2016. május 13., péntek

Elődöntők után - döntő elé

Idei banner-részlet, ESC
Lássuk zanzásítva! A csütörtöki, második elődöntőn igazán kitettek magukért a szervezők. A műsorvezetők, Petra Mede és Mans Zelmerlöw már-már tökéletesen hozták az előre megírt (és megénekelt) poénokat. Valahogy így kell ezt csinálni - vagy legalábbis így lenne érdemes. Gundel Takács Gábor megint frenetikus volt! El tudjátok képzelni nélküle az Eurovíziót? Számomra esélytelen próbálkozás volna. Ó, igen...és mintha emellett hallhattunk és láthattunk volna néhány egészen ígéretes produkciót a színpadon - tízen közülük tovább is jutottak. Én meg megmaradtam a keddi szintemen, tízből nyolcat ismét eltaláltam. Ebben a bejegyzésben - amellett, hogy röviden összefoglalom a csütörtök esti ESC-élményeimet, kicsit előre is tekintek: vajon kik lehetnek Freddie legnagyobb ellenfelei szombaton?

Színpadkép, google

A műsorvezetők mókás-vicces felvezetője után a lett Justs fellépése teljesen egyértelművé tette, hogy ez az este bizony nem indul olyan felejthetően, mint a keddi elődöntő, mint ahogy azt is, hogy tökéletesen mindegy, hányadikként mutatkozik be egy dal: ha jó, akkor bizony nyomot hagy, és úgy jár, mint Justs: szombaton ismét láthatjuk, hallhatjuk.


...és a sor Lengyelország Házibulijával folytatódott. Egyetértve Gundel Takács Gáborral, hallgatni igazán kellemes volt, Michal Szpak is bejutott a döntőbe, mint ahogy Izrael is. Bár őszintén szólva, Hovi Star és a szerb Sanja Vucic dalától is el tudtam viselni valamivel több spirituszt - persze, lehet, hogy csak én vagyok túl telhetetlen. Mindenesetre, szombatig mindkét produkció gyűjtögetheti az energiát. Az előzetesen megjelölt "kis kedvencek" közül mindhárom versenydal sikeresen vette az akadályt. Mi az hogy! Az ausztrál Dami In élőben számomra még varázslatosabb volt, mint eddig. A hang, a ruha és a produkció is csillagos ötös! A bolgár Poli Genova szintén hasonló osztályzatot érdemel - a fülbevalóért pedig rajongok. Laura Tesoro miatt ugyan picit aggódni kellett ugyan, hiszen Belgium továbbjutását mondták be legutoljára, de Európa őt is szeretné a döntőben hallani. A korábban általam megfoghatatlan tucatként aposztrofált ír és a litván dal közül viszont csak az egyik működött, őszinte örömömre a nézők Litvánia mellett tették le voksukat. 

Jamala, google
Előzetes várakozásaimmal ellentétben azonban az írek és dánok nem kaptak kvótát a döntőre. A dánokat talán picit sajnálom, viszont a két továbbjutó produkció, a grúz és az ukrán, élőben abszolút meglepetést okozott számomra. Grúzia dala az elődöntőt megelőzően a hallgathatatlan kategória táborát erősítette, viszont élőben valamit nagyon eltaláltak, megérdemelt a továbbjutás. Ugyan számomra nem Ukrajna versenydala volt az est fénypontja, de Jamala előadása elég hatásos volt ahhoz, hogy már a műsor közben meggyőzzön arról, hogy döntőben a helye. Összességében tehát elégedett vagyok a második elődöntőből továbbjutott tíz dallal, nincs hiányérzetem - mint ahogy volt az a keddi etap után, ráadásul csütörtökön egyéb más kellemetlen csalódás sem ért, csupa pozitív meglepetés. Valami hasonlóra számítok szombaton is.

Freddie, gettyimages
...és ha már szombat: Magyarország a döntőben ötödikként lép színpadra, s bár jobban örültem volna egy tizedik körüli sorszámnak (ha már a döntő első felében lépünk fel), de pont pár sorral feljebb írtam, hogy lényegtelen a rajtszám, ha a dal jó. És a mi dalunk jó, ez vitathatatlan - amivel nem a sor végén kell(ene) kullognunk az eredményhirdetéskor. Jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy az élmezőnyben - rajtunk kívül, természetesen - ne legyen ott Örményország, Ciprus, Franciaország vagy Ausztrália...és minden csalódottságommal együtt is, az oroszok is valahol a győztes hely közelében fognak tanyázni, úgy érzem. Most pedig köszönöm az eheti figyelmeteket, a döntő előtt nem lesz több előrejelzés, utána viszont mindenképp érkezik az értékelés. Ne feledjétek, Freddie ötödikként lép színpadra. Magyarországról ugyan nem lehet rá szavazni, határon túlról viszont ne felejtsetek el voksolni! :) Hajrá, Freddie! Hajrá, Magyarország!

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése