2018. január 15., hétfő

Könyv és ecset: Vladimir Volegov

Egy 2016-os hamvába halt kezdeményezés 2018 elején új életre kelt. Korábbi terveim szerint a Szembetűnő Facebook oldalán heti rendszerességgel osztottam volna meg olyan festészeti alkotásokat, melyek témája az olvasással, könyvekkel kapcsolatos. Viszonylag gyorsan feladtam a rovat gyakorlati megvalósítását, mert bár a neve már akkor is adott volt, a koncepció kidolgozatlan maradt, így az olvasói visszajelzések se voltak annyira erősek. 2018-ban viszont gondoltam egyet, és felvetettem az oldalon a rovat folytatását. Ledöbbentem a visszajelzésektől, lelkesedésemben pedig azzal a lendülettel el is kezdtem a témába illő festmények keresgélését - egyáltalán nem volt nehéz dolgom. 

Alkotás közben (youtube)

Eredetileg nem napi szintű posztolásra gondoltam, és még csak nem is tematikus hetekre. Ez az első olyan igazi rovat a Szembetűnő történetében, amit az olvasókkal együtt alakítottunk ki. Terveim szerint 2018. január 8-tól 2019. január 9-ig minden nap felbukkan a Könyv és ecset az oldalon, hol tematikus hetekkel, hol random alkotások formájában; hol csatlakozik a héthez egy összegző blogbejegyzés, hol nem. Az első hetet magunk mögött hagyva mindenképp szükség volt egy ilyenre. A hét alkotója Vladimir Volegov volt. Lássuk a hét összegzését, a megosztott festmények népszerűségi listájával és néhány információval a festőről!

Vladimir Volegov 

Vladimir Volegov
Vladimir Volegov 1957. december 19-én született Khabarovskban. Két éves korában anyja elhagyta apját, s Sverdloskba költözött a fiával - ezután is gyakran váltották a lakhelyüket. Anyja orvosnak szánta, de ő ragaszkodott a festéshez, melyhez tehetsége már korán megmutatkozott. Tizennégy évesen már festett, a művészeti tanulmányai során pedig megismerkedett a klasszikusokkal. A művészeti kiteljesedés lehetősége miatt 1988-ban Moszkvába költözött, ahol először portréfestésből tartotta el magát. Ebben az időszakban került közelebbi kapcsolatba zenei -és könyvkiadókkal, valamint reklámcégekkel, melyek szívesen alkalmazták őt. A technológiai fejlődéssel lépést tartva, Volegov megtanulta a számítógépes festést is, s folyóiratok, plakátok, szóróanyagok tervezését is vállalta. 1990 és 2000 rengeteg megbízást kapott szóróanyagok, reklámok és borítók tervezésére. 2000-től ugyanakkor egyre több utat tett Nyugat-Európába (Barcelona, Berlin, Bécs) és utcai portrékat festett.  


1992-ben Olaszországban megismerkedett Giovanni Boldini reprodukcióival, melyek hatást gyakoroltak további művészetére, s további inspirációt jelentett számára az impresszionista festészet, mellyel szintén európai utazásai során ismerkedett meg.


2000-ben létrehozott egy weboldalt, ahol addigi művészeti alkotásait gyűjtötte össze. Ennek kapcsán talált rá művészeti menedzsere, s kötött 2004-ben hosszútávú szerződést a Soho Editionsszel New Yorkban.


A 2004 utáni alkotásaiban a romantikus realizmus stílusjegyei játszanak kiemelkedő szerepet.


Volegov és felesége, Ekaterine 2006-ban Spanyolországba költözött, s még ugyanebben az évben megszületett első közös gyermekük, Anton. Egy évvel később Volegov együttműködésbe kezdett a francia Galeries Bartoux-val és több művészeti galériával, például Svédországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban.


2011-ben egy 3D-s projekten dolgozva merült fel Volgovban a 3D babák ötlete, melyet a gyakorlati megvalósítás, egy weboldal létrehozása és több európai kiállítás követett, melyen mind festményei, mind pedig a babák nagy népszerűségnek örvendtek.


Magánmegrendelései mellett nagy hangsúlyt fektetett a művészi kiteljesülésre is. Festményeinek fő témája a nők és gyermekek ábrázolása. Emellett rögzítette is az alkotás folyamatát, s képeihez zenét is komponál.

A Könyv és ecset első hetén tehát azonnal egy rendkívül színes művész alkotásaival ismerkedhettünk meg, ajánlom további szemezgetésre a festő hivatalos weboldalát: www.volegov.com. A bejegyzéseben szereplő életrajzi-művészeti információk ugyanezen weboldal biójából származnak, az itt található szöveg a hivatalos biográfia rövid tartalmi kivonata. A festmények szintén az alkotó weblapjáról, illetve a pinterestről származnak.

2 megjegyzés: