2017. december 18., hétfő

Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyve, a nagysikerű A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere csizmát ragadott, hogy előkerítse Ameliát, az egyetlen embert, aki még hisz, mielőtt veszélybe kerülhetne az ünnep. Hisz tudjátok, remény nélkül nem léteznének csodák.

Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak (2)
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2017. ősz
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Chris Maud
Téma, műfaj: karácsonyi mese
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 340 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv. Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát. Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…


A jó karácsonyi mesékből sosem elég alapon esett a választásom Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt című könyvére, viszont az csak a kötet fellapozásakor tudatosult bennem, hogy bizony egy mesesorozat második részének kellős közepébe csöppenve nem is biztos, hogy olyan jól döntöttem és egyszerű dolgom lesz…szerencsére, a félelmek nem mindig igazolódnak be.

Eredeti borító
A 19. század Angliájában Amelia azon gyerekek közé tartozik, akik remélnek, és hisznek a csodában. Abban a megmagyarázhatatlan jelenségben, ami az egyre sötétedő fellegek közül elő tudja csalogatni a napot; abban a megmagyarázhatatlan erőben, ami az ő beteg anyukáját is meg tudja gyógyítani. Ebben a reményben ragad tollat a kislány, hogy karácsonyi kívánságait papírra vesse – az apróságok után olyan dolgot kér, ami a világot jelenti számára: hogy az anyukája újra egészséges legyen. A reményekkel teli kis szobától messze azonban veszélybe kerül minden, ami a gyerekekben még élteti a csodába vetett hitet: Karácsony apó karácsonyi előkészületei megakadnak, Koboldfalvát trollok támadják meg, s a Szenteste rideg kegyetlenséggel éri a világ gyermekeit. Amelia elveszti édesanyját, a karácsony pedig már a félelmetes és barátságtalan dologház falai között éri. Egy évvel később az elbeszélő kézen fogja Karácsony apót, hogy a reménymutatót a nulla közeli állapotról ismét feljebb tornássza. Ehhez azonban Karácsony apónak meg kell találnia az egyetlen kislányt, aki segíthet neki ebben.

Karácsony apóval útra kelhetünk hát, hogy nyomára bukkanjunk Ameliának, közben pedig olyan ismert szereplőkkel is találkozhatunk, mint Viktória királynő és Charles Dickens. Matt Haig lendületes meséje nem hagyja tétlenkedni a fantáziát, melyhez érzékletes segítséget és plusz élvezeti értéket adnak Chris Mould klassz illusztrációi. A Lány, aki megmenti a karácsonyt elrepített az egyik kedvenc történelmi korszakomba, s mindezt megfűszerezte a karácsony és remény varázsával. Ami bennem hiányérzetet keltett, hogy a szereplőket azért kedveltem vagy nem kedveltem, mert „kedvelnem/utálnom kellett” őket, picit keveset kaptam a személyiségükből. Mindez egyébként adódhat abból is, amit a bejegyzés elején is említettem: nem olvastam az első részt, Karácsony apó történetének alapját. Ennek kapcsán tudatosult bennem, hogy mennyire hiányzik A fiú, akit Karácsonynak hívnak ismerete, sokáig ugyanis úgy éreztem, önálló meseként is megállja a helyet a történet – voltak visszautalások, melyek világosak voltak, s azt hittem, nem is jelentenek többet korábbi visszaemlékezéseknél. De ez nem így van. A lány, aki megmenti a karácsonyt szuper esti olvasmány, akár felolvasásra, akár önálló olvasmányként, de érzésem szerint, szükséges hozzá A fiú, akit karácsonynak hívnak is. Az én kíváncsiságomat a második rész legalábbis mindenképp felkeltette, hogy megismerjem az előzményeket is

Blogturné Klub


A turné állomásai

12.17. - Olvasónapló
12.18. - Szembetűnő
12.19. - Könyvvilág
12.20. - Zakkant olvas
12.21. - Deszy könyvajánlója
12.22. - KönyvParfé
12.23. - Dreamworld

Nyereményjáték

Tudjátok, mi kell a csodához? Remény. Remény nélkül nem lennének csodák - karácsony sem. Azzal, hogy Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, az egyetlen embert, aki hisz, komoly veszélybe kerül az ünnep. Így hát mostani játékunk során az összekevert betűket helyes sorrendbe rakva (néha két szót vagy nevet kell kapnotok) megkapjátok, mi mindenhez kell remény, hogy megvalósulhasson ez a csodás ünnep.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

toptuny

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése