2016. május 10., kedd

Eurovízió 2016 - első elődöntő


Rákanyarodtunk a célegyenesre, ma este veszi kezdetét a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál. A verseny évek óta kiemelt szerepet tölt be a májusaimban. Persze, a "felvezető" magyar válogató, A Dal is, de idén arra valahogy nem sikerült ráhangolódnom. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a tervezett heti élménybeszámolók két-három hét után szépen elhaltak. A "rendes" versenyre viszont idén egészen "Eurovíziós hangulatba" kerültem (sokat dob a dolgon, hogy a tavalyi évvel ellentétben, idén nem készülök záróvizsgákat tenni), s nincs is nagyon olyan ország, akinek versenydalát legalább 5-10 alkalommal ne hallgattam volna meg. Sőt, még favoritokat is sikerült találnom. Izgatottan állok tehát az elődöntők előtt, melyekhez rövid beharongozós-esélylatolgatós bejegyzéseket is hozok. Az Eurovíziót egyébként nem csak és kizárólag a verseny, a zene vagy a show miatt szeretem, de erről majd a döntő után. Lássuk az első elődöntős esélyeket!

Fotó: escbubble

Kicsit bajos az elődöntők előtt megismerni minden induló versenydalt. Főleg azért, mert legnagyobbrészt nem az élő előadást hallgatom, hanem az Eurovízió hivatalos csatornáján közzétett klipes verziókat - persze, néhol teszek kivételt. Az elődöntőben épp ezért sokszor koppanok: ez nem egészen így szólt eddig. A legnagyobb csalódásom ezzel kapcsolatban a németek 2014-es indulója, aki egészen az elődöntőig nagy kedvencem volt. A stúdióverziót egyébként azóta is szívesen hallgatom, elfeledve a színpadi produkciót. Viszont, itt abba is hagynám a magyarázkodást. Természetesen, a mi dalunk mindenképp tovább fog jutni a szombati döntőbe! Egyébiránt sokat nem is kell várnunk rá, hiszen Freddie negyedikként lép színpadra :)


Az első elődöntőt most különlegesebbnek érzem, nem (csak) azért, mert mi is itt lépünk színpadra, hanem azért is, mert azt gondolom, (ha nem a franciák nyernek, akik ugye a döntő biztos résztvevői), akkor e szekcióból köszönthetjük majd szombaton a végső nyertest. Persze, ez szigorúan csak az én meglátásom, de számomra az orosz és a ciprusi dal eléggé kiemelkedik a keddi mezőnyből, értelemszerűen: ez a két dal szerintem mindenképp tovább fog jutni ma. 


Az, hogy az oroszok erős dalt küldenek az Eurovízióra, talán nem annyira meglepő - emlékezzünk csak a 2012-es Babushki-partyra (ez volt a kacaj helye) - de a ciprusiaktól nem emlékszem, hogy ilyen jó dal érkezett volna az elmúlt években, szóval: éljen-éljen!


Ami számomra kicsit meglepő az idei felhozatalban, az az anyanyelven előadott produkciók száma. Rémesen kevés. Épp ezért öröm-boldogság Bosznia-Hercegovina jelenléte, és reményeim szerint, továbbjutása. A dal jó, a duett és a rap-betét nálam működik. 


S ha már az anyanyelven való éneklést, illetve annak hiányát említettem: az osztrák dal például franciául fog megszólalni, és - nem csak - ezért jó eséllyel pályázhat egy továbbjutó helyre. Ha Közép-Európában maradunk, Csehországra szintén nyomnék egy továbbjutást, illetve akik mindenképp helyet érdemelnek a döntőben: Örményország, Izland és Azerbajdzsán - akik most számomra jóval befogadhatóbb dallal indulnak, mint amilyennel 2011-ben sikerült nyerniük, bár ez a veszély idén még így sem veszélyezteti őket. A tizedik hely sorsát viszont nem tudom eldönteni. Így nálam csak ez a kilenc menne tovább, de esélyes lehet Hollandia vagy Észtország. Meglátjuk. 

2 megjegyzés:

  1. Majdnem mindenben egyetértek, csak az oroszok produkcióját nem tartom olyan sokra. Jó eurovíziós tucatdalt hoztak, de a színpadra állításuk túlzsúfolt, hatásvadász, nekem nagyon nem jön be. Valószínű, hogy az eurovíziós showt szerető közönség így is kajálja, de nem szeretném, ha ők győznének!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A próbákat ilyenkor direkt nem követem figyelemmel, hogy legyen meglepetés az elődöntőben :) - úgyhogy nem tudom, milyen a(z orosz) színpadkép, de így egyre kíváncsibban várom az estét :)

      Törlés