2016. április 5., kedd

Hogyan mondjam el neked...?

Év elején jelent meg az Athenaeum gondozásában a Hogyan mondjam el neked...? párkapcsolati kibeszélőkönyv, ami - bár címe talán ezt is sugallhatja - nem az első lépések megtételéhez ad tanácsokat az olvasónak, hanem a sokadik lépések utáni bukkanók kikerüléséhez, avagy átugrásához. Miről is van szó pontosan?

Hogyan mondjam el neked...?
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés: 2016. január
Téma: párkapcsolat
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 96 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Ez a könyv a tiétek. Nem helyettetek oldja meg a problémáitokat, hanem veletek. Csak ti látjátok, hát legyetek őszinték benne!
Hisszük, hogy ki lehet mondani azt, ami a szívünket nyomja, és így máris egy lépéssel közelebb kerülünk a megoldáshoz. Segít, hogy ne legyenek elharapott félmondatok, félve elhallgatott és a szőnyeg alá söpört, ott tornyosodó sérelmek. Hogy vissza lehet találni oda, ami miatt egymásba szerettetek, csak annyi minden nehezíti meg azt a legnehezebb társasjátékot, amit úgy hívnak: kapcsolat.
Segít, hogy megfogalmazhassátok a gondolataitokat, és el is tudjátok mondani a társatoknak.
Hiszen szeretitek egymást, csak olyan sokszor szembesültök azzal, hogy a legnagyobb gond az: „Hogyan mondjam el neked…?!”


A tündérmesék, a regények vagy épp a szappanoperák menetrendszerűen zárulnak a "boldogan éltek, míg meg nem haltak..." - egyébként vitatható igazságtartalommal bíró - mondatocskával. A magánéleti megpróbáltatások ugyanis korántsem zárulnak le egy életre azzal, hogy megtaláltad a párod. Ha tényleg Őt találtad meg, ugye...és ez az utóbbi gondolatfoszlány talán még sosem kapott ennyire nagy hangsúlyt, mint napjainkban.

Ha elromlik, ha eltörik, ha kilyukad, ha megreped, ha megkarcolódik, ha nem indul, ha kinőtted, ha elsóztad, ha elakad, ha meguntad....folytathatnám a sort, a vége mindegyiknek ugyanaz: kidobod. Mert javítani drága, s még várni is kell. És az már nem olyan. Nincs időd. Új kell. És hibátlan. Most. Azonnal. Ami csak téged szolgál. Ami csak a tiéd. Nincs kompromisszum. Hogy mi ezzel a baj? Nos, a multik nyilván úgy gondolnák: semmi. Megveszed, kifizeted újra. Te megnyugszol, nekik haszon. Én úgy gondolom: nagyon is baj. Nem azért, mert nem foltozod be tizedjére is az ovis zoknidat, hanem azért, mert szépen lassan ez a felfogás válik elsődlegessé az emberi kapcsolataidban is. Ha nem tetszik, amit mond: tiltod, elfordulsz az utcán, rávágod az ajtót. Ha meguntad a párod, dobod. Ennyi. Ennyi?

A Hogyan mondjam el neked...? egy kis kapaszkodó. A mesék happy endje utáni időszakra, a hétköznapok szürkeségére, amikor nem tíz méterrel a föld felett járva, a világ legboldogabb embereként ébredsz fel reggel, hanem egyszerű halandóként, akit a napi stressz és problémák (is) érintenek. Amikor, bár az az ember fekszik melletted, akit szívből szeretsz, mégis néhány szokásával ki tudna kergetni a világból. Hogy a könyv a kapcsolat mely szakaszában tud számotokra segítséget nyújtani, azt nektek kell mérlegelnetek. Őszintén szólva, én abban hiszek, hogy az egymás (élete) iránti érdeklődés (amit eredendően magával kell hozzon az egymás iránt érzett szeretet, szerelem) és a folyamatos (őszinte) kommunikáció az, amire mindig lehet támaszkodni a problémákon való túllendüléshez. A bukkanókat kikerülni nehéz, és lényegében lehetetlen, de együtt megoldani és átvészelni őket, csak erősítheti a kapcsolatot...

...amit viszont mindenképp tudnod kell, mielőtt leemeled a polcról a könyvet, hogy ehhez a "játékhoz" is ketten kelletek. És mindkettőtök nyitottsága. Nyitottság az őszinteségre - és kevésbé a vérig sértődésre. E könyvecske végigvezet titeket a leggyakoribb párkapcsolati problémákon, röviden ismerteti azokat, majd helyet és lehetőséget biztosít számotokra, hogy kibeszéljétek és megoldjátok az egyes súrlódási pontokat. Nem kell mindkettőtöknek jelen lenni, üzenhettek egymásnak (a kék és rózsaszín könyvjelző, ami a könyvhöz jár szerintem zseniális ötlet). Ne feledjétek, hogy nem az a cél, hogy sértegessétek egymást. A könyv "helyes használatához" - a fentiek mellett - szükségeltetik egy jó adag önismeret és kompromisszumkészség. Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése