2015. július 21., kedd

Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt

A Kolibri Kiadó jóvoltából, július 17-én hazánkban is megjelent Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt című regénye, a Csajok és csokik sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja a kissé különc, ámde mindig vidám Skye Tanberry rejtélyes álmokkal és kutatással átszőtt történetét. 2015. július 13-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Sorozat: Csajok és csokik (2)
Eredeti megjelenés: 2011.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Angyalosy Eszter
Téma, műfaj: ifjúsági, családi
Oldalszám: 388 oldal
Csillagérték: legfelső polc

Fülszöveg:
Skye a világon mindennél jobban szereti az ikertesóját, Summert. Mindig mindent együtt csinálnak, ám Skye újabban kezdi azt érezni, teljesen eltűnik testvére árnyékában, mellette mindig csak a második legjobb lehet. Emiatt is érinti annyira fájdalmasan, mikor kiderül, Alfie is csak azért barátkozik vele, hogy meghódíthassa Summer szívét. Skye szeretne önmaga lenni, megmutatni saját stílusát és egyéniségét. De nem könnyű elszánnia magát, hiszen egy tökéletes, menő és népszerű ikertestvér mellett miért lenne bárki pont rá kíváncsi? Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry után a Mályvacukor égboltból megismerjük Skye történetét. Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced? Talán a Mályvacukor égbolt főhőse, Skye? Ő az a lány, akinek szőke, hullámos a haja, kék a szeme, egy kissé talán különc, de mindig vidám, kedves és barátságos. Igazi egyéniség.



Hatalmas a lemaradásom. A Csajok és csokik sorozat első kötetét, a Cseresznyés ábrándot ugyanis nem olvastam, s így, a második kötettel való megismerkedésem után, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ezt a hiányosságom záros határidőn belül pótolnom kell! S íme egy második vallomás is: kicsit sajnálom, hogy ezt a kötetet nem néhány évvel ezelőtt, saját kamaszkorom kezdetén olvashattam. Bár kétségtelen, a Mályvacukor égbolt így, huszonnégy évesen is roppant lebilincselő és szórakoztató volt számomra. A sorozat alaptörténete és témája nagyon mai, és elkerülhetetlen, hogy az irodalomban is szó essék róla. Egy válás átvészelése, egy mozaikcsalád létrejötte, a szokások összecsiszolása, egy új élet kezdete. Megfűszerezve azzal a kétségkívül magától értetődő tényezővel, hogy minden gyermekre más-más hatást gyakorol ez a hatalmas változás. 

"Olykor előfordul, hogy amikor egyetlen részletet megváltoztatsz, szép lassan az egész kép darabokra hullik és összekavarodik, mintha egy kaleidoszkópba néznél."

Ugyan Skye és Summer már idősebbek,
de a csajok és csokik stimmel :D
Alsós koromban mindig szerettem volna egy ikertestvért. Fogalmam sincs, miért. Voltak ilyen időszakaim. Valahogy mindig azt gondoltam, teljesen mások lennénk, ami a belső tulajdonságainkat illeti...és ez milyen mókás lenne. Mindezt pedig azért írtam le, mert a Mályvacukor égbolt főszereplője a Tanberry család ikerpárjának egyike, Skye. A Csajok és csokik második részében az ő - és bizonyos mértékben ikernővére, Summer - serdülőkorba-lépését kísérhetjük figyelemmel. A két lány tizenharmadik születésnapjukhoz közeledvén döbben rá, hogy ami mindaddig közös volt bennük, az itt elkezd külön útra térni. S hogy ők immár nem egyformába öltöztetett, egymás mondatait befejező, egymás gondolatait is ismerő egész, hanem két külön személyiség - ennek minden pozitív és negatív oldalával. Ennek belátása és elfogadása azonban nem magától értetődő a lányok számára - hogy is lenne az? Ami mindaddig természetes volt, az itt szép lassan átértékelődik. Megjelennek a tinédzserlét általános problémái, a rivalizálás és a saját egyéniség kialakítása.


"De, gondolom, a történelem már csak így működik. Minden okok és okozatok láncolata, meg persze általában egy nagy rakás szerencse is belejátszik a dolgok alakulásába."

A kincseket rejtő láda ezúttal egy családi titok
megoldásához nyújtott segítséget
Nagyon kedveltem Skye-t. Talán, mert kicsit magamat is megtaláltam benne. Lelkesedik a történelemért, a vintage dolgokért, és ha valami megragadja a képzeletét, annak utána is jár. Tipikus kis nyomozós karakter, aki képes annyira ráállítani az agyát arra, ami épp foglalkoztatja, hogy az álmai még üzennek is neki. Persze, nyilván van ebben egy kis misztikum, de nem a lehetetlen fajtából. A rejtélyt inkább a múltban keressük, mint Skye! A padláson talált régi holmik és egy családi legenda, mely csaknem száz éve vár arra, hogy valaki megfejtse - ez az, ami kis hősnőnk gondolatait és cselekedeteit vezeti. Kicsit irigykedtem, és elfogott a nosztalgia érzése. Skye korabeli lányként ugyanis én is hasonló elhatározásokkal bírtam (családi legenda nélkül), az én forrásaim azonban hamuvá váltak. Így talán érthető is, miért kísértem figyelemmel még izgatottabban a nyomozás menetét. És nem csak azt! Mindeközben ugyanis kirajzolódik egy tizenéves kislány önmeghatározása: mi az, amilyen nem vagyok, hová akarok tartozni, mi érdekel, miben vagyok más, mint a többiek, mi az utam, ki ért meg, mit gondolnak rólam mások, miért nem szeretnek annyira, mint a másikat? És ami a legjobban tetszett, hogy Skye meg is kapja kérdéseire a választ. Minden kérdésre. Így látszik kereknek a történet. Marad azonban egy zseniálisan elvarratlan szál, ami miatt egyszerűen nem győzöm várni a folytatást...

"Summer azt mondta, a múlt megszállottja vagyok, hogy álomvilágban élek. Talán igaza van. Sokkal jobban érzem magam az álomvilágomban, mint a valódiban. A múlt egy árnyékos hely, egy sötét hely, édes és ragadós, mint a mályvacukor. Olyan hely, ahol könnyű elbújni."

Skye rajong az 192-as évekért,
és a vintage stílusért
Skye mellett megismerkedhettem a többi szereplővel is. Még azokkal is, akik ebben a részben nincsenek fókuszban, sőt, csak épphogy megjelennek a történetben - ilyen volt többek között a Tanberry lányok apja, illetve az ő és a legidősebb nővér, Honey kapcsolata. Ugyanakkor hasonlóképp érzékeltem volna a Honey és Cherry közötti feszültséget akkor is, ha szereplőink nem tájékoztatnak az első részben történt bonyodalmakról. (Megtették, és ismét ígéretet teszek, hogy a Cseresznyés ábrándot is olvasni fogom a közeljövőben). Talán mondanom sem kell, a karakterek roppant kidolgozottak, és sikerült azt az érzést kelteniük, mintha bármelyik gyerkőccel összefuthatnék az utcán. Egyszerűen: léteznek. A családhoz közvetlenül nem tartozók közül Alfie volt a kedvencem. Alfie Skye kissé idegesítő barátja, aki Summert szemelte ki magának. Hiszen ugye tiniregényről beszélünk: a szerelmi szárnypróbálgatásokat szintén nagyon szórakoztatóan és fordulatosan oldotta meg az írónő (itt utalnék vissza előző bekezdésem utolsó mondatára). 

Ritkán, nagyon ritkán emelek könyvet a "legfelső polcra" - főleg olyanokat, melyek alapvetően nem feltétlenül komfortzónámban mozgó kötetek, de itt most nincs mit tenni...a Mályvacukor égbolt egyszerűen és vitathatatlanul tökéletes olvasmány volt számomra. Sokkal többrétű, sokkal kidolgozottabb, mint amit egy szimpla ifjúsági regényről gondolnék. Boldogsággal tölt el, hogy olvastam, és boldogsággal tölt el, hogy 12 éves leányzók kezébe ilyen könyvet adhatok - de mit is beszélek 12 évesről? Jöhet ide, nekem is ;)

"Nem hiszek a kísértetekben. De hiszek a megnyikorduló padlódeszkákban, a hirtelen jövő hideg fuvallatokban és a hátborzongató, süvítő hangokban, amelyeket akkor hallani, ha a szél keresztülfúj az ereszcsatornán..."
A mályvacukor története
Mályvacukor csokiba mártva
A mályvacukrot talán mindannyian az amerikai filmekből ismerjük mint híres-nevezetes édesség. Alapvetően azonban nem Amerikában "fedezték fel", és még csak nem is nassolásra szánták. A fehér mályva gyökerének jótékony hatásaira az ókori egyiptomiak jöttek rá elsőként. Meglepő, de nagyjából a mai torokfájdalom elleni cukorkákhoz hasonlatosan alkalmazták (természetesen csak az előkelők). A történelem során a mályvacukor a későbbiekben is megőrizte gyógyító funkcióját, gasztronómiai sikerei mellett a továbbiakban is bevetették gyulladások, különböző - elsősorban torok - fájdalmak, fogfájás és emésztési bántalmak ellen. A ma ismerthez hasonló mályvacukor a franciáknál jelent meg, az 1800-as években. Az 1920-as években népszerűsége megnőtt, ekkor jelent meg ugyanis nagyobb súllyal a gasztronómiában, s már sütemények és tortabevonók formájában is fellelhető volt (Visszautalva a regényre: hihetetlen, hogy az írónő még ilyen apróságnak tűnő részletekre is ügyelt. Sőt! A mályvacukor pirítása szintén az 1920-as években terjedt el). A ma ismeretes mályvacukorra már nem jellemző, hogy mályvát tartalmaz. A fentiekben leírtak az alábbi linken található cikk rövid kivonatát tartalmazzák.


"Ez van...a történelem sosem unalmas, 
vagy legalábbis nem marad az túl sokáig."

Blogturné Klub

mályvacukor3.png
A turné állomásai


07.13. - Dreamworld
07.21. - Szembetűnő
07.23. - CBooks
07.25. - Zakkant olvas

Nyereményjáték

A történet főszereplőjének, Skye-nak van egy ikertestvére, Summer, akit a világon mindenkinél jobban szeret. Ám bármennyire is különleges a kettejük közti viszony, hősnőnk bizony sokszor úgy érzi, testvére árnyékában él. Így hát mostani játékunk nem is szólhatna másokról, mint az ikrekről. Olyan hírességeket keresünk, akikből - legalább - kettő van, és akár egyikük, akár mindketten közéleti személyiségek. Nektek nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon található képek alapján kitalálni, melyik testvérpárra gondoltunk, és mindkettejük nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha mind a hét állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni, a Kolibri kiadó által felajánlott 3 nyereménypéldány egyikét! Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése