2019. január 13., vasárnap

Nicholas Sparks: Minden szívdobbanással

A General Press Kiadó gondozásában jelent meg Nicholas Sparks legújabb könyve, a Minden szívdobbanással. Hope és Tru szerelmi történetébe Sparks - most első ízben - saját magát is beleírta...tartsatok hát vele és a Blogturné Klub három bloggerével, hogy a fiatalon elszakadt szerelmeseket újra egymás mellett láthassuk. A turné végén tiétek lehet a kötet egy példánya is.

Nicholas Sparks: Minden szívdobbanással
General Press Kiadó, 2018, 320 oldal
Fordította: Pejkov Boján
Csillagérték: 8

A napokban az egyik könyves csoportban láttam egy képes idézetet arról, akkor tudod igazán, hogy egy szerzőt szeretsz, hogy - témától fülszövegtől függetlenül - azonnal el akarod olvasni a legújabb könyvét. Kissé közhelynek tartom, de tulajdonképpen van benne igazság. Számomra nagy élmény, hogy vannak olyan kortárs szerzők (és remélem, idén is csatlakoznak hozzájuk), akik esetében abszolút helytálló ez a megállapítás.  A tizenegyedik Sparks-könyvértékelőmet pötyögve talán elhiszitek, hogy az amerikai bestseller író is ilyen számomra. Holott talán minden kedvencem közül ő az egyetlen, aki gyakorlatilag a Szerelmünk lapjai óta ugyanazt a történetet írja újra és újra. Valahogy mégis mindig magával ragad az a lelkület és hangulat, ami a könyveiből – és egyébként magából a szerzőből is – árad. A Minden szívdobbanással mégis hagyott maga után bennem egy kis kettősséget.




"A sorssal nem tudunk szembeszállni. 
Becsüljük meg inkább a legszebb adományát, a szerelmet."

@szembetuno_blog
Sparks könyvei azon kevesek közé tartoznak, melyeket az előszó első betűjétől a zárszó utolsó betűjéig elolvasok. Talán erről már írtam korábban is, de valahogy annyira személyesnek és a történethez tartozónak érzem e sorait is, hogy ez hagyománnyá lett. Maga a regény egy külön bevezetéssel indul, melybe Sparks önmaga perspektíváját írja – egy ismerőse felhívja a Rokonlelkek nevű postaládára a figyelmét, s mint lelkes író, azonnal utánajár az abban talált titokzatos történetnek. Spoiler! Amennyire éreztem, hogy ez a nyomozás fiktív kerete a fő történetnek, annyira biztosan magam elé is képzeltem, ahogy ez a csupaszív és naiv ember valóban besegít egy építkezésen, hogy többet tudhasson meg a levelek íróiról. Spoiler vége! Sparks gondosan felvezeti, hogy nyomozása sikerrel zárult, ám a valós helyeket és személyeket a felismerhetetlenségig megváltoztatta. Így kanyarodunk vissza az 1990-es évekre, s ismerkedünk meg a zimbabwei születésű Trúval és az észak-karolinai Hope-pal. A harmincas éveikben járó fiatalok egyrészt egy Tru múltjával kapcsolatos titok, másrészt pedig Hope kutyájának, Scottie-nak a balesete révén találkoznak a tengerparton. Kettejük története egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik egynél több könyvet olvastak a szerzőtől. Játsszunk el a gondolattal, hogy a Szerelmünk lapjai Ellie-je Noah helyett inkább Lont választja, megspékelve néhány hiányos információval (mint Lon vezetékneve) és egy kontinensnyi távolsággal. Ezzel nagyjából össze is áll a Minden szívdobbanással képlete. Majdnem. Ha ironikusnak éreztétek volna ezt a kis gondolatmenetet, csak részben tegyétek – ugyanis én magam nagyon szeretem ezt a szerző történeteiben ezt a „mi lett volna ha…” játékot.

"Azt hiszem, sok ember fejében megfordult már a gondolat: mi lett volna, ha a szívemre hallgatok? Erre a kérdésre azonban soha nem kaphatunk választ. Az élet megannyi rövidebb élet sorozata, és mindegyik csupán egy napig tart. Minden megélt nap magával hozza a választási lehetőségeket és a következményeket, amelyek - ha egymás mellé kerülnek - azzá tesznek minket, akik vagyunk."

A Minden szívdobbanással esetében viszont kicsit azt éreztem, hogy Hope és Tru karaktere az eddigieknél is elnagyoltabb és sematikusabb, a történet pedig – mindamellett, hogy a sparksi hangulat működött – kissé jellegtelen maradt. Úgy érzem, hogy ezzel maga a szerző is tisztában volt, s ezért (is) vonta be a regény a regényben szálat a történetbe (persze lehet, hogy pont fordítva történt: és előbb volt meg a kreatív kerettörténet, s ehhez csatlakozott egy átlagos romantikus). Erre egyébként ki is tér a sztori feloldásában (A szerző megjegyzése), ami egyrészt szimpatikus volt, másrészt picit magyarázkodásként hatott.  Az sem sokat segített a történet szerethetőségén, hogy szokatlanul sok hiba csúszott a szövegbe (ez nyilván nem a szerzőt érinti), ami egészen meglepő volt számomra. Mindemellett az is tény, hogy a saját szál elbeszélése volt az igazi Sparks, tehát az a kerettörténet, amit az író a regény köré font. Ez adta meg végül számomra a kettősség mérlegének pozitív nyelvét, ami miatt azt mondhatom: nem ez a szerző igazi regénye (és nem kell azt mondanom, hogy a Minden szívdobbanással egyáltalán nem sikerült). Úgyhogy, maradt a kettősség. Bízom benne, hogy következő könyvében Sparks ismét nagyot dob majd. Én továbbra is nagyon szeretem a történeteit.


Blogturné Klub


A turné állomásai

01.13. - Szembetűnő
01.15. - Betonka szerint a világ...
01.17. - Nem félünk a könyvektől!


Nyereményjáték

A történet szerint Sparks egy tengerparti postaládában, a Rokonlelkeknél talál rá Hope és Tru történetére. Játékunkban híres-nevezetes és - természetesen - romantikus helyeket osztunk meg veletek. Feladatotok, hogy a képek alapján kitaláljátok, melyik magyar városban járunk :)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése