ki: a Gutenberg tanítványa nagyon is mai, csak épp a szereplők cserélődtek ki. De csak egy kicsit. Ez volt az, ami számomra a leginkább tetszett a kötetben. Persze, a történet is egészen kiváló. Mégis, az hogy nyomon követhetjük, hogy felfedezhetjük egy csaknem fél évezredes történetben korunk nehézségeit és problémáit...engem igazán megkapó szerzői munkáról győzött meg.

Alix Christie
"Mindenki életében vannak pillanatok, amelyek kiemelkednek a többi közül, mint valami dombornyomás - pillanatok, amikor érezni Isten kezének érintését."

Alix Christie: Gutenberg tanítványa című regénye érdekes és szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató utazásra hív a 15. századi Európába. Abba az Európába, melynek gondolkodásmódját az egyház és a vallás határozza meg, ahol napjaink problémái is élnek; a világ működésének kusza, ám mégis pofonegyszerű hétköznapjaiba, ahol a nagy forgatag közepette szépen lassan kiforrja magát a könyvnyomtatás mestersége.

"Úgy válogasd meg az eszközeidet, hogy minden eshetőségre fel legyél készülve. 
Azután tüntess el magad után minden nyomot, és légy ördögi."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése