2017. március 3., péntek

Nicolas Barreau: Egy este Párizsban

2017 februárjában a Park Könyvkiadó újra megörvendeztette a romantikus szíveket, hiszen megérkezett hazánkba Nicolas Barreau legújabb regénye, az Egy este Párizsban. A Blogturné Klub négy bloggere ered a történet nyomába, hogy bemutassa Nektek a kötetet. Tartsatok velünk, s nyerjétek meg a három nyereménykönyv egyikét!

Nicolas Barreau: Egy este Párizsban
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2017. február
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Fodor Zsuzsa
Téma, műfaj: romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 312 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Alain Bonnard, egy kis párizsi művészmozi tulajdonosa, javíthatatlan álmodozó. Feltűnik neki, hogy szerdánként az esti vetítésen gyakran ott ül egy csinos, piros kabátos fiatal nő, aki a 17. sornak mindig ugyanarra a helyére vesz jegyet. Alainnek megtetszik a lány, és meghívja vacsorára. Csodálatos estét töltenek el, ám a szépséges idegent ekkor látja utoljára. Hova tűnhetett? Alain mindent elkövet, hogy a nyomára bukkanjon, s közben filmbe illő kalandokban lesz része.

Klasszikusok

Nem tudom megmagyarázni, mi vonzott a második Nicolas Barreau regényhez, mert az igazat megvallva, kicsit csalódtam A világ végén megtalálsz c. regényben, amit elsőként olvastam tőle. Akkor úgy éreztem, történeteinek nagyobb a füstje, mint a lángja, viszont mikor megpillantottam az Egy este Párizsban borítóját, megint kísértésbe estem. Egy ügyes borítótervező rabja lennék csupán?

Marilyn Monroe
Ismét Párizs. A romantika és a fények fővárosa. A tipikus francia hangulaté, a croissant-é, az idegen, de vonzó csengésű szavaké, az eleganciáé, az álmodozásé. Az első oldalakat olvasgatva meglepve tapasztaltam, hogy beszippantott ez a már-már közhelyes légkör. Egy igazi, hamisíthatatlan művészmoziban jártam ugyanis, ahol nem a körítésé, hanem a filmeké a főszerep. Ahol nincsenek kígyózó sorok a pattogatott kukoricáért és a mozimenüért, maximum a jegyekért. Alain kis srác kora óta a mozi szerelmese, így amint nagybátyja felajánlotta neki, hogy átveheti a vezetést, a már húszas évei végén járó Alain hazautazott, hogy megvalósíthassa álmát. Szomorúan tapasztalta ugyanakkor, hogy hangulat és hagyományok ide vagy oda, a művészmozi létjogosultsága csorbulni látszik a multiplexek mellett. Mit tehet ekkor egy valamicske üzleti érzékkel megáldott mozitulajdonos? A klasszikusok visszacsempészésével a forgalom a szerdai esteken az egekbe szökken, s a kígyózó sorokban Alain minden áldott héten végigcsodálhatja a piros kabátos nőt, aki szokásaihoz híven a tizenhetedik sorban üli végig a heti ajánlatot. A hetek telnek-múlnak, mígnem Alain minden bátorságát összeszedve elhívja a lányt vacsorázni. A bimbódzó szerelem azonban nem tart soká. Melanie nyomtalanul eltűnik.

Audrey Hepburn
Alain nyomozni kezd a lány után, azonban tekintve, hogy sem telefonszámát, sem címét, de még vezetéknevét sem tudja, némiképp akadályokba ütközik. Mindeközben feltűnik egy színésznő és egy filmrendező, előbbivel Alaint azonnal összeboronálják. Persze, mindeközben végig jelen van Robert, az enyhén elvtelen legjobb jó barát is. Mit ad az ég, a rendezőnek épp egy Melanie nevű eltitkolt gyermeke van, s kiderül, hogy a színésznő is titkokat rejt, ami esetleg nyomra vezethetné a mi Alainünket. Igen, jól érzékeled: lelkesedésem alábbhagy, a capuccino és a croissant illata messzire száll és belekerülök egy laposnak ígérkező, túlgondolt és túlbonyolított cselekményszálba, ami olybá tűnik, sosem akar kigabalyodni. Pedig fogom, erősen kapaszkodom abba az érzésbe, amivel az első fejezetek elvarázsoltak: a klasszikus filmek világába. S úgy tűnik, a kötet végére megint picit visszakapom a jól megérdemelt életérzést.

Casablanca
Szóval, megint kettős érzések kavarognak bennem. De bevallom, a mozival annyira betalált az elbeszélő, hogy némiképp feledteti a Melanie utáni nyomozás szerencsétlen voltát. Micsoda filmek! Micsoda életérzés! Régi vágyam, hogy szépen sorra vegyem az igazi, nagy filmeket, amik eddig kimaradtak a repertoárból, ez a történet kicsit elrepített néhány igazán ideális estébe. Ahol nincs más, csak egy kis mozi, ahol a film játssza a főszerepet. Láttam magam a jegypénztárnál, aztán a nézőtéren, ahogy egy kis mosollyal az arcomon kisétálok a teremből, és elsétálok a langyos, csillagos éjszakába.

Extraként elhoztam a Lumiére-fivérek által forgatott első filmet. A bemutató története megjelenik az Egy este Párizsban lapjain is. 1895-ben ugyanis a nézőtér lényegében kirohant a teremből, ahogy meglátta az érkező vonatot. Íme a film (csak erős idegzetűeknek ;) ):


Blogturné Klub



A turné állomásai

03.03. - Szembetűnő
03.09. - Dreamworld

Nyereményjáték


Nicolas Barreau regényei nem csupán tartalmukat, de megjelenésüket tekintve is mindig különlegeset adnak az olvasónak. A borítók védjegyévé vált, hogy az Eiffel-torony kivétel nélkül mindegyiken feltűnik. Így ebben a játékban Párizs egyik legismertebb jelképével kapcsolatban hívunk Titeket kalandozásra. Minden állomáson találtok egy-egy kérdést az Eiffel-toronnyal kapcsolatban. A helyes választ kérjük a Rafflecopter megfelelő sorába beírni. Jó szórakozást!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


A torony emelése ellen többen is felszólaltak. Közülük nevezzétek meg azt a francia írót, aki többek között A szépfiú, illetve az Egy asszony élete című regényekkel szerzett ismertséget magának (a teljes nevet kérjük megadni)!
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése