2018. december 21., péntek

Fredrik Backman: Életed üzlete

Az idei karácsonyi időszakra újabb kötettel bővül a hazai Backman-rajongók könyvespolca: az Életed üzlete által ráadásul olyan ünnepi történettel gazdagodhatunk, mely egyszerre csal az arcunkra mosolyt és könnyeket. Úgy érezzük, a szerző korábbi műveihez híven, ez is sok olvasó szívébe utat talál majd, így amennyiben szeretnétek Ti is részesei lenni a csodának, tartsatok velünk blogturnénk négy állomásán, s nyerjétek meg az Animus Kiadó által felajánlott egy ajándékpéldányt!

Fredrik Backman: Életed üzlete
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Animus Kiadó
Fordította: Bándi Eszter
Téma, műfaj: novella
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 88 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
„Azon az éjszakán, amikor ezt írtam, arra gondoltam, mi történik velünk, mikor családot alapítunk, és megszűnünk a legfontosabb személynek lenni a saját életünkben. Azon merengtem, mi lenne igazán önzetlen cselekedet. Mérlegeltem, kiért lennék kész meghalni, és kiért adnám oda az egész életemet. És hogy valójában mi is a kettő között a különbség.”


Ha továbbfűzhetem a bejegyzés bevezetőjét: én egyértelműen azok közé tartozom, akiknek utat talált szívéhez Fredrik Backman új kötete. Noha rögtön az elején muszáj leírnom azt is, hogy nem csak hogy a szerző, de maga a kiadó is ezzel a könyvvel debütál a Szembetűnőn. A Blogturné Klub néhány bloggerének lelkesedése hívta fel a szerzőre a figyelmem, s mivel szerettem volna magam meglepni egy rövid olvasmánnyal még karácsony előtt, így csatlakoztam a turnéhoz. Persze, arról fogalmam sem volt, hogy ilyen mély történet lapul a kis könyvecske kemény fedele mögött.

@szembetuno_blog
Az Előszó fellapozásakor azonnal egy igazán intim, nyitott légkör fogad, melyben a szerző elbeszéli a történet születésének hangulatát, körülményeit. Az egészet játszi könnyedséggel tárja elénk, mintha az, ami a következő oldalakon elénk tárul, egy pillanat műve lenne, egy könnyed jegyzet. Mindig is kedveltem az olyan embereket, akik úgy mutatják meg a saját zsenijüket, hogy úgy tűnik: ezt akár én is el tudom érni, meg tudom csinálni. A szó legnemesebb értelmében, nem az „erre bárki képes” üres valójában. Nincs benne kényszer, csak a művészet öröme és könnyedsége. S itt nem csupán írókra és költőkre gondolok, hanem bárkire, aki maradandót és értékeset alkot a maga területén. Mégis, volt ebben az egészben valami meghökkentő: mikor nem tudom megmagyarázni, miért is torpanok meg a befogadás előtt. A kötetben ez a hangulat tovább kísért még néhány oldalon keresztül.

@szembetuno_blog
Egy apa monológját, levelét olvassuk. Az elbeszélő korántsem eszményi férj vagy apa. Önző, ám sikeres ember, aki elhanyagolja szeretteit – különösen a fiát, aki hasztalan próbálkozik az apai szeretet elnyerésére. Ebben a környezetben nő fel, így kezd életet: az apjával való kapcsolata kimerül a megnemértettségben és az állandó vitákban. Egy betegség azonban mindent felülír az apa életében. A történetben ezt az utat járhatjuk be az elbeszélővel, miközben megismerkedünk a kórházban egy végstádiumos kislánnyal és a nyuszijával Szivel. A kislány, annak ellenére, hogy nem sokat tudunk meg róla, szinte azonnal a szívembe lopja magát. Egy visszaemlékezésben végigvesszük a férfi emlékeit egy szürke, kötött pulcsis nővel, aki az évek során mindig megjelent, mikor a férfi elveszített egy számára fontos embert. Ő nem a halál, ő csak feladatot teljesít – vajon lehet vele egyezkedni élet-halál kérdésében? Vajon van-e, lehet-e egy ilyen "intézőnek" kedvence? Oldalról oldalra haladva a történetben mindvégig kívülálló szemlélője voltam az eseményeknek. Nem olyan értelemben, hogy ne hatott volna rám a történet, vagy ne kötötte volna le a figyelmem. Konkrétan láttam magam a történetben, mint kívülálló megfigyelő. Az elbeszélő megfogott, berántott és – mondjuk, mint Patrick Swayze a Ghostban – „beleláttam” magam a kötet lapjaiba.

@szembetuno_blog
Az Életed üzlete egészen magával ragadott, mély nyomokat hagyott bennem, így – mint kiderült – a lehető legjobban választottam. Az elbeszélés gördülékeny, bensőséges hangulatú, s a történet mellett maga a kiadvány is nagyon igényes, a történethez igazodó, hangulatos illusztrációkkal. A szerző abszolút levett a lábamról és ezután is egészen biztosan szívesen fogok tőle olvasni. Backman könyve számomra tipikusan az az elbeszélés, amit egy decemberi estén, a karácsonyfa fényénél olvasok, egymagamban, s mikor a történet végére érek, hálával gondolok arra, hogy akiket szeretek, mellettem vannak - és én is mellettük lehetek. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

12.19. - Never Let Me Go
12.20. - Könyv és Más
12.21. - Szembetűnő
12.22. - Nem félünk a könyvektől!

Nyereményjáték

Az Életed üzlete apró terjedelme ellenére igen komoly és fontos üzeneteket rejt, így mostani nyereményjátékunk feladatát is ehhez igazítottuk. A turné minden állomása rejt egy szót, melynek fontos szerepe van a történetben – a Ti feladatotok az lenne, hogy találjátok meg a kiemelt betűket, majd azt a szót, melyet az összeolvasásukkor kaptok, írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése