2016. február 3., szerda

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Nemrég jelent meg Ferenczi Szilvia első mesekönyve, A pormanó felbukkan. A gyönyörű illusztrációkkal ellátott műben a kis Vili és a rosszcsont pormanó közös kalandjairól olvashat szülő és gyermek egyaránt. A szórakoztató mesekönyvet a Blogturné Klub öt bloggere vette a kezébe. Éld át Te is velünk az élményt, és ne felejts el játszani sem, hiszen a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három mesekönyvet is kisorsolunk!

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Illusztrálta: Ráduly Csaba
Megjelent: 2015. december
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megrendelhető: ITT
Téma, műfaj: mesekönyv
Oldalszám: 160 oldal
Csillagérték: 9

 Fülszöveg:
"Éjjel Vili furcsa neszt hall a szobában, és egy meglepő lénnyel találkozik: a pormanóval.
Az új lakó a legváratlanabb helyeken bukkan fel, csámcsogva eszik az ágy alatt és tiltakozik a fürdés ellen. A kis bajkeverő Vilivel tart az iskolába, de bizony ott nyoma veszik.
Nincs mese, meg kell menteni! A kéményseprű és az ereszlakó siet a fiú segítségére.
Érdekel, hogy lehet kijutni egy porszívóból? Hogy lehet kötélugrást tartani egy kémény belsejében? Hogy lehet feltűnés nélkül felmászni egy tanár fejére? Izgalmas kalandok, sok nevetés és kedves kis lények várják a gyerekeket ebben a vidám történetben. 8 éves kortól ajánljuk.

A blog rendszeres olvasói az utóbbi időszakban tanúi lehetnek annak, hogy minél inkább igyekszem (és merek) kilépni a komfortzónámból, s immár előszeretettel lapozgatom fel a célközönségét tekintve fiatalabb generációnak szóló könyveket is. A pormanó felbukkan ennek a kirándulásnak egy újabb állomása. Hiszen az talán kevésbé vitatható, hogy abból a szempontból, hogy gyerek már nem vagyok, anyuka meg még nem, tulajdonképpen észre sem kellett volna vennem a könyvet. Mi vonzott benne mégis? Egyrészt az, hogy a mesék és gyermekkönyvek birodalmában tett eddigi kalandozásaim kivétel nélkül sikerrel zárultak, másrészt pedig abszolút megfogott a kedves borító. És jó, az is benne volt választásomban, hogy egy picikét sikerült félreolvasnom a címet (jelentem, nem csupán nekem) és ha valamilyen úton-módon (akár félreértés miatt is) megfog egy könyv, akkor bizony muszáj vele megismerkednem.


"Előbb-utóbb minden házban megjelenik egy pormanó."

A pormanó
Amint kézbe vettem a könyvet, rögtön végig is lapoztam...és itt most épp nem (csak) a szokásos "új könyvet szimatolós" szeánszom miatt tettem ezt, hanem mert nagyon kíváncsi voltam az illusztrációkra, amikről korábban csak szépet és jót hallottam. Örömmel konstatáltam, hogy vitának helye nincs: a képek és a hozzájuk használt színek, no és az általuk festett hangulat máris hívogatott a történet felé. Ami az elején be is szippantott.

"- És mit csinálsz egész nap?
- Nézelődöm, és porral szórom tele a padlót, a polcokat. De azt szeretem a legjobban, amikor a plafonon hintázhatok."

Történetünk elején a kis Vili egyik éjszaka megismerkedik a pormanóval, aki - mint kiderül - régóta a ház vendége. Tőle tudjuk meg, hogy ő "gondoskodik" arról, hogy Vili anyukája ne unatkozzon, és szabad perceit takarítással tölthesse el. Pormanó rengeteg érdekes információt közöl Vilivel - meg persze, velünk is, így többek között azt is megtudhatjuk, hogy legádázabb ellensége: a porszívó. Egy porszívó-csőben való félelmetes utazás bizony senki emberfiának nem kellemes élmény, hát még egy pormanónak. A vicces az egészben az, hogy miközben a pormanó mesél és válaszol Vili kérdéseire, abszolút átérzem a kisfiú rácsodálkozását. Mert, hát tényleg: honnan máshonnan érkezhetne állandóan újabb és újabb por (rögtön takarítás után) a házba? De nem? És nem erről szól-e a gyermekkor? Mindenre megvan a "racionális" magyarázat, csak a szülők, a felnőttek elől ezeket a magyarázatokat néha el kell rejteni. Hiszen úgysem értenék. Így igyekszik Vili is megkímélni a pormanót az édesanyjával való találkozástól, sőt, először még barátjának is csak nehezen meri bemutatni az újdonsült szobatársat. Akihez hamarosan újabb kispajtások csatlakoznak. A kalandok pedig csak itt kezdődnek igazán...

" Haver, azt gondoltad, hogy majd a véletlenre bízom a dolgokat? 
Egy pormanó nem megy egy vízzel teli vödör közelébe 
többszörösen megerősített porfonál nélkül."

Illusztráció a könyvből
...mert persze, a mi kis pormanónk nem ülhet otthon tétlenül. Az iskola pedig épp alkalmas terep arra, hogy mindenféle - veszélytelennek a legkevésbé sem nevezhető - helyzetbe keveredjen. Ráadásul, itt is akad néhány "pályatárs", akivel megismerkedik. Érdekes, de pont itt vesztem el picit a történetben, vagy úgy is mondhatnám: picit eltávolodtam az eseményektől, és mintha - Vilivel együtt - én is ott felejtettem volna a rosszcsontokat az iskolában. Tudtam, hogy nem lesz bajuk, és magukra hagyhatom őket. Mindez pedig nem változtat azon, hogy szerettem olvasni a könyvet. Talán az üzenete miatt jobban, mint a történet miatt. Kicsit felidézett bennem régebbi filmes élményeket (A Nicsak, ki beszél még? klotyómanójára emlékeztek?), meg elgondolkodtatott olyan dolgokon, minthogy: legyőzhetjük-e úgy félelmeinket, hogy megbarátkozunk velük? Vagy ezzel már le is győztük őket? Kiben bízhatunk meg gyerekként? Kivel oszthatjuk meg a titkainkat?

"Nem is gondoltam, hogy ennyi mindenkire számíthatok, ha bajba kerülök."

Szóval, valahogy úgy érzem, hogy A pormanó felbukkan is amolyan igazi gyerkőccel-beszélgetős könyv, és az az igazság, hogy roppant kíváncsi vagyok, hogy a gyerekek milyen kérdéseket, gondolatokat fogalmaznának meg a történettel kapcsolatban, és hogy azok milyen, első ránézésre talán aprónak tűnő dolgokra hívnák fel a figyelmem. Összességében tekintve, a mesekönyvek világban tett újabb utazásom ismét sikerrel zárult. Ferenczi Szilvia története igazán kedves, Ráduly Csaba illusztrációit pedig  egyszerűen imádtam. A szöveggel kapcsolatban viszont számomra roppant bosszantó volt, hogy nem a sorkizárt igazítást alkalmazták, erre esetleg a következő kiadásban érdemes figyelni. Most pedig megyek, megkeresem a szobám pormanóját...

Blogturné Klub


A turné állomásai

02.03. - Szembetűnő

02.05. - Media-Addict

02.07. - Dreamworld


Nyereményjáték

Mennyire ismered a meséket? A mostani játékunk során a mesés tudásod kell latba vetned, hogy megnyerhesd a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyv egyikét! Minden állomáson egy híres mesehősről találsz képet, akinek a nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. (A kiadó csak Magyarország területén belül tud postázni, a nyertes ha a sorsolás után 72 órával nem jelentkezik,  új győztest sorsolunk).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése