2018. augusztus 26., vasárnap

Mary Ann Shaffer - Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

A Blogturné Klub egy igazán izgalmas kalandra hív mindenkit: öt állomásos turnénkon, augusztus 26-tól Guernsey-re csábítunk mindenkit, hogy mi is kicsit tagjai lehessünk az ottani könyvklubnak. Rendhagyó módon érdemes lesz az állomások közötti napokon is figyelni a turné résztvevőinek oldalát, ugyanis több extra tartalommal, érdekességgel is készülünk a történet kapcsán. Ismerd meg Julietet, Dawnsey-t és többieket - ne felejtsd el magaddal hozni a szíved és a lelked, ezen az utazáson szükséged lesz rá. És ha ügyesen kalandozol, a Park Könyvkiadó jóvoltából meg is nyerheted a könyvet!

Mary Ann Shaffer - Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Eredeti megjelenés: 2008.
Hazai megjelenés: 2018. (2010)
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Szántó Judit
Téma, műfaj: történelmi, romantikus, levélregény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 376 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
1946 januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.


Krumplihéjpite Irodalmi Társaság – már önmagában a cím is elegendő, hogy felhívja magára a figyelmem. Egy izgalmas cím már (majdnem) fél siker. S ott van persze a korszak, melyben a történet játszódik, meg a helyszín, melyről vajmi keveset hallottam egészen idáig. Mindez – no, és egy kellemes nyári este, befészkelve egy kis olvasózugba, lágy szellővel – pedig meg is alapozta a hangulatot Mary Ann Shaffer és Annie Barrows levélregényéhez.

Süti :D
@szembetuno_blog
Van az a könyv – függetlenül a címtől, szerzőtől és a fülszövegtől – aminek az első két oldalát elolvasva tudod: többet közöl annál, mint amit egy jó könyvtől elvárnál. A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság pedig pont ilyen volt számomra. A levélregény első levele, melyet egy neves írónő, történetünk főszereplője, Juliet Ashton vet papírra, azonnal kivívta őszinte ámulatomat. Humoros, kissé szarkasztikus, szórakoztató és női irodalmi utalásokban gazdag, mi kell még? Elolvadtam. A levelek persze itt nem állnak meg. A világháború idején szórakoztató cikkeivel hírnevet szerző Ashton – aki egyébként egy Anne Brontë-életrajzot is jegyez – új írói hangját keresi. Mindeközben pedig egy szép napon levelet kap a Csatorna-szigeteken élő Dawsey Adamstől, aki a guernsey-i Krumplihéjpite Irodalmi Társaság tagja. A levelek egyre gyakrabban jönnek-mennek a sziget és London között, s mind több tagot ismerhetünk meg a világháború idején alakult kis társaságból, színesebbnél színesebb karakterek jelennek meg, s Juliettel együtt én is egyre inkább vágytam rá, hogy személyesen is találkozhassam velük. Természetesen, a nagy utazás nem is marad el. A történet végkimenetele, az egyes cselekményszálak egyaránt kiszámíthatóak, egészen az első fejezetektől kezdve. Ez általában kevésbé szokott zavarni mindaddig, míg az elbeszélő – jelen esetben: elbeszélők – fenn tudják tartani a figyelmem, és érdekel a célig vezető út. Ez ebben az esetben szinte maradéktalanul megvalósult, hiszen a fősodor – Juliet és Dawsey kapcsolatának alakulása – mellett újabb és újabb kis gubancok, titkok és történelmi elbeszélések bukkannak fel a történetben.

Süti :)
@szembetuno_blog
Nagyon kedveltem a szerzők által alkotott sokféle karaktert, akikkel egy lakóközösségben általában a való életben is találkozhatunk: a segítőkész, az érdeklődő, a szerény, a tisztességes, a pletykás, a kukacoskodó, a rosszindulatú – mindenki megjelenik, akiktől az élet színes, és akik miatt a kissé szürreális történetszálak mégis élnek a regényben. Emellett azt gondolom, hogy a levélregény formájával is nagyon klasszul játszanak az elbeszélők. Nincsenek felesleges visszautalgatások és bárgyú ismételgetések, ezek nélkül is könnyen követhető, hogy ki, miért és milyen tudás, élmény birtokában veti papírra gondolatait. Ezek mellett pedig természetesen ott van a történeti korszak, ami külön színezetet ad a cselekménynek: a háború utáni felocsúdás és építkezés, ami a nagyvilágban, Londonban és a szigeten – no és persze a szereplőkben magukban is lezajlik. Ugyanakkor, ami igazán magával ragadott, az a báj, ami az egész könyvet átszövi. A történelmi helyzet ellenére mégis valami hihetetlen nyugalom és idill lengi körbe a sorokat. A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság (egyelőre) talán nem nyűgözött le annyira, mint ahogy az első levélből sejtettem, ugyanakkor könnyed humora és romantikája tökéletes kikapcsolódást és olvasói élményt nyújtott számomra – és persze, meghozta a kedvem az adaptációhoz is. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

08.26 - Szembetűnő
08.28 - Könyvvilág
08.30 - KönyvParfé
09.01 - Dreamworld

Nyereményjáték

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság elragadó levélregény, így arra gondoltunk, mostani játékunkat ennek a regényformának szenteljük. Minden állomáson találtok egy kis leírást egy levélregényről. A feladat egyszerű: találjátok ki, mi a címük, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
A Gyűrűk ura szerzője kicsit személyesebb alkotása valódi varázslat, egyenesen a hétköznapokból és a gyermeki fantáziából. Valahol Északon igazi titok rejlik, de egy író gyerekeinek bizony nagyon is valóságossá váltak - hála a leveleknek.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése