2018. augusztus 9., csütörtök

Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak

A Kossuth Kiadó elhozta nekünk, a Blogturné Klub pedig bemutatja, milyen a kőgazdag ázsiaiak élete...három állomásos blogturné indul Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak trilógiájának első részével. Tartsatok velünk, ismerkedjetek meg a történettel - és nyereményjátékunkban a Kiadó további újdonságaival, s persze a könyvnyeremény sem marad el. A kiadó jóvoltából két kötetet sorsolunk ki a turné végén.

Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak
Sorozat: Kőgazdag ázsiaiak (1)
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Kossuth Kiadó
Fordította: Németh Dorottya
Téma, műfaj: társadalom, regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 432 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Amikor Rachel Csu, a fiatal, intelligens New York-i egyetemi tanár beleegyezik, hogy a nyarat Szingapúrban töltse barátjával, a szintén egyetemi tanár Nicholas Younggal, egy szerény, békés családi fészket képzel el, ahol azzal a férfival töltheti majd az idejét, akihez egyszer talán férjhez megy. Úgy tervezik, kipihenik a munka fáradalmait, és egyben hivatalosak Nick gyerekkori barátja, Colin Khoo és a gyönyörű Araminta Lee világraszóló esküvőjére is. A lány nem is sejti, hogy Nick otthona történetesen egy palota, hogy többet ül majd magánrepülőgépen, mint autóban, és hogy a legfurcsább, legőrültebb, leggazdagabb emberek fogadják, akikkel életében addig találkozott. Szatirikus, eredeti humorral átszőtt portré, letehetetlen olvasmány elképesztő gazdagságról és fényűzésről. A Kőgazdag ázsiaiak trilógia bepillantást enged az ázsiai sznob nagyvilági körök életébe, lenyűgöző módon ábrázolja a régi és az újgazdagok közötti ellentéteket, a családi kötelékeket és az ezzel járó – gyakran kínos – kötelezettségeket.

A Kőgazdag ázsiaiak idei olvasmánylistára vétele nem volt teljesen egyértelmű számomra, elég sokat morfondíroztam, hogy tényleg érdekel-e engem ez a sztori. Ráadásul, mivel trilógiáról van szó, rögtön benne volt a rizikó, hogy 1) tetszeni fog, és mindenképpen meg akarom ismerni a többi részét is, 2) nem fog tetszeni, viszont felhúzom magam rajta, és nem fogom kibírni, hogy kihagyjam a folytatást. Végül a kíváncsiság győzedelmeskedett.

Jelenet az adaptációból
A kötetet fellapozva ráadásul csaknem sokkot kaptam az elém táruló családfától, amit mindjárt tudtam: esélytelen memorizálni. Ezt követte egy visszatekintő fejezet, melyben rakoncátlan szingapúriak érkeznek egy roppant elegáns londoni hotelbe, ahol – viselkedésükhöz mérten – a szállodaigazgató nem kívánja őket fogadni. (spoiler) Mire a feldühödött vendégcsalád fogja magát, megveszi a szállodát – és kirúgja az igazgatót. (spoiler vége) S itt máris felhúztam magam. Miért érnél többet csak azért, mert kőgazdag vagy?! Így kezdődött tehát Kevin Kwan trilógiakezdő könyve és jómagam kapcsolata, mely a következő párszáz oldalon nagyjából hasonló mederben csordogált tovább. Nem, ez most igazán igazságtalan volt részemről, hiszen Nick és Rachel központi szerepe nagyon jól oldotta a feszültséget. S egyben persze generált is egy hatalmasat, hiszen a pár szingapúri látogatásával kényes és kellemetlen szituációk következtek be kapcsolatukban. Kezdjük rögtön azzal, hogy Rachelnek fogalma sem volt róla, Nick hatalmas vagyon örököse, s családja nem csupán kőgazdag, de elég konzervatív ahhoz, hogy társadalmi rangjuknak és hagyományaiknak megfelelően irányítgassák és befolyásolják a fiatal nemzedéket. Ellenvetésnek helye nincs!

Gemma Chan alakítja Astridet
A kedvenc karakterem egyértelműen Rachel volt, aki az elejétől kezdve láthatóan szorongott attól a világtól, amibe került. Ez már önmagában sem volt alapok nélküli (lásd fentebb), de köszönhetően a szingapúri elit rétegnek, akik folyamatosan táplálták benne a „nem vagy közénk való” kisördögöt, ez folyamatosan a cselekményben lüktetett. Rachel nem igazán hősnő-karakter, viszont általa az elbeszélő érzékletesen járta körbe, milyen érzés is az, ha valahol inkább megtűrt vagy, mint szívesen látott. Ez részben független a történettől és a társadalmi rétegtől. Illetve Rachel volt az a karakter is, akinek a szemüvegén keresztül szemlélhettük az egyes epizódokban az ázsiai elit életét, vele együtt ismerhettük meg és csodálkozhattunk rá a szingapúri tradíciókra. A másik kedvencem pedig szintén egy női szereplő, Astrid volt. Nem akarom túlspoilerezni az ő történetét. Részben a kitartott anya jellemvonásait viseli (ami persze abszurd, tekintve, hogy milyen körökhöz tartozik), akinek férje sokat van távol a családtól „üzleti ügyben”, s innen persze már sejthetitek a bonyodalmat.

Michelle Yeoh alakítja Eleanort
Ha a bevezetőben ismertetett opciók közül kell választanom, a másodikra mondanék igent. A regény cselekményén gyakran felhúztam a szemöldököm, ez elsősorban a számomra ismeretlen kultúrán és a kötetben megismert szereplők többsége által közvetített pénzhegyek tetejéről való világlátáson alapult. Meg persze Nick anyja, Eleanor karakterén. Egy sznob történetre számítottam, ez végül többé-kevésbé teljesült is. Néhányan persze „való életet” leheltek a sorok közé, ami picit felpezsdítette a sztorit és vidám perceket is okozott.  A történet néhol görbe tükröt mutat, és bár Kwan stílusa olykor roppant terjengős és vontatott – pontos társadalomábrázolást és társadalomkritikát ad közre. A Kőgazdag ázsiaiak egy olyan világba kalauzolt, ami több szempontból is ismeretlen előttem. Ráadásul ez a kalandozás egy olyan szerző vezetésében történt, aki némileg (vagy teljes egészében?) belelátott ebbe a miliőbe. Izgalmas és elgondolkodtató utazás volt, bosszantóan figyelemfelkeltő függővéggel :) 

Nézzétek meg a könyv adaptációjának előzetesét:


Blogturné Klub


A turné állomásai

08.09. - Szembetűnő
08.11. - Olvasónapló
08.13. - Betonka szerint a világ…

Nyereményjáték

A Blogturné Klub és a Kossuth Kiadó új együttműködése nyomán nyereményjátékunkban szeretnénk néhány további újdonságot bemutatni a Kossuth Kiadói Csoport friss megjelenései közül. Minden állomáson találtok egy-egy rövid fülszöveg-részletet. A feladatotok, hogy a Kossuth Kiadó weboldalán (www.kossuth.hu) megtaláljátok melyik könyvből származik az idézet, a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a könyv szerzőjét és címét. Jó könyvvadászatot!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
„Ez a könyv az életem azon eseményeiről szól, amelyekről a nyilvánosság előtt eddig még nem beszéltem. Nem eredményekről és versenyekről mesélek, hanem a gyerekkoromról, küzdelmeimről, kétségeimről és reményeimről. Az emberekről, akikkel találkoztam, és akik közül sokat szerettem, míg néhányukat kifejezetten nem.”
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése