2017. május 22., hétfő

Samantha King: A döntés

Samantha King első magyarul megjelent regénye az anyaság, és a család témáját boncolgatja, egy olyan fordulatos pszicho-thrillerben, amiben semmi sem az, aminek látszik. A váratlan fordulatokkal teli regényt a Blogturné klub három bloggere is elolvasta, és elmesélte nektek, hogy mennyire is nehéz volt az a bizonyos DÖNTÉS a regényben.  Tarts velünk te is a turnén, mert ha helyesen válaszolsz a kérdésekre neked is esélyed van  megnyerni a kiadó által felajánlott példány egyikét. 

Samantha King: A döntés
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2017. április
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Rácz Péter
Téma, műfaj: pszichothriller
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 400 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Maddie-nek ​mindene megvan, amire vágyott: férj, két gyerek, otthon egy rendes környéken. Az élete tökéletes. Egészen addig, amíg az ikrei tizedik születésnapjának a reggelén be nem csenget hozzá a végzet. Egy símaszkos férfi áll az ajtóban, fegyverrel a kezében, és arra kényszeríti az asszonyt, hogy döntsön, melyik gyermeke haljon meg, és melyik éljen tovább: a fia vagy a lánya. A valóra vált rémálom után a nő élete romokban hever: a családja széthullik, ő pedig összeroppan, és a trauma hatására elveszíti az emlékeit. Ezért minden idejét azzal tölti, hogy összerakja kirakós játék darabjait, és rájöjjön, ki és miért tette ezt vele. Amikor azonban tisztulni kezd a kép, rádöbben, hogy az életében sokkal több a titok, mint ahogy korábban sejtette, és egyre világosabbá válik az is, hogy a családja még mindig veszélyben van. Samantha King regénye az első laptól kezdve magával ragadja, a váratlan fordulatok pedig az utolsó mondatig nem eresztik az olvasót. Kötelező olvasmány a Lány a vonaton és a Zárt ajtók mögött rajongóinak.

Illusztráció

Sokáig nem is sejtettem, hogy egyébként kedvelem a pszichothrillereket (néha tényleg megéri kilépni a komfortzónából), aztán valahogy szembejött néhány egészen lebilincselő történet, és úgy tűnt, a krimi és a pszichothriller sem áll olyan messze az ízlésemtől, mint sejtettem. No, nem mintha valami nagy szakértővé váltam volna, és otthonosan mozognék a bűnügyi helyszínelők és a bomlott elmék között, viszont néha igazán jól esik a lelkemnek (legyen ez így bármilyen morbid is) egy kis kaland pszichofalván. A döntés kapcsán is pont erre vágytam.

Angol borító
A történet rémképpel, emlékfoszlányokkal, egy gyilkosság elmosódott képsoraival indul. Nem tudni, pontosan mi is történik. Majd snitt, és három hónap múlva a családi kanapén találjuk magunkat egy depressziós anya, egy ikertestvérétől megfosztott fiú és egy munkába temetkező apa társaságában – az anya, Maddie gondolatai között járkálva. A külvilág rezdüléseire totálisan érzéketlenül. Egy kislány után sírva, akit többet nem tud magához szorítani, mert nem lehet. Egy kisfiú után sírva, akit nem tud magához szorítani, mert nem engedi. A hosszas őrlődés egyik gyújtópontja meglehetősen sablonosnak hat: vajon egyformán szeretheti-e egy anya a gyerekeit? Vajon, ha választás elé állítanák, melyiküknek tudna búcsút mondani? Tekinthet-e irigykedve egy anya a lányára? Jobban szeretheti-e a fiát, mint a lányát? Nem ragozom. A sablonosság ellenére az elbeszélő jól érzékelteti a téma nehézségét, a kérdéseket, melyeken nem csupán a testvérek, de olykor a szülők is elgondolkoznak. A kép jó ideig nem akaródzik tisztulni az anya elméjében, az önvád és összeesküvések váltogatva vegyülnek az eseménytelen depressziós hangulattal.

A szerző
Ahogy említettem, nem vagyok túl nagy szakértő, viszont a ködképek és a megvilágosodás között olyan kevés idő telik el (gyakorlatilag tényleg csupán egy szempillantásnyi), hogy hirtelen értelmét veszti az addig több tíz oldalon zajló gondolatfoszlány-folyam csakúgy, mint az ezt követő hosszas felderítés, ami az események kiszámíthatóságával inkább tűnik szócséplésnek, mintsem fondorlatnak. Nem elvitatva, hogy a kötet ezen, második felére azért akad néhány fordulat, amit az olvasó talán nem tud nagy eséllyel előre megjósolni. Talán. A történet lezárása számomra picit közhelyesre sikerült, de nyilván nem maradhatott el a happy endes nyugvópont. Az anya karaktere viszont – letisztult elmeállapot ide vagy oda – nem egyértelmű. Összbenyomását tekintve, nekem valamiért hajazott Jane Shemilt történeteinek anyakarakterére, aki csak akkor veszi észre, hogy kisiklott az élete, mikor a sínek mellett próbálja összekapirgálni a szétszórt részecskéket. Azzal a különbséggel, hogy míg Shemilt anyai szereplői karrieristák (a szó nem éppen pozitív értelmében), addig King Maddie-je mindent felad, hogy anyai teendőinek és csak gyermekeinek élhessen.

Talán mindezek után furán hangzik (bár, ha olvastátok Shemilt könyveinek értékelését a blogon, akkor talán annyira nem), de kedveltem ezt a könyvet. Nem tökéletes, nem kiszámíthatatlan, és nem is kaptam meg tőle az igazi és vérbeli pszichothriller történetet, mégis szerettem olvasni. Vannak azok a történetek, amiknél előre látjuk a végkimenetelt, mégis érdekel minket, a főszereplő hogyan jut el a megoldásig. S vannak azok a történetek, ahol a szereplőkkel együtt gondolkodva juthatunk el a titok nyitjáig. Én mindkét opciót szívesen olvasom, A döntés viszont egyértelműen azok számára lehet élvezetes olvasmány, akik az elsőt részesítik előnyben. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

05.21. - Zakkant olvas
05.22. - Szembetűnő
05.24. - Olvasónapló

Nyereményjáték

Samantha King regényének főhőse kis mozaikdarabkákból próbálja összetenni, hogy mi történt vele azon a bizonyos napon, ami örökre megváltoztatta az életét. A kirakós játékban most te is részt vehetsz a turné egyes állomásain. Minden blogon találsz néhány kijelölt betűt és egy kérdést, amire a betűk adják majd a választ. Ha a helyes választ beírod a rafflecopter doboz megfelelő sorában, akkor neked is esélyed van megnyerni Samantha King regényét, A döntést.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Hol játszódik a történet?

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése