2016. augusztus 13., szombat

Radhika Sanghani: Csaj a köbön

Radhika Sanghani neve mindeddig ismeretlenül hangzott számomra. Virgin sorozatának második része után viszont mindez teljesen megváltozott. A műfaj nem igazán volt új, de valami egyediség mégis volt ebben a kötetben. Tényleg megérkezett volna az új Bridget Jones?


Radhika Sanghani: Csaj a köbön
Sorozat: Virgin (2)
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Greskovics Eszter
Téma, műfaj: felnőtt, chick lit
Oldalszám: 384 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
„A ​​szex néha annyira zűrös tud lenni, hogy az ember az ügyeleten köt ki.”
Ellie Kolstakis épphogy elvesztette a szüzességét (21 évesen!), máris elérkezettnek látja az időt, hogy a „kurvás korszakába” lépjen. Legjobb barátnőivel elhatározzák, hogy a netes randik sztárjai lesznek, és lehetőleg annyi pasival fekszenek le, amennyivel csak idejük engedi. Ellie gyakornokként robotol egy népszerű női magazinnál, fizetés és elismerés nélkül, így valósággal bepánikol, amikor főnöknője felkéri, írjon blogot sikertelen egyéjszakásairól. Így kerül olvasók százezrei elé az egyik srác leszállópályára nyírt fanszőrzete, a másik romantikus orrvérzése vagy a „hogyan kell kizuhanni a hatvankilencezésből” tanácsadó rovat. Akkor ez most siker vagy világraszóló blamázs? Ellie ekkor találkozik egy helyes „kivivel” (új-zélandi srác), akivel minden jól indul, egészen az ágyjelenetig. Vajon a valódi érzelmek negatívan hatnak az orgazmusra? Miért akarja a srác az egyéjszakás partnerét bemutatni a családjának? Vajon megbocsájtják-e a barátok Ellie árulását, és lesz-e valódi orgazmusa végre?Radhika Sanghani bevállalósan humoros első regénye, a Virgin világszerte sikert aratott. A 21 évesen még szűz Ellie viccesebben aggódik, mint Carrie Bradshaw, és szókimondóbb, mint Bridget Jones. A folytatásból kiderül, hogy a szüzesség elvesztése korántsem akkora para, mint a kötöttségek nélküli szex.

A méhecske nem a borító része 

Bridget Jones óta tudjuk, hogy a párkapcsolati szerencsétlenkedések igenis lehetnek humorosak. Mi több, minden okunk megvan az öniróniára, és hogy néha-néha nevessünk egy jót magunkon. Még akkor is, ha szörnyen kínos szituációkba és élethelyzetekbe keveredünk. Bridget után pedig itt van nekünk egy fiatalabb kiadás, Ellie! Radhika Sanghani nevét tessék megjegyezni, egy fiatalos, humoros hang a chick lit és az erotikus irodalom mezsgyéjén.

Hangulatfotó, @collection_emoi
Az első oldalakon nem sok jóra számítottam. Egy huszonéves egyedülálló, gyakornokként dolgozó londoni lány próbálja meggyőzni újdonsült lakótársait, hogy neki egymagának is jár akkora szoba, mint a többi, párkapcsolatban élő barátjának. Egyrészt elgondolkodtam, mert basszus az egyedülállókat tényleg sokszor veszik semmibe, de minimum lesajnálják. Ha fiatal azért, ha már nem, akkor meg azért. Még akkor is, hogy fogalmuk sincs az okokról. Ellie-t éppenséggel iszonyatosan zavarja a tény, hogy mindössze egyszer volt pasival, huszonévesen pedig ez minimum főbenjáró a mi kis világunkban. Tessék érezni az iróniát! Ja, és a gyakornokság! Gyakornoknak lenni szívás. Hiába teszed szívvel-lélekkel a dolgod, hiába kapod meg az olvasóktól a pozitív visszajelzést, ha főnöki dicséretet (vagy épp valamike honorálást) nem kapsz, akkor bizony elgondolkozol, hogy mit is érsz igazából a tanulmányaiddal. De vissza a fő csapásvonalhoz! Ellie - barátnői nyomására - regisztrál egy netes társkeresőn, hogy véget vessen a parlagon töltött időszaknak. Mindez pedig felforgatja a fiatal lány mindennapjait, amiből aztán rémesen kínos és humoros epizódok kerekednek. Villámtempóban elfelejtettem kezdeti fenntartásaimat a könyvvel kapcsolatban, sőt, igazából mindent elfelejtettem, mert teljesen lekötött ez a lökött csaj - vakrandistul, álompasistul. 

Hangulatfotó, @librikonyvkiado
"Sokat gondolkozom azon, hogy...
mit jelent nőnek és feministának lenni a huszonegyedik században. Komoly kihívás, hogy az emberek ne azt gondolják rólad, hogy szőrös leszbikus vagy."

Sanghani stílusa egyszerűen zseniális! A történetvezetés izgalmas, pörgős, életszerű. Az írónő képben van a kapunyitási pánikkal, a nem-tucat női sorsokkal. Ismeri és bemutatja, hogy nem csak kirakatéletek vannak, hogy nem minden alakul elsőre úgy, ahogy elterveztük, és hogy ezzel igazából semmi probléma nincs. A szerző nem rest betekintést engedni az őszinte, sallangmentes női csevegésekbe, a szexről való diskurzusba, és - az eddigi olvasmányaimmal ellentétben - az erotika nem kötelező körként, hanem mindenféle kényszerességet mellőzve természetes őszinteséggel bukkan fel. Nem titkolhatom, hogy a regény végén egy cseppet dühös voltam Ellie-re, aki képes volt ott hagyni az álompasit. Végül mégis elszállt a haragom, mert miért is ragadna le egy fiatal lány egy tökéletes kapcsolatban, ami épp annak nem okoz tökéletes boldogságot, akinek a legfontosabbnak kell lennie ebben az egészben: saját magának. Habkönnyű, őszinte, mókás! Izgatottan várom a folytatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése