2016. július 2., szombat

Dávid Ádám-Gáborják Ádám (szerk.): Jelen!

A Jelen! novellagyűjtemény már ismert írók, valamint a Móra Kiadó és a József Attila Kör ifjúsági novellapályázatára beérkezett kiváló művekből áll össze. Ez a 17 novella egy olyan egésszé áll össze, amiben több közös is van, mint gondolnánk. Amellett, hogy nagyszerű rövid történetekbe olvashatunk bele, minden történettel jobban megismerjük a mai ifjúságot, akik lehetnek szomorúak, vidámak, kétségbeesettek, vagy éppen dühösek. Tarts velünk, és ismerd meg a Jelen! novelláit, és a turné végén tiéd lehet a Móra Kiadó által felajánlott három novellás kötet egyike.

Dávid Ádám-Gáborják Ádám (szerk.): Jelen!
Szerzők: Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi
Megjelenés: 2016.
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Téma, műfaj: kortárs ifjúsági novella
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 160 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Hányszor kellett végighallgatnunk az iskolai névsorolvasások közben felharsanó kiáltást: „Jelen!" Az osztály létszáma ezúttal tizenhét: csupa fiatal író, akik a mai kamaszok életéből villantanak fel jelentős, sorsfordító vagy épp banális pillanatokat – őszintén és humorral. A műfajteremtő válogatás hosszabb-rövidebb ifjúsági novelláiban jól megférnek egymás mellett végigbulizott éjszakák és másnapos hajnalok, családi szívások és gimis szívatások, magyar kivándorlók és helyi migránsok, online barátok és offolt szerelmek.A kortárs ifjúsági novella bejelentkezett! Jelen! A számos asszociációs lehetőség, no és a pályázati kiírás mellett számomra ez az opció győzedelmeskedett a címértelmezés tekintetében, habár tény és való, még a kötet fellapozása előtt az én fejemben is megfordultak gondolatok névsorolvasásokról, igeidőkről és hasonlókról. Bejelentkezni, és jelen lenni - érzésem szerint ez a Jelen! antológia célja. A kortárs ifjúsági novellát valahogy és valamiért a magyar irodalom mostohagyerekének érzem. Sokszor mondjuk persze, hogy egyes korosztályos irodalmak és műfajok érdemtelenül szorulnak háttérbe, vagy indokolatlanul kevés érvényesülési teret kapnak. Ez így igaz. A kortárs ifjúsági novella - sajnos - pont ezek között van...volt?

Az antológia tizenhét novellája széles palettán mozog. Közös pontja az ifjúság: a krízisek, a kapunyitási pánik, az iskolai élet, a kudarcok, a szerelmek, a családi problémák. Olyan aprónak tűnő tényezők, melyekkel közvetve vagy közvetlenül, de minden fiatal találkozik, éljen az ország bármely pontján, mozogjon bármilyen társaságban. Az általánosabb témák mellett megjelennek olyanok is, melyeket a mai napig inkább a tabuk közé sorolunk: a szexuális élet egyre hamarabbi megjelenése, a gyermekkor végének totális elmosódása, a drog és az alkohol, a családon belüli erőszak, az érdekkapcsolatok, a csonka családok. Érdekes volt megfigyelni, hogy ezek boncolgatására a szerzők milyen nyelvezetet alkalmaznak. Az olvasó így találkozhat a hagyományosabb irodalmi nyelvvel, de olvashat - a már sokszor számomra is érthetetlennek ható - szleng uralta elbeszélést is. Ahány szerző, annyi hang. S ha már szerzők: hihetetlen nagy élmény volt ennyi(féle) írótól olvasni. A névsorban felbukkant jó néhány ismerős név. Nem térnék ki mindenkire külön, de mindenképp követendő példának tartom, hogy a már ismert és a még kevésbé ismert alkotók ugyanazon gyűjteményben kapjanak helyet. Ez is valamiféle pozitív iránymutatást jelentett számomra, s bízom benne, hogy a későbbiekben is számíthatunk hasonló kezdeményezésre. 

"...a fenébe!, miért nem lehet a világ szebb,
mért kell elviselni ennyi hányattatást?"

Ami viszont nem tetszett a gyűjteményben az a - döntően - pesszimista hangvétel. A novellák - érzésem szerint - túlnyomórészt árnyoldalakat mutatnak be, az ifjúság negatív velejáróit, a hisztiket, a drogot, a traumákat. Természetes, és jó, hogy ezekről (végre) beszélünk, de valahogy az teljesen kimarad a kötetből, hogy fiatalnak lenni - amúgy - tök jó. Mint minden életszakasznak, a nehézségek ellenére és mellett, ennek is megvannak a szépségei, a pozitívumai, a barátságok és szerelmek, a példamutató felnőttek, a társak, akikre számíthatunk, akikkel megoszthatjuk örömünket és bánatunkat - mindenféle hátsó szándék, vagy érdek nélkül. Nem apránként adagoltam a kötetet, hanem két felvonásra osztva két nap alatt kiolvastam, lehet, hogy hiba volt, de az eddig leírtak lényegén igazából nem változtat.

Összességében a Jelen!-t példaértékű kezdeményezésnek tartom, és őszintén bízom a folytatásban. A kortárs ifjúsági novellának igenis helye van a fiatalok polcán, időt kellene szakítani rá, hogy egy-egy novella részletesebb elemzésre, megbeszélésre is kerüljön szélesebb körben, hogy a fiatalok elmondhassák, kifejthessék véleményüket adott témával kapcsolatban. És igen, teret kell adni a feltörekvő írónemzedéknek, ez a kötet bizonyíték arra, hogy ez a gyakorlatban is megvalósítható. Nem is akárhogy :)

Blogturné KlubA turné állomásai

06.28. - Zakkant olvas
07.02. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A feltörekvő tehetségek mellett ismert írók novelláit is elolvashatjuk a Jelen! című antológiában. Ahhoz, hogy megnyerd a turné végén a három könyv egyikét, egy kicsit keresgélned kell! Minden blogon kiemeltünk betűket, amikből a Jelen! ismert szerzőinek egy-egy másik ifjúsági regényének címét rejtettük el. Ha megvannak a betűk, tedd őket helyes sorrendbe, és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a szerző nevével együtt. Tehát, egy szerzőt és egy regény címet várunk :) Keresgélésre fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése