2018. november 27., kedd

Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

A Maxim Könyvkiadónál érkezik Szaszkó Gabriella Pennington-testvérek sorozatának harmadik része Vigyázz rám címmel, melyben végre beleláthatunk Chris legbensőbb gondolataiba, és megtudhatjuk hogyan zárul ez a szívünkhöz nőtt történet. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám
Sorozat: Pennington-testvérek (3)
Megjelenés: 2018. november
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Téma, műfaj: realista, családon belüli erőszak
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 496 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Chris Pennington pszichiátere segítségével, egy évvel a halála után osztja meg terápiájának felvételeit testvérével, Daviddel, akinek élete ezek nélkül is szétcsúszóban van. Napjait főleg drogokkal és nőkkel tengeti New Yorkban, amíg aztán váratlan események vissza nem űzik gyerekkori otthonába. Davidnek újra a súlyosan bántalmazó, alkoholista édesanyjával kell élnie, aki egy baleset kapcsán az ágyához lett láncolva. Ráadásul rá kell ébrednie, hogy korántsem ismeri teljesen a múltat: a felvételek olyan borzalmak felé nyitnak kaput, amelyekről eddig fogalma sem volt. Elhatározza, hogy újra elmélyül a fájdalomban, de ez az események olyan láncolatát indítja el, amelyek ellen drogok nélkül képtelen felvenni a harcot. David életébe hamarosan beköszönt a paranoia, miközben Amy újra felkeresi, és felforgatja az életét. Vajon David győztesen kerül ki a múlt árnyai ellen folytatott küzdelemből? Mi rejtőzhet még a felszín alatt, amire sem David, sem Amy nincs felkészülve? Létezik még olyan kérdés, amire csak Chris tudhatja a választ?


David Pennington egyedül maradt a nagyvilágban. A Maradj velem megírása és fogadtatása, Amy jelenléte átmeneti felüdülést jelentett a férfi életében, azonban mindez halványulni látszik. David ismét a drogok, bulik, szédült éjszakák világában keres enyhet a gyermekkori bántalmak és testvére, Chris halála után. Szaszkó Gabriella Pennington-testvérek trilógiájának záró történetében azonban pont kerül a múltra, de ez újabb és újabb sérelmekkel és próbatételekkel jár David és Amy számára. Titkok, megdöbbentő részletek, kétségek…és egy delíriumos álom. A Vigyázz rám – érzésem szerint – méltó befejezése a sorozatnak.

Különös érzés fogott el a Vigyázz rám fellapozásakor. Mintha nem is a Beszélj hozzám, hanem a Maradj velem közvetlen folytatásába csöppentem volna, ami persze lehetetlen, hiszen a második rész is igencsak sokat adott ahhoz, hogy a történet három fő karakterét, cselekedeteik mozgatórugóit így (át)láthassam. A harmadik rész elején Amy ismét háttérbe szorul, s hiába is próbálja meg elérni Davidet egy „nagyon fontos dolog miatt”, a férfi ismét szétcsúszik, egyre mélyebbre merül. Ezen cseppet sem segít, hogy anyja balesete miatt kénytelen visszaköltözni Glens Fallsba, a „családi fészekbe”, s hogy váratlanul egy csomag érkezik Christopher pszichiáterétől, aki elküldte neki bátyja terápiás beszélgetéseinek felvételét. E két tényező miatt gyakorlatilag újraéljük, és immár érettebb szemléletmóddal értékelhetjük újra a Pennington-testvérek gyermekkorát, bizonyosodhatunk meg a fiúk anyja viselkedésének mozgatórugóiról, kerülnek helyükre az addig elveszettnek hitt mozaikdarabkák. A történet végére fény derül Chris halálának valódi okáról, s egy korábban általam a véletlenek összjátékaként értékelt tragédia körülményeire is. Ez utóbbit az egész történetfolyam egyik legzseniálisabb és legmegdöbbentőbb csavarának tartom, hiszen mindkét korábbi részről szóló bejegyzésemben kitértem arra, hogy ne ítéljünk első felindulásból, ismerjük meg a mozgatórugókat, a háttérfolyamatokat. S ím, itt a harmadik rész, ami bebizonyítja: annak ellenére, hogy azt gondoltam, minden főbb karaktert ismerek, valakiről mégis megfeledkeztem.

@szembetuno_blog
A harmadik rész nagy ajándéka számomra, hogy találkozhatunk az apakép sokféleségével. A fiúk apja teljesen más perspektívában jelenik meg, mint az eddigiekben – erre utaltam fentebb is. Ugyanakkor Chris terápiás beszélgetéseit is csaknem az elejétől végigköveti az apaság témája, az apaságtól – magától a szülő szereptől – való félelem. Amy (igazi féltő-védelmező habitusú) édesapja is fontos sarkköve a történetnek, s hát minden spoiler nélkül, Davidnek is szembesülnie kell ezzel a szereppel. A másik, számomra szintén nagyon erős vonala a regénynek, a pedagógiai aspektus, melyek többnyire David és egy másik szereplő közti kapcsolatban nyilvánul meg. Nem igazán tudok választani, hogy melyik gyakorolta rám a legnagyobb hatást, de kétség kívül meg kell említenem David és egykori tanárának, Mr. Trentnek a már-már apa-fiú kapcsolatba váltó viszonyát, de részben ide vonhatjuk Mark Forestert is. Justin és David „barátsága” végül oda-vissza ható segítséget jelent a karaktereknek, a leszokásban pedig Arthur segíti Davidet, akinek a tanácsai és érzékletes példái nagyon megragadtak. S persze ott van Amy, a szerelem, a társ – aki bevallom, igazán ebben a részben vált szimpatikussá számomra. Határtalan türelme és szeretete, már-már zavarba ejtő volt olykor.

Mint a trilógia eddigi részeinél, megint egyszerre könnyű és nehéz a dolgom a könyv értékelésével, s megint igyekeztem néhány témát felvillantani a regényből, melynek társaságában egy nagyon intenzív napot töltöttem. Nem mondom, hogy ne lett volna megterhelő lelkileg – mert az volt. A Vigyázz rám, elődeihez hasonlatosan nagyon mélyre képes lerántani, a hangulata nagyon sötét, ködképekkel és lázálmokkal teli, komor, melankolikus. Számomra megterhelő volt végigkövetni David vergődését, de nem voltam képes „magára hagyni” őt, még akkor sem, ha a drogokkal való küzdelem, a drog mint éltető és romboló „társ” teljesen idegen és kevésbé érthető számomra. Ugyanakkor a Vigyázz rám magában hordozza az újrakezdés ígéretét, melyben – Amyhez hasonlatosan – én is szurkoltam, „támogattam” Davidet. S magában hordozza a múlt lezárásának lehetőségét. Nehezen mondok búcsút a Pennington-testvéreknek, ugyanakkor azt érzem, hogy ezzel a résszel vált igazán kerekké és lezárttá ez az igazán nehéz, fontos – és sajnos túlontúl aktuális és realisztikus – történet.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Szaszkó Gabriellának a trilógiáért, hogy ilyen komoly témához ilyen lebilincselő regényfolyamot alkotott, hogy megtisztelt a bizalmával és mindhárom kötetet még megjelenés előtt előolvashattam - köszönöm a kedves szavaid a köszönetnyilvánításban! S persze köszönet a Maxim Könyvkiadónak, hogy lehetővé tette, hogy Gabi könyvét megismerhesse az olvasóközönség!

Blogturné Klub


A turné állomásai

11.26. - Szembetűnő
11.30. - Corn & Soda

Nyereményjáték

A regény egyik kedves motívuma a hőlégballon találkozó. Ennek kapcsán minden állomáson egy-egy hőlégballonos kérdést kaptok, amire a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába be kell írnotok.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:




Hol rendezik minden évben a legnagyobb hőlégballon fesztivált?

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése