2017. június 2., péntek

Váróterem - 2017. Könyvhét

Micsoda könyvek! Olyannyira bajban vagyok a júniusi megjelenések összeválogatásával, hogy úgy döntöttem ebben a hónapban két Váróteremmel is jelentkezem. Az első a Könyvheti különkiadás, ahol a nyár első, legígéretesebb és legvárósabb köteteit igyekeztem összeválogatni. A Könyvhétre szááámtalan jobbnál jobb könyvvel készülnek a kiadók. Érkezik például Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei sorozatának három és feledik része (ezt várom a legjobban), Nyáry Krisztián angol nyelvű kiadvánnyal is jelentkezik a Corvina gondozásában, a Maximnál pedig könnyed nyári olvasmányra is bukkanhatunk. De nem is sorolgatom tovább, nézzétek meg, miket gyűjtögettem össze (sanszos, hogy a Könyvhéten ennél nagyobb csábításoknak is ki leszek téve, de erős vagyok - most még). 

Kép: Winslow Homer

Athenaeum

Pataki Éva: Még egy nő
Várható megjelenés: június 5.
Terjedelem: 304 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Szerelem, szeretet, hűség. Féltékenység és csalárdság, ami krimibe hajló zaklatásban tetőzik. Belezuhanni egy érzelmi szakadékba - aztán kimászni belőle, ha tudunk... Lehet-e nyugvópont a nemek presztízsharcában? Mitől válnak a könyvben sziporkázóan elevenné, egyedivé az ezerszer és ezerféleképpen megírt élethelyzetek, hétköznapi kapcsolattörténetek? Talán attól, hogy a tartós szerelmek, a házasságok rutinja és a futó kalandok pezsdítő elevensége, olykor csak apró csípésként fel-felviszkető hólyagocskái között ott rejlik benne mindaz, ami egy férfi és egy nő között megtörténhet, ha egymásba gabalyodnak. És ezt üdén ellenpontozzák a barátnők: néha erkölcsprédikációba hajló, óvó intelmeik, máskor helyeslő szurkolásuk végigkíséri a "hősnő" szerelmi bonyodalmait, miközben maguk is küzdenek saját démonaikkal. Nagyon őszinte beszéd egy mélyen megélt női világról - gördülékeny, szelíd humorú, érzékeny, szomorkásan is vidám. Nem lehet véletlen, hogy Pataki Éva az Athenaeum Kiadó legnépszerűbb, legolvasottabb szerzőinek egyike. Első könyvének átdolgozott, felújított kiadása igazi meglepetés az olvasóknak, mert semmit nem avult az idők folyamán, sőt...

Hatala Csenge: Requiem
Várható megjelenés: június 6.
Terjedelem: 200 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
A népszerű kultúrdetektív újra akcióban! Volt egy fiú... akinek emlékére a Karthago együttes 1981-ben megírta a Requiem című slágerét. A dal országos és nemzetközi sikereket aratott, a mai napig több ezer ember énekli a koncerteken, ihletőjére mégis nagyon kevesen emlékeznek. Ki volt a székesfehérvári koncerten elhunyt fiú? Vajon mi történhetett vele azon a sokat emlegetett, februári estén, és miért nem mesélte el még senki a történetét? Hatala Csenge Requiem című nyomozási naplójában többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Csenge további izgalmas dilemmák nyomába ered: Kitiltották-e a Karthago zenekart Fejér megyéből a koncerten történt, tragikus esemény miatt? Kik azok a csövesek? Mi a közös a Technokol Rapidban és a Parkánban? Hogy született meg a Requiem című, híres dal, és milyen fogadtatása volt, amikor először játszották? Hatala Csenge a valós eseményeken alapuló történetek megszállottja. Első könyvében, a Hírzárlat című dokumentarista regényben az 1973-as balassagyarmati túszdráma eseményeit és utóéletét dolgozta fel. A kötet 2015-ben jelent meg az Athenaeum Kiadónál.

General Press Kiadó

Debbie Macomber: Édes holnap
Várható megjelenés: június 6.
Terjedelem: 424 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
A Rózsakikötő Panzió tulajdonosa, Jo Marie nem találja a helyét a festői Pudget-öbölbeli kisvárosban, amióta Mark Taylor szerelmet vallott neki. A férfi szereti őt, mégis elhagyja, a vallomás után pár héttel meg is hirdeti a házát, és örökre köddé válik. Legalábbis úgy tűnik. Mert később egy telefonhívás, egy rejtélyes képeslap megmagyarázza Mark hirtelen távozását, és új reményekkel kecsegteti Jo Marie-t. De vajon bízhat-e az ígéretekben, vajon kiteheti-e a szívét megint annak, hogy egy olyan férfira várjon, aki talán sosem tér vissza hozzá? Miközben Jo Marie az érzelmei között próbál rendet tenni, egy összetört szívű nő érkezik Cédrusligetbe, aki nem pusztán egy hétvégét vagy egy pihentető hetet töltene a panzióban, hanem hosszú távra bérel szobát. Emily Gaffney itt kezdene új életet, lemondva egykori ábrándjairól, bízva abban, hogy számára a Rózsakikötő Panzió lehet a megfelelő hely: itt erőre kaphat. Egy váratlan találkozás azonban összezavarja, a megtalált nyugalmát szétzilálja, és talán arra sarkallja, hogy mégis higgyen az álmaiban és a feltétel nélküli szeretet erejében. A sztárszerző (A szív titkai, Rózsalugas, Szerelmes sorok, Hétköznapi csodák) újabb regényében két nő küzdelmét kísérhetjük nyomon, ahogy magukért, az álmaikért, a szerelemért harcolnak.

Corvina

Nyáry Krisztián: Eminent Hungarians
Várható megjelenés: június 7.
Terjedelem: 356 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
"Nyáry Krisztián magyar hősöket bemutató új könyve a ma emberének alapvető olvasmánya kellene, hogy legyen. Magyarországon remélhetőleg születőben van egy olyan új generáció, amelynek tagjai, ha kell, felemelik szavukat az igazságtalanság ellen, akik együttérzéssel és törődéssel fordulnak mások felé, észszerűen és hatékonyan lépnek fel az emberségességért - annak minden formájáért. Hétköznapi polgárok, akik rendkívüli hőstetteikkel hétköznapi hősökké válnak. E lebilincselő könyv hősei különböző korokban éltek, különböző háttérrel rendelkeztek, mégis közös bennük, hogy életük várhatóan hatással lesz a magyarokra: fiatalokra és idősekre, nőkre és férfiakra egyaránt." Philip Zimbardo

Maxim Könyvkiadó

Jenna Evans Welch: Love & Gelato - Firenzei nyár
Fordította: Vincze Judit Andrea
Várható megjelenés: június 14.
Terjedelem: 320 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Lina nemrég veszítette el édesanyját, akinek utolsó kívánsága az volt, hogy lánya keresse fel édesapját, akivel Lina eddig még soha nem találkozott. A lány fájdalommal és haraggal érkezik Olaszországba, és nem vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet. Még Firenze napsütötte, varázslatos tájai, virággal teli utcái, meghitt hangulatú kávézói és gyönyörű műalkotásai sem derítik jobb kedvre. Aztán a kezébe kerül egy napló, amit édesanyja az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodálatos világ, amely titkos románccal, lenyűgöző látnivalókkal és kis pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. Ren, Lina újdonsült barátja mindent elkövet, hogy támogassa a lányt. Így nem csoda, hogy Lina menthetetlenül beleszeret. Valaki egyszer régen azt mondta Linának, hogy az emberek a szerelem és a fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.

Könyvmolyképző Kiadó

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Várható megjelenés: június 8.
Terjedelem: 96 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
1900. december 10., este. A Keleti indóházból útra kel az 502-es Budapest–Predeal–Bukarest vonalon közlekedő éjszakai járat, hálókocsijában a híres magánzó detektív, Ambrózy báró tanítványával, Hangay Mili kisasszonnyal, akit szigorú mestere épp száműzetésre ítélt a székesfővárosból. A fényűző, első osztályú kocsikban csupa előkelő, jómódú, kiváló modorú hölgy és úr utazik, akik legrémesebb álmaikban sem gondolnák, hogy mire megérkeznek, az egész Monarchiában csak úgy emlegetik majd az 502-es járatot, mint „a fagyos éjszakában száguldó véres szerelvényt”. Az új Ambrózy-történet az Ármány és kézfogó című regény idejében játszódik, és Hangay Mili kisasszony első önállóan felderített bűnügyét meséli el.

Böszörményi Gyula: Mindörökké várni
Várható megjelenés: június 9.
Terjedelem: 304 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Ha azt hiszed, hogy nem a tiéd, akkor is…„A magány, amit érzett, szavakkal leírhatatlan volt. Szerencsére nem is kívánta tőle senki, hogy megfogalmazza a kínt, ami egészen apróra préselte a lényét. Ült az ezüstös csillogású, fagyba dermedt metánhullám peremén és a fekete eget bámulta.” Böszörményi Gyuláról, a mára klasszikussá vált Gergő és az álomfogók, valamint a kirobbanóan sikeres Ambrózy báró esetei és sok más népszerű regény szerzőjéről kevesen tudják, hogy a science fiction nagy kedvelője és művelője. A szerző 2016-ban az Isȧ, por ës homou című novellájáért megkapta a hazai SF-irodalom legrangosabb kitüntetését, a Zsoldos Péter-díjat. Kiadónk ezen alkalomból jelenteti meg Böszörményi Gyula első science fiction novellagyűjteményét. Bölcsesség, szellem, mély érzések. Olvassa mindenki, még ha azt hiszi is, hogy nem szereti a sci-fit. Te is, kedves Olvasó! Meg fogsz lepődni.

Helikon

Allison Pataki: Sissi 2. - A birodalom úrnője
Fordította: Csáki Judit
Terjedelem: 448 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Bécsben, a császári palota termeiben szól a keringő és patakzik a pezsgő, de a csillogó díszletek mögött versengés és gyilkos intrika dúl. Sissit, Ferenc József feleségét, népe „tündérkirálynőjét” fojtogatja a szigorú udvari etikett és a kihűlt házasság feszültsége, s nyugtalansága egyre nő. A szabadságra vágyó asszony gödöllői birtokán talál nyugalmat. Itt lovagol szeretett paripáin, itt élvezi az anyaság örömeit imádott kislánya, Valéria révén – és itt fogadja a magyar államférfi, Andrássy gróf látogatásait, a férfiét, akit évek óta teljes szívéből szeret. Az idillinek azonban tragikus hír vet véget: kisfia, Rudolf érdekében azonnal vissza kell térnie a fővárosba, a pletykálkodás, irigység és bánat világába. Szerelem és veszteség, odaadás és ellenszegülés – Sissi ellentmondásos vágyak közt hányódik: együtt tartsa a családját, vagy elmeneküljön fullasztó házassága és a történelem viharai, a nagy birodalmak összeomlásának baljós előjelei elől? A császárné végül kiköveteli helyét a trónon férje oldalán, elnyeri népe és a világ szeretetét, és megmenti a birodalmat. De vajon meg tudja-e menteni önmagát?

Ötvös Anna: Lola könyve - Kassától Márai Sándorig
Terjedelem: 212 oldal
Megrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Ki volt Matzner Lola, Márai Sándor rejtőzködő felesége, írásainak első olvasója, akit naplóiban csak L. kezdőbetűvel jelöl? Mi a személyes története? Ötvös Anna kassai történész-könyvtáros, Márai-kutató az L. betű mögé akart nézni, kiemelni alakját az ismeretlenségből. Szó szerint a szemétből került hozzá Matzner Lola fotóalbuma, amelynek anyaga könyvünkben látható először. Ötvös Anna valódi leletmentést végzett, leporolta a képeket, levéltári és sajtóforrások, levelek, naplók, interjúk segítségével felderítette a fotókon látható figurák családi viszonyrendszerét. A Moskovicsok és Matznerek orvos-lapkiadó családja a 19. század végén, a 20. század elején fontos szerepet játszott Kassa szellemi felemelkedésében; önzetlenül jótékonykodtak, szenvedélyesen munkálkodtak a közjóért. A kötet rekonstruálja azt a kulturális és társadalmi közeget, ahonnan Márai és felesége elindult. A forráskiadvány hiánypótló a Márai-kutatásban: több homályos életrajzi momentumot is pontosít, és makacs legendákat oszlat el.

2 megjegyzés:

  1. Debbie Macomberrel szemeztem én is, mert bár amikor pár éve belekezdtem két könyvébe is, egyáltalán nem tetszett. Gagyinak tűnt és félbehagytam, de most olvasom ezt a Rózsakikötő 3. részét (nem tudtam, hogy egy sorozat része, könyvtárból vettem ki :D), és most szemezgetek vagy a legújabb vagy az első részével :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem Debbie Macomber lett az egyik "tuti könnyedség" forrásom az utóbbi időben :) Pont azért kedvelem a történeteit, mert egyszerűek (de nem idegesítően faék-egyszerűek :D ), és kikapcsolnak :)

      Törlés